1183 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Opgetrokken beentjes, hard huilen, onrustige bewegingen… Je herkent het waarschijnlijk wel van je baby. Darmkrampjes zijn heel normaal, maar ook heel vervelend. Bijna elke baby krijgt er last van en als ouder voel je je vaak machteloos. Je hoeft je er meestal geen zorgen over te maken, maar je wilt er natuurlijk alles aan doen om de buikkrampjes snel te laten verdwijnen. Hoe kun je de darmkrampjes bij je baby verlichten? En wat is eigenlijk de oorzaak van darmkrampen? 

Oorzaken van darmkrampjes

Darmkrampjes (ook wel “kolieken”) ontstaan vaak in de eerste weken na de geboorte, met een piek tussen de zes en acht weken. De algemene oorzaak van darmkrampjes? Na de geboorte heeft het maagdarmstelsel tijd nodig om te “rijpen” en te wennen aan nieuwe voeding. Je baby heeft immers (in de meeste gevallen) negen maanden op een hele andere manier voeding gekregen.

Het maakt dan ook niet uit of je borstvoeding of flesvoeding geeft; bijna alle baby’s krijgen darmkrampjes in meer of mindere mate. De voedselvertering verloopt nog iets trager, waardoor baby’s sneller last hebben van gasvorming. Dat veroorzaakt krampjes.

Er zijn daarnaast een paar specifieke oorzaken van darmkrampjes te bedenken. We bespreken ze hieronder één voor één: 

  1. Te gulzig drinken

    Drinkt jouw baby er snel of gulzig? Dan slikt je kindje vaak ook veel lucht mee, wat de gasvorming verergert. Ook komt de voeding door het gulzige drinken te snel in de maag en darmen. Dat kan krampjes veroorzaken.

  2. Op een andere soort voeding overstappen

    Ook  de overstap van borstvoeding naar kunstvoeding of van het ene type kunstvoeding naar het andere kan darmkrampjes veroorzaken. Elk type voeding wordt anders verteerd. De darmen hebben dan ook tijd nodig om aan nieuwe voeding te wennen. Gelukkig gaat dit na een tijdje voorbij. Als je kindje eenmaal gewend is aan het nieuwe type voeding, zullen de darmkrampjes ook minder worden.

  3. Te veel voeding

    Het kan  ook zijn dat je kindje te veel voeding tot zich neemt. Ook dat is een mogelijke oorzaak van darmkrampjes. Het kan dan helpen om minder voeding te geven of om meer kleine beetjes te geven aan je kind.

  4. Allergie voor koemelk

    Een andere oorzaak van darmkrampjes kan zijn dat je kindje allergisch is voor koemelkeiwit. Je kindje krijgt dit eiwit binnen als jij borstvoeding geeft en zelf dingen met koemelk eet of drinkt. Ook zitten in sommige soorten kunstvoeding bestanddelen uit koemelk.  

    Als je kindje zo’n allergie heeft, kan het helpen als je (wanneer je borstvoeding geeft) tijdelijk geen koemelk gebruikt of als je (bij kunstvoeding) op andere kunstvoeding overstapt. Vraag een medisch deskundige om advies. Diegene kan ook uitzoeken of er inderdaad een vermoeden van koemelkallergie is.

  5. Te veel voormelk en te weinig achtermelk

    De eerste  moedermelk die je kindje uit de borst binnen krijgt, is de iets meer waterige “voormelk”. De melk die daarna komt, is de vettere “achtermelk”. Als je kindje veel voormelk binnenkrijgt en te weinig achtermelk, kan dat ook darmkrampjes geven. Vettere melk blijft langer in de maag, waardoor de darmen meer tijd hebben om het te verwerken. De minder vette voormelk gaat vaak direct naar de darmen, waardoor die veel te verteren hebben. 

Hoe herken je darmkrampjes?

Aan deze symptomen kun je darmkrampjes bij je baby herkennen:

  • Onrustige bewegingen
  • Opgetrokken beentjes
  • Ontroostbaar huilen
  • Rood aangelopen gezicht
  • Gebalde vuistjes
  • Lichaam overstrekken
  • Met de beentjes trappelen
  • Scheetjes laten 

Deze symptomen komen meestal ongeveer een halfuur tot anderhalf uur na de voeding voor, vaak in de avonduren. Het kan ook zijn dat je baby eerst in slaap valt, vervolgens wakker schrikt en plots begint te huilen van de krampjes.

Wat te doen bij darmkrampjes?

Meestal gaan darmkrampjes na drie tot vier maanden vanzelf over. Maar op het moment zelf voel je je als ouder vaak machteloos als je je kind met krampjes ziet worstelen. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om de pijn te verlichten. Dit zijn onze 9 tips.

Tip 1: Neem de tijd met voeden

Laat je baby tijdens jullie voedingsmoment rustig drinken. Als baby’s gulzig drinken - vaak gebeurt dat tijdens de eerste slokken - happen ze soms wat lucht mee. Dat kan extra krampjes veroorzaken. Maak er vooral een fijn en ontspannen rustmoment van voor jullie samen, met zo min mogelijk prikkels om jullie heen. Je zult merken dat ook je kindje hierdoor ontspant.

Dit zijn een paar dingen die daarbij helpen: 

  • Neem de tijd voor pauzeboertjes en een boertje na het voeden. Houd daarbij je kindje rechtop.
  • Las tussenpozen in tijdens het voeden.
  • Zorg voor een rustige plek met zo min mogelijk afleiding (zoals de televisie of andere mensen om jullie heen).
  • Schud de fles niet te hard voor het voeden.

