1009 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Spannend! Het is tijd voor de eerste wasbeurt van je kind! Het water in de badkuip is dé perfecte temperatuur. De hydrofiele handdoeken en schone kleertjes liggen klaar. Maar je hebt geen idee hoe je baby op water gaat reageren. En misschien weet je ook niet zo goed waar je moet beginnen. Want hoe was je nu de haren van je baby? No worries, Studio Bambacht legt het je graag uit!

Hoe was ik de haren van mijn baby?

De eerste maanden is wassen met shampoo niet nodig. De tere hoofdhuid van je baby is in het begin gevoelig en worden ook niet vies. Daarom is in het begin het hoofdje wassen met een hydrofiel washandje met lauwwarm water voldoende. Zo went je baby aan het water. Spetter wat lauwwarm water op het hoofdje. Praat rustig tegen je kindje. Dit kalmeert en voelt vertrouwd.

Vanaf het moment dat je baby meer haartjes heeft en deze vies worden, is het tijd voor babyshampoo! Één keer per week wassen is voldoende, maar volg vooral je eigen gevoel.

Gebruik altijd babyshampoo, deze is speciaal gemaakt voor baby’s. Babyshampoo is een van de belangrijkste haarverzorgingsproducten voor baby’s. Babyshampoo is pH-neutraal, hypoallergeen en dermatologisch getest. Ook prikt het niet in de oogjes. Babyshampoo biedt een milde reiniging, voedt de hoofdhuid en voorkomt dat de huid uitdroogt.

Neem een beetje shampoo in je handen, wrijf het in je handpalmen en masseer het rustig in het haar. Je kunt ronde bewegingen maken en zachtjes met je vingertoppen de shampoo in de haartjes masseren. Met een vochtige hydrofiele washand op het voorhoofdje voorkom je dat er water of shampoo in de oogjes komt. Leg de washand op het voorhoofdje en houd het water tegen.

Wanneer je de haartjes goed hebt ingezeept, spoel je de haren met lauwwarm water uit. Het is belangrijk dat je alle overblijfselen van de shampoo eruit wast. Is het badderen een uitdaging? Dan kan je de haartjes van je baby ook nat maken en insmeren met babyshampoo op de commode. Vervolgens spoel je de haartjes uit in bad. Dat scheelt een hoop gedoe en kan het badmoment aangenamer maken. Blijf ook vooral lekker kletsen met je baby.

Als de haartjes goed zijn uitgespoeld, dep het hoofdje van je baby voorzichtig droog met een hydrofiele doek. Deze is lekker zacht, neemt het vocht uitstekend op en droogt ook weer snel.

Houd je baby na het badderen van top tot teen warm in een heerlijk zachte badcape!
Bekijk alle badcapes!

Babyharen wassen: onder de douche of in bad? 

Wat vind je zelf het fijnst en gemakkelijkst? Jouw voorkeur (in bad of in de douche) bepaalt eigenlijk je aanpak.

Als je je kindje liever in bad wast, is het belangrijk dat je hem/haar goed vasthoudt. Je wilt natuurlijk niet dat je kindje kopje onder gaat. Leg een arm onder het hoofd en gebruik je andere arm om de haartjes te wassen. Dit kan vermoeiend zijn, dus wissel gerust van arm. In het bad is het water stil. Dit kan een rustgevend effect op je baby hebben en maakt het minder spannend voor je kindje. 

Toch kun je jouw kleintje en de haartjes ook prima onder de douche wassen. Als jullie samen onder de douche staan, krijgt je kindje meer huid-op-huid contact. Dit vindt je baby erg fijn. Zo versterkt jullie band. Let er wel op dat je de douchekop niet direct op het hoofdje van je baby richt. Dit kan spannend zijn. Laat ‘m eerst wennen aan de waterstralen. Vanaf daar ga je verder met het wassen van de haartjes. Ook onder de douche is het belangrijk dat je je kindje goed vasthoudt. Het gemakkelijkste is als er nog een volwassene bij is. Deze kan je dingetjes aangeven en ook de baby van je aannemen.

Hoe vaak was je de haren van je baby?

Een paar keer per week de haren van je baby wassen, is meer dan voldoende. Vaak worden babyhaartjes niet gauw vuil of vettig. Bovendien zit er een beschermende vetlaag op de hoofdhuid om de huid te beschermen. Als je de haartjes te vaak wast, neem je de vetlaag mee. Deze vetlaag zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt. Zo is de kans klein dat er uitgedroogde schilfertjes op het hoofdje komen. De eerste maanden is het wassen van het haar met een hydrofiele washandje met lauwwarm water voldoende. Je kindje heeft dan vaak nog niet zoveel haar. 

De haren van je baby drogen

Wrijf nooit zomaar met een lichaamshanddoek op het hoofdje of de rest van het lichaam. De handdoek is te ruw en kan het tere huidje beschadigen. Dep het hoofd en de huid altijd droog met een hydrofiele doek. Deze is super zacht en neemt veel vocht op, zo is je baby binnen een mum van tijd droog.

Babyhaartjes in model brengen

Wanneer de haartjes weer lekker fris zijn, is het tijd om deze goed in model te brengen met haarlotion. Ook haarlotion is een essentieel haarverzorgingsproduct. Haarlotion voedt de hoofdhuid, voorkomt dat het uitdroogt en houdt de haartjes netjes op z’n plek. Ook werkt het ideaal als anti-klitmiddel. Ook al heeft je kindje weinig haar, breng het in model met haarlotion en een zachte babyborstel. Een babyborstel heeft zachte haartjes die de hoofdhuid niet beschadigen. Doe wat haarlotion in je handen, verspreid deze in je palmen en breng het aan op het hoofd. 

Wassen van babyharen met ‘berg’?

Berg is een veelvoorkomende huidaandoening bij baby’s of oudere kinderen. Vooral kindjes tot één jaar hebben hier weleens last van. Het kan eng lijken of pijnlijk, maar dat is niet zo. Je herkent berg aan de gele huidschilfers op de hoofdhuid, gezicht of bij de plooien van de neus. Ook kan de huid eromheen een beetje rood zijn. Mogelijk is een overmatige talgproductie en gist de oorzaak. De gist is graag in een vettige omgeving. En waarschijnlijk veroorzaakt de gist de gelige huidschilfers. Gelukkig is berg niet besmettelijk. Ook gaat het na enkele weken meestal vanzelf over.

 Wil je het ‘helingsproces’ versnellen? Dit is wat je tegen berg kunt doen:

  • Vermijd zeep. Was het hoofdje alleen met zeepvrije speciale babyshampoo.
  • Je kan de hoofdhuid met babyolie insmeren. Masseer het in het haar en laat intrekken.
  • Kam vervolgens met een dun kammetje de schilfers uit het haar.
  • Voorkom stress. Biedt je kindje regelmaat en rust. Zo voorkom je dat de stress de berg verergert. 

Bestel de haarverzorging voor je baby bij Studio Bambacht

Met deze tips weet jij hoe jij de haartjes van je baby was! Hoog tijd om eens rond te neuzen in ons assortiment haarverzorgingsproducten en te ontdekken welke jij gaat bestellen! Als je vóór 16.00 uur bestelt, zullen we je bestelling die dag nog versturen (m.u.v. een bestelling met gepersonaliseerde artikelen. De levertijd van een gepersonaliseerd product staat bij het product).