Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden

Gratis inpakservice

Opgetrokken beentjes, hard huilen, onrustige bewegingen… Darmkrampjes zijn heel normaal, maar wel vervelend. Bijna elke baby krijgt er last van en als ouder voel je je vaak machteloos. Je hoeft je er meestal geen zorgen over te maken, maar je wil er natuurlijk alles aan doen om deze buikkrampjes snel te laten verdwijnen. Hoe kun je het je pasgeborene zo comfortabel mogelijk maken?

Waar komen darmkrampjes vandaan?

Darmkrampjes ontstaan vaak in de eerste weken na de geboorte met een piek tussen de zes en acht weken. Na de geboorte heeft het maagdarmstelsel tijd nodig om te ‘rijpen’ en te wennen aan nieuwe voeding. Je baby heeft immers (in de meeste gevallen) negen maanden op een hele andere manier voeding gekregen! Het maakt dus ook niet uit of je borstvoeding of flesvoeding geeft: bijna alle baby’s krijgen last van darmkrampjes. Soms kan het ook komen doordat baby’s te gulzig drinken, op een andere soort voeding wordt overgestapt of door een teveel aan voeding.

Hoe herken je darmkrampjes?

Aan deze symptomen kun je darmkrampjes bij je pasgeborene herkennen:

  • Onrustige bewegingen
  • Opgetrokken beentjes
  • Ontroostbaar huilen
  • Rood aangelopen gezicht
  • Vuistjes ballen
  • Lichaam overstrekken
  • Met de beentjes trappelen
  • Scheetjes laten

Deze symptomen komen meestal zo’n halfuur tot anderhalf uur na de voeding voor, meestal in de avonduren. Het kan ook zijn dat je baby eerst in slaap valt, vervolgens wakker schrikt en plots begint te huilen van de krampjes. Hoe lang darmkrampjes meestal aanhouden? Doorgaans gaan ze na drie tot vier maanden vanzelf weer over. Als ouder voel je je echter vaak machteloos bij krampjes. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om de pijn bij je pasgeborene te verlichten!

Tip 1: Neem de tijd met voeden

Deze tip kun je vooraf toepassen. Laat je baby tijdens jullie voedingsmoment rustig drinken en neem de tijd voor pauzeboertjes en een boertje na het voeden waarbij je je kindje rechtop houdt. Als baby’s gulzig drinken - vaak gebeurt dat tijdens de eerste slokken - happen ze soms wat lucht mee. Deze kunnen extra krampjes veroorzaken. Maak er vooral een fijn en ontspannen rustmoment van voor jullie samen, met zo min mogelijk prikkels om jullie heen. Je zult merken dat ook je kindje hier meer door ontspant.

Ook een babyfles met anti-krampjes functie zorgt ervoor dat je baby minder lucht binnenkrijgt. De glazen babyfles van BIBS heeft een speciaal ventiel in de speen dat lucht laat ontsnappen, waardoor je baby minder lucht inslikt tijdens het voeden.

Tip 2: Warmte kan de pijn verlichten

Lekker ontspannen met een warme kruik of pittenzak - dat doen wij vaak ook als we buikpijn hebben. Speciaal voor je baby kun je een Warmtemaantje gebruiken. Het kussentje geeft een lichte tegendruk en verspreidt warmte over het hele buikje, maar is niet te zwaar. Je kunt het simpel opwarmen in de magnetron of oven. Is je kindje rustig en ontspannen? Dan leg je het Warmtemaantje lekker op je eigen nek of schouders! Zo kun je zelf ook even ontspannen.

Ook een heerlijk warm badje kan ontspannend en pijnverlichtend werken. Met de badolie van Naïf kan je kindje heerlijk badderen zonder dat je aan het einde een glibberige baby in handen hebt!

Je baby heerlijk warmhouden na het badje?
Bekijk hier al onze winkelhanddoeken!

Tip 3: Fietsen maar met die beentjes

Deze Hollandse sport is ook weggelegd voor baby’s! Leg je pasgeborene op de rug, pak de beentjes vast en maak draaiende bewegingen. Door de fietsbewegingen kan de extra lucht in de darmpjes ontsnappen en dat ontspant. Pas maar op voor die spontane scheetjes!

Tip 4: Masseer het buikje

Niets is zo fijn voor je kindje als jouw aanrakingen. Een babymassage met de milde babyolie van Naïf werkt heel ontspannend. Zo werkt het: doe een klein beetje olie op je hand en warm de olie op door deze tussen je handen te wrijven. Maak ronddraaiende bewegingen met de klok mee op het buikje. Je gaat merken dat regelmatig masseren de krampjes zal verlichten.

Tip 5: Troost je baby

Geef je baby een fopspeen of vinger om op te zuigen, dat geeft je kindje rust. Ook als je baby snel drinkt, kan het helpen om voor de voeding even een speentje te geven. Zo kan je kindje zijn grootste zuigbehoefte daarop kwijt, waarna je baby mogelijk rustiger drinkt aan de borst of fles. Dat scheelt weer! Neem een kijkje in ons assortiment voor alle soorten BIBS spenen. Er zit altijd een speen tussen zit die bij jou en je kindje past.

Ook van fysiek contact wordt je baby rustiger: houd hem of haar tegen je aan, bijvoorbeeld in een draagzak - dat is comfortabeler voor jullie allebei. Wieg je pasgeborene zachtjes heen en weer of ga samen een stukje lopen. Ook kan rustige muziek soms helpen je kindje te ontspannen.

Denk je dat er meer aan de hand is?

Indien je baby verder gezond is, goed drinkt, plast, poept en goed groeit, kun je er vanuit gaan dat er niets ernstigs aan de hand is. Maar het kan natuurlijk zijn dat er een medische reden is waardoor je kindje meer last heeft van krampjes. Vertrouw je het niet of wil je meer advies? Raadpleeg dan je huisarts of het consultatiebureau. Zij zijn er voor je en luisteren graag naar je verhaal. Zo kun je samen op zoek gaan naar een goede oplossing die werkt voor jouw kindje.

Welke tips helpt jouw baby het meest bij darmkrampjes? Of heb jij zelf een andere tip? Ik ben heel benieuwd wat voor jullie werkt. Laat het me weten in met een berichtje via e-mail of op Instagram!