1009 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Een zijden doek om mee te spelen, hoe werkt dat precies? Het is niet gek dat je je afvraagt “Wat kun je met speelzijde?” wanneer je voor het eerst zo’n doek van zijde tegenkomt. Maar vraag je eens af: “Wat kun je er niet mee?”. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om speelzijde te gebruiken. Of je kind nu een baby of een peuter is of al naar school gaat – ieder kind kan zich vermaken met dit open-einde-speelgoed. Dit zijn 11 leuke dingen om met speelzijde te doen.

Hoe gebruik je speelzijde?

Speelzijde is open einde-speelgoed. Dat betekent dat je kind er zelf zijn fantasie op kan loslaten en het kan gebruiken zoals hij of zij wil. Op het eerste gezicht is het “gewoon” een zijden doek. Maar in het spel kan je kind er van alles mee. Het doel ervan staat nog niet vast. Veel speelgoed gebruik je standaard op een bepaalde manier. Een puzzel kun je maar op één manier leggen, een raceauto heeft een specifiek doel, etc. Met speelzijde kan je kind juist zelf alle kanten op.

Doordat speelzijde zo veelzijdig is, is het speelgoed dat lang meegaat en waar je kind op alle leeftijden plezier van heeft. Baby’s kunnen aan de stof voelen en er kiekeboe mee spelen. Of ze trekken de stof uit een bijtbal (zoals die van Mushie). Oudere kinderen kunnen zich onder het speelzijde verstoppen, er verkleedfeestjes mee vieren of er hutten mee bouwen. En dan is dat nog lang niet alles wat je met speelzijde kunt.

Wist je dat speelzijde al leuk is vanaf 4 maanden?
Lees alles over speelzijde voor baby’s.

Wat maakt speelzijde zo leuk?

Ten eerste is het dus heel leuk dat je kind zelf volop zijn fantasie kan loslaten op de zijden doek. Doordat kinderen een grote belevingswereld hebben, kan de speeldoek alles worden. De stof van speelzijde is kindvriendelijk en ook veilig voor baby’s. En doordat zijde licht is, beweegt het soepel en dwarrelt het op een prachtige manier naar beneden. 

Je kunt de doeken aan elkaar knopen, ze in bad meenemen of er allerlei leuke activiteiten mee ondernemen. Juist omdat het zo veelzijdig is, hoort speelzijde in elke speelgoedkist thuis. Je zult merken dat je kind er zelf van alles mee gaat bedenken.

Wat kun je met speelzijde? 11 ideeën!

Maar dan nu de vraag ‘Wat kun je specifiek met speelzijde?’. Met speelzijde kan je kind alle kanten op. Start zelf een spel of laat je kind iets leuks bedenken. Kun je daar wat inspiratie voor gebruiken? Dit zijn 11 ideeën om een interessante activiteit met speelzijde te starten.

1. Kleuren leren

Speelzijde is te koop in allerlei kleuren. Een superleuke manier dus om je kind de verschillende kleuren te leren! Leg de diverse kleuren speelzijde naast elkaar op de grond, zodat je je kind er kleuren mee kunt leren. Noem bijvoorbeeld een kleur en laat je kind deze kleur speelzijde pakken. Of stop meerdere zijden doeken in een vormenstoof en laat je kind daaruit het speelzijde in een specifieke kleur pakken.

Wist je dat er ook regenboog-speelzijde bestaat van het merk Sarah’s Silk? Zo heb je heel veel kleuren in één doek. Ook dat is een leuke manier om je kind de verschillende kleuren te leren.

2. Kleuren sorteren

Je kunt ook een stap verder gaan door je kind verschillende kleuren speelzijde te laten sorteren. Leg bijvoorbeeld diverse kleuren speelzijde aan de ene kant en allerlei poppetjes of speelgoed in dezelfde kleuren aan de andere kant. Laat je kind de verschillende kleuren speelzijde en speelgoed bij elkaar zoeken. 

3. Speelzijde in een vormenstoof of bakje

Vooral voor kleine kinderen is dit iets heel leuks om te doen met speelzijde. Stop het speelzijde in een bakje of in een vormenstoof en laat er een puntje uit komen. Je kind zal dit zien als een “invitation to play”. De punt is heel uitnodigend om aan te trekken en om dus een spel mee te starten.

4. Dansen

Welk kind houdt er nu niet van lekker dansen op vrolijke muziek? Ook dat kan met speelzijde! Een dansje maken met speelzijdedoeken is een groot feest. Doordat zijde zo’n lichte stof is, beweegt een doek van zijde op magische wijze in de lucht. Ook glinstert de stof mooi in het licht. Kortom: dansen wordt een geweldig feestje met een doek in je hand. Of knoop het speelzijde om als rokje of als cape en laat je kind daarmee dansjes maken. 

