998 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

De pincetgreep is een belangrijke motorische vaardigheid voor ieder kind. Kinderen leren deze greep in principe al als baby, maar het is belangrijk om deze vaardigheid ook met je dreumes en peuter te blijven oefenen. Een goed ontwikkelde fijne motoriek is namelijk cruciaal voor je kind om bijvoorbeeld later een pen goed vast te houden en kleine dingen vast te pakken. Hoe kun je met je peuter de pincetgreep oefenen en verfijnen op een leuke manier? Wij zetten 7 leuke activiteiten op een rij. 

Waarom is de pincetgreep oefenen belangrijk?

Steeds meer kinderen hebben moeite met het vasthouden van een potlood of pen. Dat komt doordat we voor steeds meer dingen technologie gebruiken. Denk aan tablets of telefoons, waar ook de allerkleinsten al steeds jonger wegwijs in worden. Op zich heel fijn dat ze bestaan (zo kun jij lekker rustig koken terwijl je kind een filmpje kijkt!). Het nadeel is wel dat die technologie de handspieren en fijne motorische vaardigheden van je kind onvoldoende stimuleert. 

Dat is verontrustend als je beseft waar je de pincetgreep allemaal voor gebruikt. Zo is de ontwikkeling van de pincetgreep belangrijk om te leren schrijven, maar ook om je veters te strikken, een schaar vast te houden of blouses dicht te knopen. Ga zelf maar eens na hoe vaak per dag je iets tussen je duim en wijsvinger pakt. Dat kan allemaal doordat je als kind ooit de pincetgreep hebt geleerd. Belangrijk dus om ook met jouw kind met de pincetgreep te oefenen!

 

7 activiteiten voor peuters om de pincetgreep te stimuleren

Hoe je met je kind kunt oefenen op de pincetgreep? Daar bestaan allerlei leuke, speelse activiteiten voor. We geven je graag 7 leuke ideeën die naast leerzaam ook leuk zijn voor je peuter.

  1. Maak een knoppuzzel. Het vastpakken van de knopjes op een knoppuzzel is een goede activiteit om de pincetgreep te oefenen. Je kind oefent met deze greep door een puzzelstukje op te pakken en op de juiste plek weer neer te leggen. Een leuke uitdaging! Je zult zien: oefening baart kunst.
  2. Rijg kralen. Tussen de 20 en 24 maanden leert je dreumes om één of meerdere kralen aan een touw te rijgen. Ook dat is een precisiewerk: je kind moet de veter door een kleine opening zien te krijgen. De houten rijgkralenset van Trixie is perfect voor je peuter om vroeg te leren rijgen.
  3. Bouw torens. Stapel houten blokken op tot een toren en probeer zoveel mogelijk blokken op elkaar te zetten zonder dat de toren omvalt. Dit is een supergoede oefening om de fijne motoriek en pincetgreep bij je peuter te stimuleren. Helemaal leuk als je peuter daarna de toren mag omgooien!
  4. Kleur kleurplaten in. Oefenen met tekenen en kleuren is supergoed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. Ook kan je kind het overal doen; een kleurplaat is zo geprint en neem je overal mee naartoe. Tip: kies voor een kleurplaat waarbij de vlakken niet te groot zijn. Kleine vlakken vragen om kleine bewegingen.
  5. Laat je kind een schaar gebruiken. Een schaar is “gereedschap” waar je kind de nodige precisie voor nodig heeft. Een schaar vasthouden doet je kind ook met de pincetgreep. Perfect om mee te oefenen dus! Kies wel voor een kindvriendelijke (= botte) schaar en blijf erbij als je kind deze gebruikt. Zo voorkom je dat er straks een lok uit het haar van je kind is geknipt of dat je kind enthousiast de meubels te lijf gaat.
  6. Speel met klei. Met de handen in de klei zitten, is niet alleen heel leuk voor je kind om alleen of met anderen te doen. Het is ook een goede manier om de pincetgreep te oefenen. Al kleiende worden de handen van je kind steeds sterker. Het vraagt natuurlijk om best wat kracht om de klei in de juiste vorm te krijgen.
  7. Laat je kind dingen overscheppen. Vul bijvoorbeeld een bak met speelrijst en zet er een lege bak naast. Laat je peuter de rijst met een lepel overscheppen van de ene naar de andere bak. Je kunt deze oefening natuurlijk ook met gedroogde bonen, blokken, houten diertjes (zoals de dieren uit deze ark van Noach) of andere materialen doen. Deze oefening is ook meteen goed om het concentratievermogen van je peuter verder te ontwikkelen.

Zo zijn er nog veel meer leuke activiteiten die je met je peuter kunt doen om met de pincetgreep te oefenen en de fijne motoriek te stimuleren. Kom maar door met die sterke handen en vingers! Zo gaat de pengreep-ontwikkeling straks nog beter. 

Koop leuk en educatief speelgoed bij Studio Bambacht

Bij Studio Bambacht vinden we het belangrijk dat speelgoed meer is dan leuk om er even bij te pakken. We verkopen dan ook veel houten speelgoed met educatieve voordelen, zoals houten rijgkralen, een knoppuzzel en houten blokken. Al dat speelgoed stimuleert ook de motorische ontwikkeling van je kind.

Bekijk al ons speelgoed en kies jouw favoriete items. Zo kun je je kind op een leuke manier stimuleren om verder te oefenen met de pincetgreep.