1009 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Hydrofiele doeken zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. En terecht! Ze zijn ontzettend handig en multifunctioneel. In deze blog vertellen we je alles over hydrofiele doeken.

Wat is een hydrofiele doek?

Je eerste vraag is vast: wat is een hydrofiele doek? Een hydrofiele doek is een zachte, lichtgewicht doek die volledig is gemaakt van katoen. Dit materiaal is ademend en absorberend, waardoor het snel droogt. Hydrofiel stof heeft ook nog een andere naam en dat is mousseline stof. Mousseline is een textielsoort die al duizenden jaren oud is en bekend staat om zijn zachte en lichte eigenschappen. Wist je dat hydrofiel ook letterlijk ‘vriend van het water’ betekent? Het is een dubbel geweven 100% katoenen stof die zacht aanvoelt. Je kleintje gaat de fijne stof erg waarderen!

Hydrofiel, of dus mousseline, bestaat uit twee dunne lagen geweven stof. Tijdens het wezen worden ze aan elkaar verbonden in een vierkantmotiefje. De lagen zijn geweven in een platbinding: de inslag- en kettingdraad liggen om de beurt onder en boven. Daardoor ontstaat een aanhoudend patroon en is de stof erg soepel. Ideaal voor dagelijks gebruik, dus! 

Hydrofiele doeken zijn verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en prints. Bij Studio Bambacht zijn de hydrofiele doeken verkrijgbaar in setjes. Zo hebben we de normale variant van 70 x 70 cm en XL hydrofiele doeken van 120 x 120 cm.

Ik wil een hydrofiele doek!
Bekijk onze collectie hydrofiele doeken

Waar gebruik je een hydrofiele doek voor?

Eigenlijk kun je een hydrofiele doek voor van alles gebruiken! We raden je ook zeker aan om te kijken wat voor jou werkt. Ter inspiratie hebben we hier enkele voorbeelden: 

 • Spuugdoekje
  Baby's spugen vaak na het voeden. Leg een hydrofiele doek over je schouder om je kleding te beschermen!
 • Luier
  Hydrofiele doeken zijn zacht en ademend, perfect voor de gevoelige huid van je baby. Vouw de doek op de juiste manier en gebruik hem als luier (we leggen je zo uit hóe je de doek het beste vouwt)!
 • Handdoek
  Hydrofiele doeken zijn absorberend en drogen snel! Bovendien zijn ze heerlijk zacht, dus perfect om je baby mee af te drogen na een badje.
Hydrofiele doek XL van Studio Bambacht als handdoek
 • Zonnescherm
  Leg een hydrofiele doek over de kinderwagen om je baby te beschermen tegen de zon.
 • Dekentje
  Een hydrofiele doek is licht en ademend, dus het is een heerlijke keuze voor warme dagen om je kindje toch zachtjes toe te stoppen.

Hoe vouw je een hydrofiele doek?

Er zijn verschillende manieren om een hydrofiele doek te vouwen. Het ligt er gewoon aan  waarvoor je hem gaat gebruiken en wat je zelf handig vindt. Wij hebben onze favoriete vouwmethoden op een rijtje gezet voor je. 

Hydrofiele doek vouwen: luiermethode

De luiermethode is een super populaire vouwmethode! Vouw de doek in de vorm van een driehoek, plaats hem onder de billen van je baby en vouw de zijkanten naar boven. Zet de doek vast met een veiligheidsspeld of luierklem. En voilà, je hebt een herbruikbare luier. Fijn voor je kleintje en goed voor het milieu. Wij vinden dit een van de gemakkelijkste manier om de hydrofiele doek op te vouwen.

Hydrofiele doek vouwen: rolmethode

De rolmethode is snel en bespaart een hoop ruimte in de kast. Rol de doek op tot een lange buis. Vouw de buis door de helft, zodat je een kleine, dikke rechthoek krijgt. Zo heb je een compact gevouwen doek. 

Hydrofiele doek vouwen: vierkante vouw

Een andere gemakkelijke vouwmethode is de vierkante vouw. Vouw de hydrofiele doek door de helft, zodat je een vierkant krijgt. Vouw nu de doek nog een keer in de helft. Tada! Nu heb je een klein vierkant doekje.

Er zijn nog veel meer manieren om een hydrofiele doek te vouwen,
dus experimenteer en ontdek welke methode het beste voor jou werkt!

Wil je weten hoe je je hydrofiele doek mooi en schoon houdt?
Lees dan snel onze tips!

Hoeveel hydrofiele doeken heb je nodig?

Hoe vaak denk jij dat je hydrofiele doek gaat gebruiken? En hoe intensief wil je dat doen? In principe bepaalt dat hoeveel hydrofiele doeken je nodig hebt. Als je eenmaal ontdekt hoe handig en veelzijdig de doeken zijn, ga je ze waarschijnlijk dagelijks gebruiken. Ze zijn ideaal voor het schoonmaken van een vies gezichtje of het afdoen als je kleintje heeft gemorst. Wij raden je aan om er in ieder geval genoeg in huis te hebben, zodat je er niet op mispakt.

Gelukkig kun je de hydrofiele doeken in setjes bij Studio Bambacht bestellen! Je kiest zelf het formaat en kunt afwisselen in verschillende kleuren. Heel leuk om op deze manier te ontdekken hoe handig zo’n hydrofiele doek nu eigenlijk is.

Ik wil een hydrofiele doek met naam!
Bekijk onze collectie hydrofiele doeken met naam