897 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9

Valuta

Spelen is de hoogste vorm van onderzoeken, zoals Albert Einstein al zei. Misschien heb je op sociale media al eens mooie plaatjes gezien van speldecors. Dit noemen we een invitation to play. In dit blog lees je alles over deze spelvorm en wat je nodig hebt om je kinderen nog fijner te laten spelen. Bovendien zetten we gelijk een paar voorbeelden op een rijtje.

Wat is invitation to play?

De letterlijke vertaling is natuurlijk uitnodiging tot spel en dat omvat de spelvorm gelijk. Je kunt bepaald speelgoed of materiaal gebruiken om je kind uit te nodigen op te gaan in zijn of haar eigen fantasiespel. Het doel is enkel om je kind een startpunt te geven en hem of haar zo nieuwe connecties te geven die je kind zelf niet eerder hadden bedacht. Doordat je kindje het speelgoed ziet staan, wil hij of zij er ongetwijfeld mee gaan spelen.

De voordelen van invitation to play toepassen

Het is vooral een feest voor je kind, omdat deze spelvorm de fantasie en het zelfstandig spel van je zoon of dochter stimuleert. Je zet je speldecor eenvoudig klaar als hij of zij ligt te slapen, een middagdutje doet of in een andere kamer aan het spelen is. Als je kind binnenkomt zie je ongetwijfeld verbazing en enthousiasme op het gezichtje. Dat is nog eens een verrassing. De een kan niet wachten om te gaan spelen, terwijl de ander eerst even de kat uit de boom kijkt of je invitation to play gelijk omver gooit. Het maakt niet uit wat er gebeurt: elke vorm is een vorm van spel.

Een invitation to play is ook fijn om toe te passen als je kindje niet heel gemakkelijk zelfstandig tot spel kan komen. Door speelgoed op een uitnodigende manier klaar te zetten inspireer je je kind om weer te gaan spelen of nieuwe mogelijkheden in het speelgoed te ontdekken. Ook werkt het goed voor speelgoed waar al even niet mee gespeeld is. Door dit in een andere setting neer te zetten, krijgt het een nieuwe dimensie. Je gaat merken dat je zoon of dochter het dan weer leuk vindt om ermee te spelen.

Daarnaast stimuleert een invitation to play het probleemoplossend vermogen, doordat je kind uit mag vogelen hoe ze het speelgoed of de materialen op verschillende manieren kunnen gebruiken. En tot slot is het een perfecte manier om een hechtere band te creëren tussen jou en je kindje. Het is namelijk ontzettend leuk om naar hem of haar te kijken bij het leren van nieuwe dingen. Of om samen met de invitation to play te spelen.

Welk speelgoed zet je hiervoor in?

Speelgoed met een open einde leent zich heel goed voor invitation to play. Open ended speelgoed prikkelt de fantasie van je kindje, omdat dit speelgoed uitnodigt om het materiaal zelf te onderzoeken. Voorbeelden van veelgebruikt open ended speelgoed zijn blokken, ballen, ringen en bogen. Ook ander speelgoed leent zich goed voor het klaarzetten van een invitation to play. Zo kun je prima de Paw Patrol poppetjes of Lego van je kindje combineren met de autobanen van Way to Play of Disney figuurtjes met houten blokken. Uiteindelijk kan iedere spel setting dienen als een uitnodiging tot spel.

Bouw een invitation to play met de flexibele autobaan van WayToPlay
Bekijk alles van Waytoplay!
 

Verschillende manieren van invitation to play

Er zijn vier verschillende manieren om een invitation to play toe te passen. 

1. Een invitation to play klaarzetten

Zet speelgoed klaar voor je kind om hem of haar uit te nodigen tot spel. Bouw bijvoorbeeld een speelscène met speelfiguurtjes en de autobanen van Way to Play toys. Of een leg een puzzel klaar op tafel met alle puzzelstukjes ernaast in een mandje. Een invitation to play hoeft geen enorme voorbereiding te kosten, zeker in de leeftijd van 0-3 jaar. Dan is het omgooien en veranderen van wat jij hebt klaargezet ook al een vorm van spelen. Niets leuker dan iets omgooien toch?! 

