897 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9

Valuta

Tijd om er een boekje bij te pakken! Voorlezen is namelijk altijd een goed idee. Het geeft een rustmoment voor jou en je kind, je kind krijgt op jonge leeftijd leesplezier mee, jullie wanen je even in een andere wereld en bovendien wordt je kind er alleen maar slimmer van! Voorlezen heeft een hele hoop voordelen - sommige zullen je zelfs verbazen! We zetten de belangrijkste voordelen van voorlezen voor je op een rijtje.

1. Voorlezen maakt je blij

Echt waar! Voorlezen is op de eerste plaats natuurlijk hartstikke leuk. Je hersenen maken namelijk dopamine aan tijdens het (voor)lezen - een stofje dat jou een goed gevoel geeft. En jouw kind natuurlijk ook! Zelf lezen is trouwens niet altijd voor ieder kind een plezier, maar voorlezen en voorgelezen worden is dat vaak wel. Belangrijk is dat je echt een feestje maakt van voorlezen.

2. Je kind ontwikkelt zich sneller

Niet alleen is voorlezen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling: uit onderzoek is gebleken dat peuters die dagelijks 15 minuten per dag voorgelezen worden, in de toekomst een voorsprong hebben op taal en rekenen en op hun sociaal-emotionele, lichamelijke en creatieve ontwikkeling.

3. Minder kans op leesproblemen

Bovendien verkleint voorlezen het risico op leesproblemen en dyslexie op latere leeftijd.  Bijna twee derde van de kinderen met een verhoogd risico op leesproblemen leert beter lezen als ze van jongs af worden voorgelezen. Zonder zou maar een derde probleemloos leren lezen. (A. Bus, 2005)

4. Tijd voor wat quality-time

Samen een rustmoment nemen om een voorleesboek te lezen, versterkt de band tussen jou en je kind. Je hebt even alle aandacht voor elkaar en brengt samen even wat quality time door. Samen genieten van een verhaal zorgt voor verbinding, zeker gezien de gehaaste leefstijl die we vaak hebben. Tip: plan elke dag een vast momentje, zodat je zeker weet dat je elke dag even tijd voor elkaar hebt om samen te lezen.

5. Voorlezen vergroot de woordenschat

Kinderen die voorgelezen worden, ontwikkelen een rijkere woordenschat en een groter begrip van zinsstructuren. Dit begint zelfs al bij baby's. Onderzoekers in Rhode Island vergeleken de receptieve woordenschat van twee groepen kinderen van achttien maanden oud. De woordenschat van de kinderen die als baby vaak waren voorgelezen, was met 40% gestegen, terwijl dat percentage slechts 16% bedroeg bij kinderen aan wie niet werd voorgelezen. (W.S. Masi, 2004)

6. Een hoger concentratievermogen

Wist je dat voorlezen de concentratie van je kind bevordert? Je kind leert om goed te luisteren - ook een bijkomend voordeel voor jou. Voor baby’s is het al een goede oefening om een paar minuten naar plaatjes te staren. Het kartonboek Baby ziet van Chez Picthall is perfect om het concentratievermogen van je baby te trainen.

7. Maak onderwerpen bespreekbaar

Soms is het lastig om iets uit te leggen aan je kind. Door ergens samen een boekje over te lezen, maak je onderwerpen bespreekbaar op een leuke en laagdrempelige manier. Luisteraars en (voor)lezers krijgen bovendien de kans om hun emoties te uiten. Voor kinderen zorgen verhalen voor herkenning, waardoor ze zich voor hun gevoel soms beter kunnen uiten of zich niet alleen voelen. Daarom zijn boeken ook zo'n belangrijke uitlaatklep voor spanning, angst of agressie.

8. Prikkel de fantasie

Voorlezen prikkelt de verbeelding en creativiteit. Je duikt samen even in een andere wereld, droomt er samen bij weg. Je maakt je een voorstelling van hoe die wereld eruitziet. Illustraties, bepaalde stemmen, mimieken en gebaren van de voorlezer helpen hierbij. Door hierin af te wisselen houd je het bovendien leuk voor jezelf, vooral als je kind telkens graag hetzelfde boek wil lezen.

Alweer dat zelfde boek lezen? Zo houd je het leuk voor jezelf en je kindje!
Ik wil die tips!

9. Jong geleerd is oud gedaan

Lezen stimuleert je hersenen, verbetert je geheugen en verlaagt je stressniveau, dus het brengt voor elke leeftijd voordelen met zich mee. Voorlezen op jonge leeftijd is een uitstekende manier om het leesplezier van je kindje te vergroten. Hoe vroeger je begint, hoe beter. Dit geldt ook voor de moeilijke lezers. Hoe groter het leesplezier, hoe groter de kans dat je kind ook op latere leeftijd van een goed boek kan genieten.


Kinderen die dagelijks voorgelezen worden, worden later echt niet allemaal leesbeesten, maar het geeft ze wel een hoop kennis en inzichten van onschatbare waarde mee. Heb je al zin gekregen om samen met je kind in bed te kruipen met een leuk kinderboek? Ga hier direct naar de pagina met al onze (voor)leesboeken en bestel een leuk kinderboek!