904 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Je speelgoedhoek is haast niet meer compleet zonder magnetische tegels. De ene keer veranderen de tegels in een complete stad, dan weer in de allerhoogste toren, vervolgens in een draaimolen vol dieren of een vormenstoof. Niet voor niets is magnetisch bouwen leuk van 1 tot zeker 8 jaar. Maar wat kun je precies maken met magnetisch bouwspeelgoed? Wij zetten onze leukste ideeën voor 2D- en 3D-bouwwerken op een rij. Zo raakt jouw kind nooit uitgespeeld.

Wat maakt magnetisch bouwen zo leuk?

Niet voor niets zijn magnetische tegels nogal geliefd op kinderdagverblijven en basisscholen. Het magnetische bouwspeelgoed van merken als Connetix en Cleverclixx is typisch open-einde-speelgoed. Oftewel: je kind is niet gebonden aan een boekje met vaste instructies. Kinderen kunnen zelf hun fantasie op het speelgoed loslaten en de mogelijkheden zijn eindeloos. Goed voor de creativiteit en het probleemoplossend vermogen én gewoon heel leuk om mee te spelen!

Magnetisch bouwen doe je met magnetische tegels: vlakke plastic speeltegels met magnetische randjes. Door de magneten in de randjes kun je de tegels zo aan elkaar maken. Op die manier kunnen kinderen eenvoudig de mooiste bouwwerken creëren. Dat kan in 2D (zoals prachtige mandala’s), maar ook heel goed in 3D. Het leuke aan magnetische tegels is ook dat ze in het zonlicht heel mooi reflecteren op de vloer. Bovendien plakken de tegels goed aan elkaar, waardoor het heel anders bouwen is dan met houten blokken. Daarnaast zijn de tegels goed voor de motoriek en het ruimtelijk inzicht én is het tof speelgoed om samen mee te spelen.

Hoe pak je het magnetisch bouwen aan?

Door de magnetische randjes in de tegels kunnen kinderen nog eenvoudiger bouwen met magnetische tegels. De magneten helpen om een bouwwerk staande te houden. Je kunt je kind natuurlijk zelf aan de slag laten gaan met de tegels.

Wie weet komen ze in no-time zelf met creatieve ideeën op de proppen. Maar het helpt als je de eerste keer een voorbeeld maakt. Zet een invitation to play klaar: laat zien wat je kind zoal met het speelgoed kan maken. Maak bijvoorbeeld zelf een eerste stukje van een bouwwerk of daag je kind uit om een huisje of de “allerhoogste toren” te maken. Veel kinderen zullen het fantastisch vinden om er daarna zelf mee aan de slag te gaan.

Kent je kind de magnetische tegels inmiddels goed? Bedenk dan ook zeker nieuwe opdrachtjes of laat voorbeelden zien. Zo laten we op ons Instagram-account regelmatig toffe voorbeelden van magnetisch bouwen zien. Daarmee raakt je kind niet snel uitgespeeld.

De 15 leukste ideeën voor magnetisch bouwen

Bij veel soorten speelgoed staat het spel van tevoren al vast. Bij magnetisch bouwen zit dat anders. Je kunt nog alle kanten op met dit speelgoed. Dat maakt het juist zo leuk om met magnetische tegels te bouwen.  

Wat je zoal met magnetisch bouwspeelgoed kunt doen? We hebben onze 15 allerleukste bouwideeën voor je verzameld. 

