940 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

De nationale voorleesdagen (25 januari t/m 4 februari 2023) komen er weer aan! In deze week staat voorlezen centraal en mogen alle kindjes verwend worden met een goede dosis leesvoer. Doe jij mee?

Natuurlijk! Want het komt vast niet als een verrassing dat lezen, voorlezen en samen lezen niet alleen leuk maar ook het meest effectief is voor de taalontwikkeling van je kleintje. Dat begint al vroeg met het luisteren naar alle verhalen die zij om zich heen horen. Hoe meer ze worden blootgesteld aan taal, hoe beter het taalgevoel en de interesse voor taal en lezen gestimuleerd wordt. Zo begint het ontwikkelen van de woordenschat al op vroege leeftijd, wat zich uiteindelijk loont op school!

Stichting Lezen en Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) organiseren daarom ieder jaar de nationale voorleesdagen. Dit jaar wordt er waarschijnlijk volop gelezen uit het prentenboek van het jaar Maximiliaan Modderman geeft een feestje. Gegarandeerd een feestje om te lezen. Wij hebben ‘m in de webshop! Haal jij het prentenboek van het jaar ook?

Top 10 kinderboeken nationale voorleesdagen

Ieder jaar stelt een groep experts met zorg een prachtige prentenboeken top 10 samen. Allemaal verkrijgbaar bij Studio Bambacht! De prentenboeken top 10 van dit jaar:

5 extra (voor)leestips voor tijdens  de Nationale Voorleesdagen

  1. Keuzehulp voor de leukste voorleesboeken

Er zijn zoveel leuke kinderboeken op de markt, dat het niet altijd meevalt om te kiezen. Kijk naar een boek dat aansluit op de belevingswereld van je kind. Is er een baby op komst, ben je bezig met zindelijkheidstraining of aan het leren tandenpoetsen? Voor ieder thema is er geschikt prentenboek te vinden. 

  1. Een goed begin is het halve werk

De voorpret is al een feest. Hoe wakker je de nieuwsgierigheid naar het verhaal aan? Lees eerst samen de titel, praat over de omslag van het boek en fantaseer samen waar het verhaal over gaat.   

  1. Voorleesritueel voor een fijn leesmoment

Er is niet zo vertrouwd en prettig als een ritueel. Creëer een vast moment op een fijne knusse plek met zo weinig mogelijk afleiding. Wedden dat je kindje de volgende dag echt uitkijkt naar het voorleesmoment samen? En jij ook! 

  1. Laat je kindje meepraten tijdens de nationale voorleesdagen

Laat je kindje ook praten en vertellen tijdens het voorlezen. Zo blijft hij/zij betrokken bij het verhaal en kunnen je kleintje zijn/haar eigen ervaring delen.

  1. Alweer dat ene boek voorlezen?!

Je kindje krijgt geen genoeg van zijn/haar lievelingsboek. Maar zelf vraag je je af, moet ik alweer dat ene boek voorlezen? Voor je kindje is het iedere avond lezen uit het lievelingsboek een feest der herkenning. Ze vinden het prachtig om telkens opnieuw hetzelfde verhaal te horen en krijgen daar vaak geen genoeg van. Ben jij het verhaal een beetje zat? Dan geven wij je hier 6 tips om datzelfde boek 100 x voorlezen ook voor jou leuk te maken.

Kun je niet wachten om samen te gaan lezen? Ga dan hier naar de kinderboeken top 10 van de nationale voorleesdagen van 2023 en bestel je favoriete nieuwe prentenboek.