1009 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Voor kinderen is het bos een magische wereld. De buitenwereld van de bomen, bladeren, takken en kleine diertjes is voor veel kinderen een ware ontdekkingsplek. Dat maakt een dagje naar het bos altijd een goed idee voor je kind. Maar wat zijn nu leuke bosactiviteiten om met je peuter te ondernemen? Omdat het binnenkort (van 8 tot 15 oktober) de Week van het Bos 2023 is, zetten wij 14 leuke bosactiviteiten voor peuters op een rij. Lees ze snel door, en dan… laarzen aan en gaan! 

Waarom is het bos zo leuk voor kinderen?

Het bos is voor veel kinderen één grote ontdekkingsplek. Zeker als je leuke activiteiten bedenkt, is het de speelplek bij uitstek. In het bos is namelijk van alles te horen (knisperende blaadjes, voetstappen, etc.), te zien (van vogels tot zonnestralen) en te ruiken. Bovendien kan je kind er van alles doen. Denk aan lopen over boomstronken (vaak wel nog met een handje vast voor de allerkleinsten), op zoek gaan naar de grootste tak, gevallen bladeren in de lucht gooien of eikeltjes of kastanjes rapen om thuis mee te knutselen. En dan zijn dat nog lang niet alle leuke ideeën.

Bovendien is het bos natuurlijk de perfecte plek om je kind lekker te laten uitrazen en bewegen. Kinderen kunnen op deze uitgestrekte plek naar hartenlust rennen, hinkelen, huppelen of wat ze maar willen. Zo komen ze nog eens aan hun dagelijkse portie beweging en buitenlucht én heb je ’s avonds geen kind meer aan je kind.

Wist je dat in het bos zijn ook goed voor de motoriek en het uithoudingsvermogen is en dat het bos de fantasie en creativiteit van je kind stimuleert? Nóg een reden om snel op de fiets of in de auto te stappen voor een bosuitstapje!

Wat zijn leuke bosactiviteiten voor peuters?

Genoeg redenen dus om richting het bos te gaan! Dat het fijn is om in het bos te wandelen, is vast geen verrassing. Maar wat zijn nu nog meer leuke bosactiviteiten als je met je peuter naar het bos gaat? Dit zijn nog 14 leuke ideeën!

1. Speel “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet”

In het bos is genoeg te zien en ontdekken. Dat maakt dit een ideaal spelletje om met je kind te spelen. Je kind zal vast met de meest creatieve dingen komen. Eens zien of wat jij in je hoofd hebt snel geraden wordt! Dit is meteen een mooie manier om hun oog voor detail te ontwikkelen.

2. Ga samen picknicken

Thuis belegde broodjes smaken uiteraard net iets lekkerder als je ze op een picknickkleedje middenin het bos samen opeet. Neem een grote mand vol eten en drinken mee van thuis of (nog leuker!) laat je kind zelf wat etenswaren en een kleed in zijn rugzakje meenemen. Dan kunnen jullie daar tussen de bomen met gekleurde bladeren samen van genieten.

3. Speel tussen de takken met houten dieren

In plaats van een volle picknickmand is het ook heel leuk om houten dieren van huis mee te nemen. Een bosrijke omgeving zal de creativiteit nog meer prikkelen om tot leuke spelletjes met de dieren te komen. Kies vooral voor bosdieren om helemaal in het thema te blijven. Maak daarmee gerust een leuke invitation to play voor je kind, bijvoorbeeld door zelf de dieren op een bepaalde manier neer te zetten en een spel te starten.

Wij verkopen onder andere de mooie houten dieren van Holztiger, die allemaal van prachtige kwaliteit zijn. Zo is voor bosfanaten een oranje of bruine eekhoorn heel leuk, net als een houten hert, haas, egel, ree of vos. Welke is jouw favoriet?

Holztiger houten dieren in het bos

4. Tover een tak om tot iets moois

Met een beetje fantasie kun je van een tak een heuse toverstok maken of misschien juist een heldhaftig ridderzwaard. Knoop er bijvoorbeeld speelzijde aan voor een écht magisch effect. Of zoek de mooiste tak uit en laat je kind de tak thuis beschilderen. Zo wordt het opeens iets prachtigs.  

Pas wel goed op bij de allerkleinsten dat ze niet per ongeluk met grote stokken zichzelf of anderen slaan.

5. Maak prachtige bladertekeningen

Voor de knutselaars onder ons is dit een superleuke bosactiviteit, zowel voor in het bos als voor thuis. Je hebt er alleen maar papier en kleurpotloden voor nodig. En een mooi herfstblad natuurlijk.

Het werkt als volgt: leg op een tafel een herfstblad neer onder een wit A4’tje. Laat je kind vervolgens met kleurpotlood op het A4’tje over het blad heen kleuren. Je zult zien dat er dan een prachtig bladpatroon tevoorschijn komt.