Tip 2: Gebruik een fles met anti-krampspeen

Ja, die bestaan! Ze zijn voor veel ouders een echte life-saver. Een babyfles met anti-krampjesfunctie zorgt ervoor dat je baby minder lucht binnenkrijgt. De glazen babyfles van BIBS heeft een speciaal ventiel in de speen dat lucht laat ontsnappen. Daardoor slikt je baby minder lucht in tijdens het voeden.

Tip 3: Let op de houding tijdens het voeden

Soms maakt de houding waarin je voedt al een verschil. Kijk eens in welke houding je baby nu drinkt en of een andere houding er misschien voor zorgt dat je kindje rustiger drinkt. Geef je je kind borstvoeding? Soms helpt het als je zelf iets achterover leunt, zodat je je baby meer op zijn buik laat steunen. Ook je kindje juist meer rechtop houden kan helpen.

Tip 4: Laat je kind de borst goed leegdrinken

Heeft je kind darmkrampjes bij borstvoeding? Het kan helpen als je kindje de borst goed leegdrinkt. Dan krijgt je kind zowel voormelk (met een lager vetgehalte) als achtermelk (de melk met een hoger vetgehalte) binnen

Als je kindje te snel stopt met drinken, krijgt het relatief veel voormelk binnen. Die melk komt al snel in de darmen terecht, terwijl achtermelk langer in de maag blijft. Daardoor moeten de darmen bij te veel voormelk opeens heel snel gaan werken. Door je kindje de borst goed te laten leegdrinken, breng je dit meer in balans.

Tip 5: Gebruik warmte om darmkrampjes te verlichten

Lekker ontspannen met een warme kruik of pittenzak is iets wat we als volwassen ook vaak doen bij buikpijn. Warmte verlicht de krampjes. En dat geldt ook voor je kindje.

Speciaal voor je baby kun je een Warmtemaantje gebruiken. Dit kussentje geeft een lichte tegendruk en verspreidt warmte over het hele buikje, maar is niet te zwaar. Je kunt het opwarmen in de magnetron of oven. Is je kindje weer rustig en ontspannen? Dan leg je het Warmtemaantje lekker op je eigen nek of schouders! Zo kun je zelf ook even ontspannen.

Ook een warm badje kan ontspannend en pijnverlichtend werken. Met de badolie van Naïf kan je kindje heerlijk badderen zonder dat je na afloop een glibberige baby in handen hebt.

Je baby heerlijk warmhouden na het badje?
Bekijk al onze wikkelhanddoeken!

Tip 6: Beweeg met je baby

Beweging helpt heel goed om darmkrampjes te verminderen. Je kunt daarbij denken aan een rondje wandelen met je baby op de arm, in de draagzak of in de kinderwagen. Ook je baby fietsbewegingen laten maken, werkt perfect. Leg je baby daarvoor op de rug, pak de beentjes vast en maak draaiende bewegingen met de benen. Door die fietsbewegingen kan de extra lucht uit de darmpjes ontsnappen. Dat brengt ontspanning. Pas maar op voor de spontane scheetjes.

Tip 7: Geef een babymassage tegen darmkrampjes

Niets is zo fijn voor je kindje als jouw aanrakingen. Met een babymassage tegen darmkrampjes geef je tegendruk op het buikje. Regelmatig masseren kan dan ook zeker de darmkrampjes verlichten. 

Een babymassage met de milde babyolie van Naïf werkt hiervoor heel ontspannend. Zo werkt het: doe een klein beetje olie op je hand en warm de olie op door deze tussen je handen te wrijven. Maak daarna ronddraaiende bewegingen met de klok mee op het buikje van je kind.
 

Een babymassage geven?
Lees onze tips!

Tip 8: Laat je kindje zuigen op een fopspeen of vinger

Geef je baby een fopspeen of vinger om op te zuigen. Dat geeft rust. Ook als je baby snel drinkt, kan het helpen om vóór de voeding een speentje te geven. Daar kan je kindje zijn grootste zuigbehoefte op kwijt, waardoor je baby daarna mogelijk rustiger drinkt aan de borst of fles.

Spenen kunnen trouwens naast functioneel ook hartstikke leuk zijn. Bekijk de BIBS-spenen maar eens. Die zijn er in allerlei kleuren en zelfs met leuke patroontjes. Ook zijn ze beschikbaar in 3 verschillende speenvormen: rond, symmetrisch (plat) en dental. Alle speenvormen zijn verkrijgbaar in twee materialen: natuurrubber of siliconen. Er zit dus altijd een speen tussen die bij jou en je kindje past.

Tip 9: Troost je baby

Ook van fysiek contact wordt je baby rustiger. Houd hem of haar tegen je aan, bijvoorbeeld in een draagzak (dat is comfortabeler voor jullie allebei). Wieg je kind zachtjes heen en weer of ga samen een stukje lopen. Dat helpt om je kindje te sussen. Ook kan rustige muziek soms helpen om je kindje te laten ontspannen. 

Denk je dat er meer aan de hand is?

Als je baby verder gezond is, goed drinkt, plast en poept en goed groeit, kun je er vanuit gaan dat er niets ernstigs aan de hand is. Maar het kan natuurlijk zijn dat er een medische reden is waardoor je kindje veel last heeft van krampjes.

Vertrouw je het niet helemaal of wil je meer advies? Vraag dan je huisarts of het consultatiebureau om advies. Zij zijn er voor je. Zo kun je samen op zoek gaan naar een oplossing die werkt voor jouw kindje.

 

Welke tip helpt jouw baby het meest bij darmkrampjes? Of heb jij zelf een andere tip? Ik ben heel benieuwd wat voor jullie werkt. Laat het me weten in met een berichtje via e-mail of op Instagram!