  1. Bouw de hoogste torens met de magnetische tegels. Wordt het de Eiffeltoren, de uitkijktoren uit jullie eigen woonplaats of iets heel anders? Met magnetische tegels kun je flink de hoogte in gaan! Wil je kind écht hoge bouwwerken maken? Koop er dan een set basis platen Daarmee staat de toren extra stevig.
  2. Maak er een draaimolen mee. In dit filmpje laten we zien hoe je dat doet. Je hebt er alleen een draaiplateau en een paar vrolijke dieren (zoals die van Holztiger!) voor nodig. Daarna staat er een schitterende kermisattractie met de lievelingsdieren van je kind op tafel te shinen.
  3. Speel er Domino Express mee. Ja, ook dat kan met magnetische tegels. Zet daarvoor steeds één magnetische tegel rechtop, leg er dan weer eentje plat en zet vervolgens een tegel rechtop. Zo ziet dat eruit. Als je dan één tegel aantikt, vallen ze allemaal met een domino-effect om.
  4. Bouw een prachtig poppenhuis. Je hebt geen houten poppenhuis meer nodig. Met de tegels van Cleverclixx of Connetix kun je zelf de mooiste doorzichtige poppenhuizen maken. Combineer met Playmobil- of lego-poppetjes of andere kleine figuurtjes die je hebt liggen. Dan hebben de poppen een sprookjesachtig onderkomen.
  5. Bouw er een boerderij mee. Met de magnetische tegels kun je ook heel goed een hekwerk of schuurtje bouwen voor een boerderij. Leuk te combineren met de boerderij-blokken van PlanToys of de mooie houten Holztiger-dieren.
  6. Creëer een Formule1-baan. Zeker als jullie regelmatig racewedstrijden kijken of als je kind gefascineerd is door mooie auto’s op straat, is dit een fantastische bouwoptie. Gebruik de magnetische tegels als vangrail, als autoweg of als tunnels en heuvels om onderdoor of overheen te rijden. Ook heel tof om te combineren met de Waytoplay-autobanen of speelgoedauto’s!
  7. Maak 2D-tekeningen op de grond. In plaats van de hoogte in bouwen, kun je de tegels ook heel goed gebruiken om een tekening mee te maken op de grond. Denk aan een prachtige mandala, een bloem, een wolkenlandschap of iets heel anders.
  8. Leer letters schrijven of woorden maken. Nog een leuk 2D-bouwidee! Leert jouw kind net schrijven? Daag je kindje dan uit om letters te maken van magnetische tegels of er zelfs woorden mee te maken. Je kunt er natuurlijk altijd een handje bij helpen als dit nog lastig is.
  9. Schrijf er cijfers of letters met krijtstift op. Dit is een iets simpeler spel om te leren tellen of woorden vormen. Schrijf met een krijtstift een letter of cijfer op elk blokje. Daag je kind uit om er woorden mee te vormen of om de cijfers op volgorde te zetten.
  10. Laat de allerkleinsten de tegels ontdekken. Voor kinderen vanaf 1 jaar zijn magnetische tegels ook al heel tof, als je ze maar alleen onder toezicht laat gebruiken. Geef je kleintje twee tegels en laat hem of haar ontdekken hoe die door de magneetjes aan elkaar plakken. Of laat je kind door de tegels heen kijken, waardoor de wereld opeens een kleurtje krijgt. Zo vermaken zelfs de jongste kinderen zich perfect met het magnetische bouwspeelgoed.
  11. Combineer de tegels met blokken. Met een mix van die twee zijn de bouwmogelijkheden al helemaal eindeloos. Zo matchen de regenboogkleurige tegels perfect met de blokken van Bauspiel. Ook de duurzame blokken van PlanToys zijn een toffe match met de magnetische tegels.
  12. Bouw er een huis mee. De Playmobil-poppetjes, Lego-figuren of Barbies worden vast blij van een mooie stek. Dat kun je perfect bouwen met magnetische tegels.
  13. Maak een bouwplaats. Gaat in je kind een echte Bob de Bouwer schuil? Maak met de autoplaten een bouwwerktuig en combineer met bijvoorbeeld de Waytoplay-autobanen, speelrijst of ander speelgoed. Een complete bouwplaats is het resultaat.
  14. Maak er een vormenstoof mee. Klik de magnetische tegels aan elkaar tot een prachtige vormenstoof en laat je kind daar bijvoorbeeld speelzijde uit trekken of laat je de kind de glitterstenen van Bauspiel erin stoppen om kleuren te sorteren.. Pure magie!
  15. Of knikker erop los. Dat kan met de Connetix-knikkerbaan of de knikkerbaan van Cleverclixx. Die kun je ook perfect combineren met gewone magnetische tegels. Zo heb je al helemaal een mega-knikkerbaan. Voor de jongsten is het bouwen van een knikkerbaan nog lastig, maar het naar beneden gooien van de knikkers is voor hen al een feestje op zich. Help zo nodig een handje. Vanaf een jaar of vijf kunnen veel kinderen zelf de mooiste knikkerbanen bouwen.