6. Leer de eerste woordjes in de natuur

Edward Underwood schreef en illustreerde het prachtige flappenboek ‘100 eerste woordjes in de natuur’. Heel leuk voor je kind om woorden als ‘paddenstoel’, ‘eikel’ en ‘rups’ te leren. Maak het nog leuker door dit boek mee het bos in te nemen. Pak het boek erbij en wijs je kind de dieren, planten en andere dingen uit het boek in het echt aan. Zo blijven de woorden nog beter hangen.

7. Verzamel kastanjes, eikels of bladeren om mee te knutselen

In het bos kun je, zeker in de herfst, de mooiste dingen vinden. Denk aan kastanjes, eikeltjes, stenen of gevallen bladeren. Daar kunnen jullie thuis de mooiste dingen mee knutselen. Van tekeningen met bladeren tot kastanjekettingen of eikeltjes die in een schaal een mooi herfsttafereel op tafel vormen.

8. Neem je peuter mee op paddenstoelenjacht

In het najaar schieten de paddenstoelen letterlijk als paddenstoelen uit de grond. De bekende rode paddenstoel met witte stippen zal je helaas niet overal zien staan (die is vrij zeldzaam!). Maar je kind kan wel allerlei andere soorten paddenstoelen spotten. Daag je kind uit om ernaar op zoek te gaan. Het zal je verbazen hoeveel oog voor detail kinderen hebben en hoe snel ze de mooiste exemplaren spotten.

9. Laat je kind bosschatten verzamelen

Je kunt je peuter ook een leuke uitdaging geven door een doosje (een eierdoosje is hier perfect voor!) mee te nemen en je kind uit te dagen om specifieke schatten te vinden in het bos. Zo kan een schat een geel herfstblaadje, een kastanje, een eikeltje of een steen zijn. Lukt het jouw kind om al die schatten te verzamelen?

10. Speel samen verstoppertje

Een plek met zoveel bomen is natuurlijk dé plek bij uitstek om je te verstoppen. Maak er een leuk spel van samen en laat je verrassen door de creatieve verstopplaatsen waar je kind mee op de proppen komt.

11. Laat je kind buiten rijden met auto’s en tractoren

Zolang het buiten droog is en de ondergrond schoon is, kan je kind houten auto’s of houten tractoren heel goed buiten gebruiken op de flexibele autobanen van Waytoplay. Extra leuk in het bos! Zo worden het opeens heuse  terreinwagens en heeft je kind allerlei hindernissen om overheen te rijden. 

Waytoplay flexibele autobaan en houten auto's in het bos

12. Bouw samen een hut

Dat is een oude bekende bosactiviteit die nooit gaat vervelen. Een hut bouwen hoeft trouwens niet tijdrovend en moeilijk te zijn. Je kunt simpelweg twee oude lakens meenemen en die met wasknijpers aan een paar takken vastzetten. Daarmee is de basis voor de hut al gelegd.

13. Bezoek een leuk wandelpad

Op veel plekken in Nederland vind je leuke bospaden voor kinderen waar van alles te ontdekken valt. Ook bij jou in de buurt zijn daar vast leuke opties voor. Van speurtochten tot bospaadjes met glijbanen en speeltuintjes – leuk voor ieder kind! 

14. Laat je kind in de plassen stampen

Als volwassenen vinden we regen vaak vies. Maar vergis je niet: voor kinderen heeft regen vaak juist iets magisch. De wereld ruikt opeens anders, er liggen plassen om in te stampen en ze voelen regendruppels in hun haren kletteren. Laat je kind dus gerust eens met een oude broek of regenkleding aan in de plassen stampen en geniet van de glimlach op het gezichtje naderhand. 

Tip: lees vooraf een leuk bosboek voor

Ga je met je kind naar het bos? Dan is het al helemaal leuk om je kind vooraf in de bosstemming te brengen. Er bestaan allerlei leuke prentenboeken die zich in het bos afspelen. Kies daar een mooi exemplaar van uit en lees je kind dat vooraf voor. Daarna zal je kind het nog leuker vinden om bijvoorbeeld op speurtocht te gaan naar wilde dieren of naar de mooiste kastanjes.  

Zo is het boek ‘In het bos een van onze favorieten door zijn mooie boomvorm. Met het boek ‘Het bos van Coco’ leert je kind tot 10 tellen en allerlei verstopte dieren vinden. Ons persoonlijke lievelingsboek is ‘Speuren in het bos’. Het bijzondere is dat je kind zijn zaklamp erbij kan pakken om alle dieren op te sporen op de pagina’s. De rechterpagina is steeds donker, maar als je kind met de zaklamp onder het vel schijnt komt er opeens een dier tevoorschijn. Voor de eekhoornliefhebbers is ‘Twee vechtende eekhoorntjes’ heel tof. Ook helemaal in eekhoornthema is het schattige kinderboek ‘De blaadjesdief’, dat meteen een mooie manier is om je kind meer te leren over de seizoenen. 

Kortom: leuke bosactiviteiten voor peuters zijn er genoeg. Kies jouw favoriete activiteit, pak de rugzak van je kind in en geniet van jullie bostripje. Weer of geen weer!

Het leukste bos-speelgoed speciaal voor jou geselecteerd!