5. Verstoppertje

Bijna elk kind is dol op verstoppertje. En laat speelzijde zich daar nu goed voor lenen! Verstop bijvoorbeeld speelgoed onder de zijde doek. Dat is ook meteen goed voor de cognitieve ontwikkeling van je kind. Peuters moeten namelijk nog “objectpermanentie” leren. Oftewel: ze moeten nog ontdekken dat een voorwerp blijft bestaan, ook als het uit het zicht is. Door het lievelingsspelgoed van je kind te verstoppen, kan je het kind het speelgoed zelf terugvinden als hij of zij het speelzijde ervan aftrekt. Een big smile gegarandeerd! 

Is jouw kind nog wat jonger? Dan kun je met de doeken kiekeboe-spelletjes spelen. Ook dat zullen de meeste kinderen geweldig interessant vinden.

6. Verkleden

Een volle verkleedkist is niet meer nodig als je speelzijde in huis hebt. Het zal je verbazen tot welke verkleedcombinaties je kind komt met zijden speeldoeken. Zie hoe je kind het zijde transformeert tot een cape, een broek, een rok of een sjaal. Of zelfs tot vleugels, een prachtige sluier of een mooi haarelastiek. Stop het speelzijde in de verkleedkist en laat je kind zijn of haar fantasie erop loslaten.

7. De seizoenstafel versieren

Ook voor op de seizoenstafel is speelzijde perfect. Je kunt er de mooiste lente-, zomer-, herfst- en wintertafels mee maken. Gebruik het als ondergrond voor mooie spullen van buiten (kastanjes, denneappels, schelpen, etc.) of hang het als achtergrond op om een leuk tafereel mee te maken. Groen staat voor het gras of de bomen, blauw voor het water, geel voor het strand… Zo is voor elke gelegenheid een kleur te vinden.

8. Een deken voor de pop, voor de knuffel of voor zichzelf

Is jouw kind nu al een verzorgende poppen/knuffelmoeder of -vader? Dan is een doek van speelzijde perfect als instopdeken. Laat je kind de favoriete pop of knuffel instoppen onder een dekentje van zijde. En heb je meerdere doeken of één grote doek? Dan vind je het kind het misschien leuk om er zelf onder te gaan liggen.

9. Hutten of tenten bouwen

Je hebt helemaal niet veel nodig om een prachtige hut of tent te bouwen in huis of in de tuin. Met speelzijde heb je genoeg om aan de slag te gaan! Kinderen kunnen hier vanaf een jaar of vijf zelf mee aan de slag gaan. Is jouw kind nog wat jonger? Bouw dan zelf een tent met speelzijde en laat zien hoe dat werkt. Leg er een paar kussens bij, zodat je kind de bedoeling meteen snapt.

10. Speelzijde in bad

Misschien is dit niet het eerste waar je aan denkt bij de vraag “Wat kun je met speelzijde?”. Maar je kunt de zijden doeken ook prima in het water gebruiken. Kinderen vinden dit prachtig, omdat de doek daardoor anders aanvoelt. Dat is al een ervaring op zich. Laat je kinderen er verder capes mee maken voor badeendjes of gewoon het zijde door het water halen. Meer is er niet nodig voor badderplezier! 

Is de baddersessie voorbij? Spoel dan de zijden doek uit en hang hem te drogen. Dan kan hij daarna weer in de speelgoedmand.

11. Leren vouwen

Speelzijde is ook superleuk om je kind nieuwe dingen mee te leren. Zo kan je kind ermee leren vouwen. Zijde leent zich hier als soepele en gladde stof perfect voor. Laat je kind de doek opvouwen en in een doosje stoppen, de stof oprollen of het opvouwen tot een vierkant.

Hoe bied je speelzijde aan?

Nu je weet wat je met speelzijde kunt, vraag je je misschien af hoe je je kind voor het eerst met speelzijde laat spelen. Hoe bied je het op een leuke manier aan? Het beste werkt het als je een “invitation to play” biedt. Oftewel: laat zelf zien aan je kind wat je met speelzijde kunt.

Kinderen moeten leren spelen. Het helpt wanneer jij als ouder of verzorger aan je kind laat zien wat het allemaal met het speelgoed kan. Zodra kinderen dit doorhebben, kunnen ze nog beter zelf leuke dingen met speelzijde bedenken.

Leg speelzijde bijvoorbeeld in een poppenbedje als deken met de pop eronder. Leg het als soep in een pannetje. Of leg het onder de auto’s als grasveld. Laat de spelmogelijkheden zien! Het kan natuurlijk zijn dat je kind een bepaald spel minder leuk vindt. Dat is oké! Als je kind de ene activiteit niets vindt, probeer dan wat anders. Dat is het fijne aan speelzijde: je kunt er alle kanten mee op.

Speelzijde bestellen bij Studio Bambacht?

Ben jij net zo enthousiast als wij nu je weet wat je met speelzijde kunt? Bij Studio Bambacht verkopen we speelzijde in allerlei kleuren, maten en soorten. Bestel jouw favoriete speelzijde bij Studio Bambacht en ontdek zelf hoe jouw kind er het liefst mee speelt.