Als je de veelzijdigheid van een hydrofiele doek eenmaal hebt ontdekt, wil je niet meer zonder. Dan is het wel zo handig om jouw hydrofiele doeken mooi en schoon te houden. Hoe je dat zelf het beste kunt doen? We leggen het je graag uit en geven de beste tips.
Hoe (warm) was je hydrofiele doeken?
Het is belangrijk om te weten hoe warm hydrofiele doeken gewassen mogen worden. Als je ze te heet wast, kunnen ze krimpen en beschadig je misschien wel katoenvezels. De hydrofiele doek voelt dan niet meer zo zacht aan en verliest absorptievermogen. Precies wat je niet wilt dus, want daar gebruik je ‘m het meest voor: het snel opnemen van (veel) vocht!
- Het is dus heel belangrijk dat je de doek op de juiste manier wast. Wij raden aan om de hydrofiele doeken op minimaal 30 graden en maximaal 40 graden te wassen. Zo weet je zeker dat de bacteriën gedood worden.
- Gebruik geen wasverzachter, dit maakt jouw hydrofiele doek ook minder absorberend.
- Het is een goed idee om de doeken apart te wassen van al het andere wasgoed. Of stop de hydrofiele doek in een waszak. Zo blijft jouw hydrofiele doek lekker zacht en fris!
Moet je hydrofiele doeken wassen voor gebruik?
Het is zeker een goed idee om de hydrofiele doeken te wassen voordat je ze voor het eerst gebruikt. De doeken zijn tijdens het productieproces mogelijk behandeld met stoffen die de absorptie verminderen. Als je de hydrofiele doeken wast voor het eerste gebruik, activeer je de vezels van het stof. Zo wek je de absorptie als het ware weer op. Hierdoor is je hydrofiele doek lekker zacht en neemt ‘ie veel vocht op.
Bovendien wordt eventueel vuil (van bijvoorbeeld tijdens het transport) verwijderd. Zo weet je in ieder geval zeker dat je jouw favoriete hydrofiele doek veilig kunt gebruiken voor je kleintje! Of dat nu is al speelkleed, dekentje of luier.
Waarom mogen hydrofiele doeken niet in de droger?
Hydrofiele doeken zijn gemaakt van een lichtgewicht stof dat snel droogt. Het wordt vaak mousseline stof genoemd. Dat is een dubbel geweven stof. Mousseline staat bekend om de zachte en lichte eigenschappen die ideaal zijn voor jouw baby.
Hydrofiele doeken drogen supersnel. Daarom is het niet nodig om ze in de droger te doen. In sommige gevallen kan het drogen van hydrofiele doeken in de droger de vezels van de stof beschadigen, vervormen of krimpen. Superjammer, want zo heb je minder lang plezier van je hydrofiele doek. Zonde toch?
Daarom droog je de hydrofiele doek het beste door hem op te hangen. Dan droogt hij op een natuurlijke manier. Je kan de doek aan een waslijn ophangen of aan een droogrek. En je zult zien dat ‘ie snel droogt, vanwege zijn lichte gewicht. Dan is de doek in no time droog en fris!
Dus, als je wilt dat jouw favoriete hydrofiele doek lekker lang meegaat, doe hem niet in de droger. Zo behoudt ‘ie zijn absorberende kwaliteit, originele vorm en zachtheid.
Moet je hydrofiele doeken strijken?
Het belangrijkste voordeel van het strijken van je hydrofiele doeken, is dat kreukels eruit gaan. ‘Dat is precies wat ik wil als ik ga strijken’, denk je. En misschien zou je ook zeggen dat de hitte eventuele bacteriën doodt, maar dat idee is inmiddels achterhaald.
Er zijn namelijk redelijk wat nadelen aan het strijken van je hydrofiele doek (laat die strijkbout dus lekker staan, adviseren wij!). Strijken is namelijk niet ideaal voor de katoenvezels van de hydrofiele doek. Deze raken beschadigt en verliezen hun absorptievermogen. Ook kan het de zachtheid van de stof aantasten. Precies niet wat je wilt, dus.
Mocht je tóch de kreukels uit de hydrofiele doek willen strijken, dan geven we je wat tips:
- Gebruik geen stoom tijdens het strijken
- Laat de hydrofiele doek eerst drogen vóór het strijken
- Strijk de doek op een lage temperatuur
Hopelijk weet je nu hoe jij ervoor zorgt dat jouw hydrofiele doek lekker fris blijft
en lang meegaat! Welke tip is jouw favoriet?