Welke merken magnetische tegels zijn er?

De bekendste merken magnetische tegels zijn Connetix, Cleverclixx, Magna Tiles en Coblo. Wij verkopen zelf de magnetische tegels van Connetix en Cleverclixx. Die zijn van heel mooie kwaliteit, ogen niet plasticachtig en hebben stevige magneetjes. Oftewel: je kind kan er sowieso prachtige dingen mee bouwen. Kenmerkend voor Cleverclixx is dat de magnetische tegels een ster in het midden hebben, wat voor een extra mooie reflectie zorgt. De tegels van Connetix staan bekend om hun supersterke magneten en hoge kwaliteit.

We hebben van Connetix zowel pastelkleurige magnetische tegels als tegels in regenboogkleuren. Ken je ook de bijpassende knikkerbanen al? De Cleverclixx-knikkerbaan heeft zelfs lichtgevende knikkers voor een extra bijzonder effect. De knikkerbanen van Connetix zijn er in prachtige pasteltinten. Ook heel leuk zijn de autosets (basisplaten met wieltjes die je eenvoudig omtovert tot de mooiste auto’s).

Goed om te weten: alle magnetische tegels passen op elkaar. Dus je kunt prima meerdere merken combineren. Heb je al tegels van een bepaald merk? Koop er gerust magnetische tegels van een ander merk bij om te mixen & matchen. Alles past perfect op elkaar.

Zelf magnetisch bouwen? Bestel je magnetische tegels bij Studio Bambacht

Magnetisch bouwen is bij elk kind een groot succes. De mogelijkheden zijn eindeloos, je kind leert er veel van en het is ook nog eens tof speelgoed om de fantasie te prikkelen. Kan jouw kind ook niet wachten om er de mooiste bouwwerken mee te maken? Bestel je magnetische tegels via Studio Bambacht. Wij hebben veel leuke sets: van klein tot mega-groot. Altijd wat je zoekt dus! 

Bestel je jouw magnetische bouwspeelgoed op een werkdag voor 16.00 uur? Dan pakken we het speelgoed meteen voor je in en gaat het vandaag nog op de post. Voor bestellingen met gepersonaliseerde items is de levertijd iets langer: 1-3 werkdagen.

Veelgestelde vragen over magnetische tegels

Wat is magnetisch speelgoed?

Magnetisch speelgoed is speelgoed (platte kunststof tegels) met magneetjes in de randen. Met die magneten kun je de tegels op elkaar “klikken”. Op die manier kun je er mooie 2D- en 3D-bouwwerken mee maken.

Wat is de beste set om mee te starten?

Koop je voor het eerst magnetische tegels? Dan raden we een set aan van 100 tegels (zoals de Connetix Creative Pack in pastelkleuren of in regenboogkleuren of de Inventive Pack van Cleverclixx). Daarmee heb je meer dan genoeg tegels om de prachtigste bouwwerken mee te maken. Je kunt ook met een kleine startersset beginnen, zoals deze van Connetix of de pastel-variant daarvan. Uitbreiden kan later altijd nog met extra sets, knikkerbanen, auto’s en meer.

Passen verschillende merken magnetische tegels op elkaar?

Ja, je kunt de magnetische tegels van Connetix, Cleverclixx, Magna Tiles en Coblo perfect met elkaar mixen. Ze passen allemaal op elkaar. Als je al een set magnetische tegels hebt liggen, kun je die dus prima met de tegels van een ander merk combineren.