962 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Of je speelzijde kunt gebruiken voor baby’s? Absoluut! Het is leuk én veilig speelgoed voor je baby om mee op ontdekkingstocht te gaan. Al vanaf een maand of drie! Veel baby’s vinden het magisch om aan deze zachte stof te voelen, er kiekeboe-spelletjes mee te doen of om te kijken hoe de stof glinstert. Dat maakt speelzijde heel leuk open ended-speelgoed tot 1 jaar (en uiteraard ook nog ver na de eerste verjaardag). We geven je graag een paar ideeën voor wat je baby met speelzijde kan!

Waarom speelzijde voor je baby?

Speelzijde is 100% kindvriendelijk speelgoed waarmee je alle kanten op kunt. Veel speelgoed heeft een vaststaand doel. Je kind kan er iets specifieks mee doen. Maar je hebt altijd kans dat je kind daar na een tijdje op uitgekeken is. Bij speelzijde is dat anders. Dat is open ended-speelgoed (ook wel “open einde-speelgoed”), wat betekent dat je kind zelf kan bepalen hoe hij of zij het speelgoed gebruikt.

Speelzijde is leuk voor baby’s, maar ook voor peuters, kleuters en oudere kinderen. Er zijn talloze leuke dingen om te doen met speelzijde. Je kind kan zelf het spel bepalen. Dat maakt het nu juist zulk leuk en veelzijdig speelgoed!

De voordelen van speelzijde als open ended-speelgoed tot 1 jaar op een rij:

  • Speelzijde is 100% natuurlijk en is geverfd met natuurlijke verf.
  • Speelzijde is volledig veilig voor baby’s. Het is uitgebreid getest en gekeurd.
  • Door de zachte stof heeft speelzijde een kalmerende werking op baby’s.
  • Als je baby erop sabbelt, krijgt het een andere structuur. Dat vinden kinderen interessant.
  • Doordat zijde luchtdoorlatend is, is het niet erg als je kind het over zijn hoofd doet.
  • Je kunt door speelzijde heen kijken, wat het extra interessant maakt voor baby’s.

Een ander belangrijk voordeel van speelzijde voor baby’s is dat je kind er niet snel overprikkeld door raakt. Veel standaard speelgoed kan overstimulerend zijn voor kinderen. Het beweegt, er komt geluid uit en het laat lichtjes zien. Bij speelzijde is dat anders. Met de speeldoek heeft je kind één ding om op te focussen, waardoor het niet te veel prikkels krijgt. Tegelijkertijd biedt de doek wel genoeg prikkels om je kind te stimuleren (je kunt de doek bewegen, zien glinsteren, voelen, etc.).

Vanaf welke leeftijd is speelzijde leuk?

Je kunt speelzijde al vanaf 3 maanden gebruiken. Omdat speelzijde kindvriendelijk en natuurlijk is, is het gebruik ervan niet gevaarlijk. Gebruik speelzijde bij baby’s wel altijd onder toezicht, net als elk ander type speelgoed voor baby’s.

Vanaf ongeveer 8-9 maanden kan je kind zelf meer dingen doen met speelzijde. Je kunt het dan in de box leggen, zodat je kind de doek kan ontdekken, eraan kan voelen of erop kan sabbelen. Of bedenk er spelletjes mee, zoals speelzijde in een vormenstoof duwen en er iets uit laten steken.

Welk speelzijde kies je voor je baby?

Wil je speelzijde voor je baby gebruiken? Kies dan om te beginnen voor een kleine doek. Aan één kleine doek heb je vaak in het begin voldoende. Het gaat er vooral om dat je kind kan zien hoe de doek wappert of eraan kan voelen. Let op: de grotere doeken zijn minder geschikt voor baby’s, omdat je kind zich erin kan wikkelen.

Zodra je kind ouder wordt, is het leuk om er meerdere doeken bij te kopen. Dan zijn er nog veel meer mogelijkheden. Kies ook zeker voor verschillende kleuren of – ook heel leuk – koop een regenboogdoek van zijde (hallo, extra kleur!). Het leuke is dat je de doeken zowel los kunt gebruiken als ze aan elkaar kunt knopen om één grote doek te krijgen.

Hoe gebruik je dit open ended-speelgoed tot 1 jaar?

Speelzijde blijft leuk tot zeker 7 en soms zelfs 9 jaar. Doordat je alle kanten op kunt met het speelgoed, zal je kind er niet snel op uitgekeken raken. Wil je dit open ended-speelgoed tot 1 jaar op een leuke manier gebruiken? Combineer het dan vooral met wat je al aan spullen hebt liggen. Denk daarbij ook aan huis-tuin-en-keuken-spullen. Stop de doek bijvoorbeeld in een garde en laat je het kind het eruit trekken.

Omdat baby’s nog moeten leren om zelf te spelen, is het handig als je een “invitation to play” aanbiedt. Dat betekent dat je je kind laat zien hoe hij of zij het speelgoed kan gebruiken. Je stopt het bijvoorbeeld zelf alvast in de tissuebox, speelt er zelf een kiekeboe-spel mee of legt het als een deken over de knuffel van je kind. Zo reik je je kind manieren aan om ermee te spelen.

Een invitation to play klaarzetten?
We vertellen je hier precies hoe je dit doet!

8 ideeën voor speelzijde voor baby’s

Wat je zoal kunt met dit open ended-speelgoed tot 1 jaar? De mogelijkheden zijn eindeloos. We geven je een paar ideeën om speelzijde voor baby’s te gebruiken.

1. Knoop speelzijde aan de babygym

Aan een babygym hangen vaak standaard hangers, maar je kunt er ook speelzijde aan knopen. Dat vinden baby’s fantastisch om te zien (zeker door de glanzende, doorschijnende stof) en om te laten bewegen.

