1055 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Al vanaf het eerste tandje is goede mondzorg belangrijk. Je start gelijk met tandenpoetsen, gaat voor het eerst samen naar de tandarts en op den duur zal je kind zelf zijn of haar tanden leren poetsen. Nu weten we de basics natuurlijk wel, maar hoe zorg je ervoor dat die eerste poetsbeurten een succes zijn? En hoe leer je je kind zelf te poetsen? In deze blog geven we je de antwoorden op deze vragen!

Bereid je kind voor op het tandenpoetsen

Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk! Het is fijn als je kind weet waar hij of zij aan toe is en niet onnodig bang of nerveus wordt. Sterker nog, je kunt er een leuke activiteit van maken. Lees bijvoorbeeld van tevoren leuke leesboeken over tandenpoetsen, zoals De grote tandenpoetsdag of De grote tandenpoetshulp.

Ook is het belangrijk om te zorgen voor de juiste spullen natuurlijk. Koop een geschikte tandpasta en een fijne peutertandenborstel voordat je aan de slag gaat. Zo is er speciale peutertandpasta waarin een hele kleine dosering fluoride zit om het tandglazuur van je kind tegen gaatjes te beschermen. Een bolletje ter grootte van een erwt is meer dan voldoende. 

Hoe poets je de tanden van je kind?

Nu we weten welke soort tandenborstels er geschikt zijn voor je baby of peuter, kunnen we kijken naar de praktijk: hoe poets je de tanden van je kind? Een goede poetshouding is belangrijk. Zorg ervoor dat je het hoofd van je kind ondersteunt bij het poetsen, bijvoorbeeld bij de kin of het voorhoofd, en dat je goed in de mond kan kijken. Nog makkelijker is als je kinderen tot zes jaar laat liggen tijdens het poetsen, bijvoorbeeld op bed of op de bank.

Pak de tandenborstel die je hebt uitgekozen voor je kind en begin met poetsen. Gebruik hiervoor een vaste volgorde, liefst volgens de 3B’s: binnenkant, buitenkant, bovenop (de kiezen). Maak kleine, draaiende bewegingen en druk niet te hard op de borstel. Poets elke beurt twee minuten lang.

Naspoelen is niet nodig; hoe langer de fluoride in contact met de tanden blijft, hoe beter. Kindertandpasta is niet erg om door te slikken. Als kinderen ouder worden en normale tandpasta gaan gebruiken, moeten ze wel na leren spoelen met water. Klaar met poetsen? Spoel de tandenborstel van je kind grondig uit met water en laat deze rechtop drogen. 

Wat heb je allemaal nodig om de tanden van je kind te poetsen?
Je leest het in dit blog!

Zo maak je het tandenpoetsen gemakkelijker voor je kind én jezelf

Kinderen vinden routines heel erg fijn. Stel een vast ritueel in voor het tandenpoetsen. Doe het op dezelfde momenten op de dag en introduceer het poetsmoment. Lees vooraf samen De grote tandenpoetshulp en volg de stappen in het boek om je tanden te poetsen.

Maak het leuk! Trek samen gekke bekken in de spiegel, geef je kind na elke poetsbeurt een stickertje, bedenk er een verhaaltje omheen, zet een zandlopertje neer, download apps met spelletjes voor het tandenpoetsen of ga bijvoorbeeld tegelijk samen met je kind tandenpoetsen.

Als het nodig is, stel je kindje gerust of zorg voor afleiding. Zo zijn er op YouTube een hoop leuke tandenpoetsliedjes te vinden. Soms vindt een kind het fijn om zijn of haar favoriete knuffel mee te nemen in de badkamer. Je kunt je peuter zelfs de tanden van de knuffel laten poetsen, terwijl jij die van je kind poetst. Het poetsen hoeft niet perfect te gaan, gewoonweg tandpasta in de mond hebben is al erg belangrijk.

Hoe leer je je kind zelf tandenpoetsen?

Je kind zelf leren tandenpoetsen is natuurlijk de volgende stap. Begin bijvoorbeeld met je kind eerst zelf te laten poetsen en poets vervolgens altijd na. Of laat hem of haar ‘s morgens poetsen, terwijl jij het in de avond doet voor het slapengaan. Poets samen voor de spiegel zodat je kind kan zien wat er gebeurt, hoe jij het voordoet en hoe je kindje het zelf doet. Poets kinderen tot tien jaar in elk geval na, om zeker te weten dat er goed gepoetst is. Geef zelf ook het goede voorbeeld! Kinderen kopiëren immers het gedrag van hun ouders.

Hoewel ze er ook weer uit gaan, is het heel belangrijk dat je melktanden goed poetst. Als ze bederven en je moet ze eruit laten trekken, is dat niet alleen heel vervelend voor je zoon of dochter, maar ook gaan je andere tanden dan schuiven, waardoor er minder ruimte overblijft voor het doorkomen van de volwassen tanden. Bovendien geeft een gezond en schoon gebit je kind ook extra zelfvertrouwen.

Kortom een goede mondhygiëne is essentieel, maar een vrolijk poetsmoment creëren ook! Heb jij nog leuke tips voor het (leren) tandenpoetsen? Laat het ons weten via een berichtje!

Ben jij net zo overtuigd van het belang van een goede tandverzorging als wij? Bestel je mondverzorgingsproducten dan online bij Studio Bambacht. Op werkdagen vóór 16.00 uur besteld = vandaag verzonden. Zo kan je gelijk starten met een goede mondhygiëne voor je baby.