2. Silent invitation

Merk je dat je kind het lastig vind om zelf tot spel te komen? Roep het innerlijke kind in jezelf naar boven en ga lekker bouwen en spelen met het speelgoed van je zoon of dochter! Zien spelen doet spelen. Bij deze vorm van invitation to play is het belangrijk om niets te zeggen en gewoon te gaan spelen. Je kleine speelmaatje zal binnen mum van tijd meedoen. Je hoeft geen complimentjes te geven tijdens het spelen, want dat haalt je kindje vaak weer uit het spel. In stilte naast elkaar spelen of bouwen is alles wat je nodig hebt in deze speelvorm. Merk je dat je kind in de spelflow zit? Stap dan rustig naar achteren, ga lekker rommelen en laat je zoon of dochter zelf spelen. Deze silent invitation is hele een fijne manier om hem of haar aan het spelen te krijgen als je kindje moe is.

3. Een uitnodigende vraag stellen

Door je kindje een uitnodigende vraag te stellen, kun je hem of haar ook aan het spelen brengen. “Kun jij een ontbijtje voor mij maken? Daar heb ik zo’n zin in!” Wedden dat je kindje binnen no-time een heerlijke ontbijt voor je gebakken heeft in de speelkeuken? Of: “Wat is de hoogste toren die je kunt bouwen?” Een simpele manier van invitation to play die tot creatieve uitspattingen kan leiden.

4. Voorbeelden laten zien

Op alle sociale media platformen zijn onwijs veel leuke voorbeelden te vinden van bouwwerken. Print eens een aantal voorbeelden uit en laat deze aan je kind zien. Sommige kinderen hebben een voorbeeld nodig om tot spel over te gaan, dat maakt het wat makkelijker en laagdrempeliger voor ze.

Hoe zet je een invitation to play klaar?

Bij het klaarzetten van een invitation to play is het belangrijk om je af te vragen wat je kindje leuk vindt om mee te spelen. Waar liggen de interesses van je kindje? Duik de speelgoedkast in en pak wat jou inspireert voor een speldecor. Vervolgens ga je het speelgoed neerzetten. Schiet je al een idee te binnen? Als je de invitation to play in alle rust hebt klaargezet, is het tijd om je kind te verrassen.

Let op: als je kindje niet gelijk reageert is dat helemaal niet erg. Het ene kind duikt gelijk op de speluitnodiging, terwijl het andere even de kat uit de boom kijkt of een beetje hulp nodig heeft om in de spelflow te komen. Je kan hem of haar op weg helpen door een uitnodigende vraag te stellen of door zelf te gaan spelen. Je gaat zien dat je hij of zij dan snel je voorbeeld volgt.

Invitation to play ideeën nodig?

Vind je het lastig om zelf op ideeën te komen? Dan hebben wij hier alvast zes leuke ideeën om je kindje uit te nodigen tot spelen. 

  • Time for tea

Een klassieker: organiseer een theefeestje met alle favoriete knuffels en speelfiguren van je kindje aan een kleine tafel of op de grond. Leg bijvoorbeeld een speeldoek en kussentjes op de grond. Zet de favoriete knuffels van je kindje erbij. Zet vervolgens ook een houten theeservies, speelkoffiezetapparaat en wat houten lekkernijen neer. Let the party begin!

  • Puzzelen maar

Vul een mandje met puzzelstukjes. Zet het mandje op de tafel of de grond. Leg alvast twee puzzelstukjes klaar en nodig je kindje uit om zelf te gaan puzzelen of ga het samen doen.

  • Small world play

Creëer een speelscène met speelgoed dieren, auto’s poppetjes.

  • Dierenfeest

Leg houten blokken, speelzijde en houten dieren neer. Een mooie uitnodiging om een boerderij of dierentuin te maken. Of wat anders. Laat je vooral verrassen door wat je kindje ermee gaat doen. Alles kan en mag!

  • Stapelen maar

Haal de blokken van de stapeltoren en leg ze in een mandje naast de stapeltoren. Je kind gaat vanzelf aan de gang met stapelen. Of stapel de stapeltoren in verkeerde volgorde op.

  • Give it some colour

Een leeg canvas biedt zoveel mogelijkheden. Leg waskrijtjes, potloden en wit papier neer en laat je kindje heerlijk losgaan. Dat wordt een mooi kunstwerk voor aan de muur!

Het belangrijkste van invitation to play is dat je het gewoon gaat doen. Er is geen goede of foute vorm. Kijk vooral wat bij je kindje past en probeer wat dingen uit. Zoek je naar inspiratie? Volg Studio Bambacht dan vooral op Instagram voor spelideeën en voorbeelden van invitation to play.