994 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Het eerste tandje is in zicht en daarbij ook de volgende uitdaging: voor de eerste keer tandenpoetsen met je kind! Een nieuwe mijlpaal die wat extra verzorging met zich meebrengt. Een goede mondhygiëne is belangrijk, ongeacht het aantal tanden in je mond. Maar hoe pak je dit aan en wat heb je allemaal nodig voor die eerste poetsbeurt?

De eerste tandjes van je baby verzorgen

Al vanaf het eerste tandje is goede mondzorg belangrijk. Echter kun je voordat het eerste tandje doorkomt al starten met een goede mondhygiëne bij je baby. Zo kun je na de voeding het tandvlees van je baby voorzichtig schoonmaken met water en een siliconen vingertandenborstel of zacht monddoekje van hydrofiel. Vanaf de tanddoorbraak is het sowieso belangrijk om te gaan tandenpoetsen. Dat kan zowel handmatig als elektrisch. Je baby is dan meestal tussen de zes en twaalf maanden oud.

Op dat moment is het voldoende om eenmaal per dag bij je baby te poetsen. Het liefste ‘s avonds voor het slapengaan. Wanneer je kind twee jaar oud wordt, is het noodzakelijk om twee keer per dag te gaan tandenpoetsen met een korreltje tandpasta. Het beste is om hiervoor fluoride peutertandpasta te gebruiken met 500 tot 750 ppm (parts per million) fluoride erin. Dit is belangrijk om gaatjes tegen te gaan. Net zoals een gezonde en evenwichtige voeding natuurlijk. 

De juiste tandenborstel voor je baby 

Tandpasta: check! En wat is dan een goede tandenborstel voor je baby? In het begin is een siliconen tandenborstel heel geschikt, omdat baby’s daar nog lekker op kunnen kauwen. Op die manier kun je spelenderwijs beginnen met poetsen. Een siliconen tandenborstel is zacht, wat bij doorkomende tandjes verlichting geeft als je ermee masseert, en is handig om het tandvlees te reinigen.  

Zo heb je de speciale siliconen oefentandenborstels van Mushie. Deze zijn zacht en hebben een zuignap om rechtop te zetten. En als extraatje zit er een soort schil omheen die voorkomt dat je kindje de borstel te diep in de mond duwt. Voor het masseren en reinigen van het tandvlees van je baby is juist een vingertandenborstel heel fijn. De vingertandenborstels van Mushie zijn heerlijk zacht en staan door de prachtige pasteltinten ook mooi in je badkamer. Deze tandenborstels zijn ook gemaakt van siliconen en zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer vier maanden tot twaalf maanden. Geef je baby al van jongs af aan een tandenborstel mee in bad, zodat hij of zij al spelend er vertrouwd mee raakt.

Poetsen voor dreumesen en peuters

Als de tandjes echt doorkomen, kun je het beste overstappen naar een peutertandenborstel. Een peutertandenborstel heeft zachte haren en verwijdert meer plak dan een siliconen tandenborstel. Zachte haren zijn heel belangrijk, want het tandvlees van een kind kan heel gevoelig zijn. Bonustip: vervang elke drie maanden de tandenborstel. De borstelharen zijn dan vaak zodanig versleten dat ze de tanden niet meer goed schoonpoetsen.

De tanden poetsen van je kind.
Lees hier onze tips!

Voor het eerst op bezoek bij de tandarts

Jazeker, vanaf het doorkomen van de eerste tandjes mag je peuter ook op bezoek bij de tandarts! Je kunt je kindje al eerder meenemen naar jouw eigen afspraken, zodat hij of zij alvast went aan de omgeving, de grote, felle lamp en de mensen in witte jassen. Tijdens het bezoek behandelen ze je kind met veel geduld en liefde. Vind je kind het spannend? Zorg dat je je kind vooraf gerust stelt, vertel wat jullie gaan doen en zorg dat je zelf ook ontspannen bent. Je kindje voelt jou immers heel goed aan! Ook kun je op de tandarts vertrouwen. Vaak proberen ze iets leuks van het bezoek te maken door samen tanden te tellen of voor te doen wat de tandarts doet. 

Jong geleerd is oud gedaan, dus je kunt niet vroeg genoeg met poetsen van de tandjes beginnen en je kindje laten wennen aan een goede mondverzorging.

Ben jij net zo overtuigd van het belang van een goede tandverzorging als wij? Bestel je mondverzorgingsproducten dan online bij Studio Bambacht. Op werkdagen vóór 16.00 uur besteld = vandaag verzonden. Zo kan je gelijk starten met een goede mondhygiëne voor je baby.