940 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

“Alweer hetzelfde verhaaltje?” Je kind kiest voor de zoveelste keer hetzelfde leesboek als je vraagt welk boek je mag voorlezen. Vaak hebben kinderen één lievelingsboek dat ze telkens opnieuw willen horen. Maar hoe houd je het lezen ook een beetje leuk voor jezelf als ouder?


Voorlezen is goed voor de woordenschat, spelling en tekstbegrip van je kind. Het loont dus om regelmatig - liefst elke avond - even voor te lezen. Kinderen willen vaak hetzelfde boek keer op keer horen of lezen. Ouders hebben het na een paar keer wel gezien, maar voor kinderen werkt dat toch even anders!

Herhaling is goed voor de leerontwikkeling

Herhaling is goed voor de cognitieve ontwikkeling. Zo leren kinderen nieuwe woorden beter onthouden en begrijpen. De hersenen van je kind absorberen de taal, woorden, (moraal van) het verhaal, vormen, kleuren, letters en getallen door het telkens opnieuw datzelfde boek door te nemen. Maar ook voor het zelfvertrouwen is herhaling nuttig. Kinderen houden van voorspelbaarheid en het geeft ze een gevoel van trots om te weten wat er komen gaat. Voor hen is dit een manier om de wereld beter te begrijpen - op zoek naar patronen en vertrouwdheid.

Het is begrijpelijk dat je na tien keer lezen dat ene lievelingsboek wel kunt dromen en dat het saai wordt om deze ook voor de elfde en twaalfde keer te blijven voorlezen. Met de volgende tips kun je het voorlezen leuk houden voor je kind, maar vooral ook voor jezelf!

Tip 1 - Maak het voorlezen interactief

In plaats van het boek simpelweg voor te lezen, kun je het interactief maken door vragen te stellen. Wat denkt je zoon of dochter dat er gaat gebeuren? Wat zou hij of zij doen in de situatie van de hoofdpersoon en waarom? Hoe zou je kind zich voelen? Stel vooral open vragen, dat nodigt je kind uit om dieper na te denken.

Tip 2 - Lees voor tijdens het spelen

Je hoeft niet perse in de avond in bed voor te lezen! Pak eens een ander moment op de dag, bijvoorbeeld wanneer je kind aan het spelen is. Je kunt erbij gaan zitten en zijn of haar favoriete boek voorlezen. Het geeft weer een totaal andere sfeer en je kind wil daarna ongetwijfeld even met je kletsen over het verhaal! Wie weet komen er overdag wel hele andere gesprekjes uit dan ‘s avonds.

Tip 3 - Duik in de details

Dat ene woord dat je kind nog niet kent, een bijzonder detail in een van de plaatjes of een les uit het verhaal: als je het boek al vaker samen hebt gelezen, zien kinderen sneller details. Kijk eens of je kind er een detail uitpikt en leg daar eens een vergrootglas overheen. Wie weet leer je jouw kind wel wat nieuws bij de dertigste keer voorlezen!

Tip 4 - Probeer verschillende stemmetjes uit

Als je dat boek toch al kan dromen, weet jij natuurlijk precies wanneer wie wat zegt. Maak er voor jezelf en je kind een leuk toneelspel van en pas je stemmetjes aan op elk karakter. Een heel hoog stemmetje of juist laag, een dialect gebruiken, noem maar op. Zorg dat degene die het meeste praat het dichtste bij je eigen stem ligt, want anders wordt het wel heel moeilijk volhouden!

Tip 5 - Bekijk alleen de tekeningen

In een kinderboek gebeurt veel meer dan alleen in de tekst beschreven staat. Kijk samen eens goed naar de plaatjes. Vraag je zoon of dochter eens te beschrijven wat er te zien is. Wat voor verhalen spelen zich af op de plaatjes? Welke emoties kun je eruit halen?

Tip 6 - Laat je kind voorlezen

Als je zoon of dochter al bezig is met leren lezen, kan het leuk zijn om de rollen eens om te draaien. Laat je kind een stukje voorlezen, doe om de beurt een pagina of help mee met het ontcijferen van de letters. Dat is gelijk een goede oefening!

Genoeg tips om jullie gezamenlijke leesmoment mee door te komen dus, zelfs als je dat ene lievelingsboek er voor de zoveelste keer bij pakt. Wil je nu toch een ander boek lezen, dan vind je hier ons assortiment met de leukste kinderboeken. Heb je nog meer leuke tips om herhaling op te fleuren voor ouders? Laat het me weten in een berichtje op Instagram!