Knoop het speelzijde aan de babygym vast, zodat je kind eraan kan trekken of ertegenaan kan slaan of schoppen. Dan beweegt de lichte zijden stof heel mooi. Heeft jouw babygym een gat? Dan kun je het speelzijde ook daardoorheen stoppen, zodat je kind de doek eruit kan trekken.

2. Knoop speelzijde aan een bijtring

Ook een leuke optie is om speelzijde te knopen aan de favoriete bijtring van je kind. Je kind heeft dan dubbel plezier van de bijtring. De bijtring zelf is goed voor je kind tegen de pijn van de doorkomende tandjes. Het speelzijde is een leuke toevoeging. Daardoor heeft je kind iets om mee te spelen en om mee te wapperen of aan te voelen of sabbelen.



Speelzijde met een bijtring combineren?
Bekijk hier al onze bijtringen!

3. Stop speelzijde in een open bal

Voor baby’s is speelzijde ergens uittrekken een groot succes. Het is magisch om te zien hoe zo’n grote doek uit een klein balletje kan komen. De bijtbal van Mushie is hier perfect voor! Met het speelzijde geef je deze open speelbal een leuk extra element en heeft je kind er extra lang plezier van.

4. Speel kiekeboe

Dit vinden bijna alle kinderen fantastisch. Kiekeboe-spelletjes blijven een succes. Verstop je eigen gezicht achter een doek van speelzijde en kom daarna tevoorschijn. Zo’n spelletje is extra leuk voor je kind omdat de doek semi-doorschijnend is. Daardoor kan je kind nog wel een glimp van jou opvangen. 

Ook kun je kiekeboe-spelletjes spelen met speelgoed. Verstop bepaald speelgoed onder de speelzijde-doek en trek de doek er dan van af. Dit is meteen een goede manier om je kind objectpermanentie te leren snappen. Dat houdt in dat een object er ook nog is als het even niet zichtbaar is. Voor kinderen is dat iets wat ze nog moeten leren.

5. Stop speelzijde in een vormenstoof

Blokjes in een vormenstoof stoppen is voor baby’s vaak nog wat te moeilijk. Veel kinderen kunnen dat pas vanaf 1,5 tot 2 jaar. Maar je kunt de vormenstoof op een andere manier alvast gebruiken. Met speelzijde dus! Laat een puntje van de speeldoek uit de vormenstoof steken. Zo kan je kind die er zelf uittrekken. Speelplezier gegarandeerd als er na het trekken opeens een grote doek tevoorschijn komt! Je kindje kan op den duur ook leren om de speelzijde zelf in de vormenstoof terug te stoppen.

Speelzijde met een vormenstoof combineren?
Bekijk hier al onze vormenstoven!

6. Verstop speelzijde in een tissuebox

Heb je geen vormenstoof? Gebruik het speelzijde dan in combinatie met een tissuebox. Ook daar kan je kind de zijden doek uit trekken en in terug stoppen.

7. Gebruik speelzijde voor baby’s in het water

Speelzijde kun je ook prima in het water gebruiken, bijvoorbeeld in bad of onder de douche. Dit is heel leuk voor kinderen, omdat in het water de structuur van zijde verandert. Dat vinden ze magisch om te zien.

8. Bied speelzijde los aan

De meeste baby’s hebben niet veel nodig om zich te vermaken. Bied het speelzijde dus ook gerust los aan. Je kind zal het al prachtig vinden om er met de vingers doorheen te woelen, te zien hoe het speelzijde beweegt, erop te sabbelen of te zien hoe dingen onder de doek verdwijnen en weer verschijnen.

Laat je kind dan ook zeker volop zelf met de doek spelen. Plezier gegarandeerd!

Bestel dit open ended-speelgoed tot 1 jaar bij Studio Bambacht

Wil jij je kind ook volop plezier laten hebben met het veelzijdige speelgoed dat speelzijde voor baby’s is? Het is één van de leukste typen open-ended-speelgoed tot 1 jaar die wij kennen. Bekijk ons assortiment aan speelzijde en bestel vandaag nog jouw favoriete kleur. Dan kan je baby binnenkort al de magie van speelzijde ontdekken.

Veelgestelde vragen over speelzijde

Is speelzijde niet gevaarlijk voor baby’s?

Nee hoor, speelzijde is niet gevaarlijk voor baby’s. Het is luchtdoorlatend en wordt geverfd met niet-giftige stoffen. Ook de allerkleinsten kunnen speelzijde dus veilig gebruiken. Verder is de stof luchtdoorlatend, waardoor je kind erdoorheen kan ademen. De stof is zelfs veilig voor baby’s om in hun mond te stoppen. Wel adviseren we je om speelzijde, net als ieder ander speelgoed bij baby’s, alleen onder toezicht aan je kind aan te bieden. 

Waar is speelzijde van gemaakt?

De speelzijde-doeken die wij verkopen, zijn gemaakt van 100% pure moerbeizijde. De doeken zijn met de hand beschilderd en/of gedrukt met niet-giftige en milieuvriendelijke kleurstoffen. Dat maakt het materiaal zeker geschikt en veilig voor kinderen.

Welk formaat speelzijde heb ik nodig voor mijn baby?

Koop voor je baby niet de XL-doeken van speelzijde. Die zijn met hun 1,80 meter te groot voor baby’s. Ze kunnen daar makkelijk in rollen, wat niet handig is bij kleine kindjes. Begin liever met een kleine doek. Op latere leeftijd kun je altijd nog een grotere doek kopen of meerdere kleinere doeken aan elkaar knopen.