1059 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

BIBS speen reinigen doe je zo! Tips en tricks van Studio Bambacht

Hoe maak je de BIBS speen schoon?

Geschreven door: Iris Bambacht

|

|

Tijd om te lezen: 4 min

Het liefst bescherm je je baby tegen van alles. Vieze fopspenen met bacteriën, koude wind als jullie gaan wandelen of kraamvisite die verkouden is. Begrijpelijk. Je hebt niet álles in de hand, maar gelukkig wel veel! Zo kun je de fopspeen van je kindje altijd schoon houden. Superbelangrijk, want baby’s hebben hun BIBS speentje heel vaak in de mond. Omdat je baby zich nog niet goed tegen bacteriën kan beschermen, wil jij natuurlijk weten hoe je het speentje op de juiste manier schoonmaakt!

Met de tips van Studio Bambacht ontdek je hoe je gemakkelijk, goed én snel je BIBS speen reinigt.

BIBS spenen reinigen

De BIBS spenen reinig je door ze voor het eerste gebruik 5 minuten in gekookt water te leggen. Na 5 minuten haal je de speentjes uit het water en laat je ze drogen op een schone, droge doek.

Na het eerste gebruik maak je de fopspenen schoon in de volgende drie eenvoudige stappen:

  1. Leg de fopspenen in een schoon kommetje en giet hier kokend water overheen.
  2. Laat de BIBS spenen ongeveer 5 minuten in het gekookte water weken. Zodra de speentjes in het kokend water liggen, laat je het water niet doorkoken! Zo houd je het natuurrubber goed en verkleuren de schildjes niet.
  3. Haal de BIBS spenen vervolgens uit het kommetje en laat ze drogen op een schone, droge handdoek.
BIBS spenen laten drogen na het reinigen
Laat de spenen drogen op een schone, droge handdoek

Help! Er blijft water in de speen zitten…

Geen paniek. Iedere BIBS speen is voorzien van een ventiel. Dit zorgt ervoor dat de lucht tijdens het zuigen gemakkelijk uit het speentje wordt geperst. Op deze manier vormt de speen zich op natuurlijke wijze naar de mond van je kleintje. Het water in de fopspeen is dus niet schadelijk voor de speen.

Hoe krijg je het water uit de BIBS speen?

Heel simpel. Als de speen is afgekoeld, knijp je met gewassen, schone handen, het overtollige water uit de speen.

Super fopspeen reinigingstip!

Om het jou extra gemakkelijk de maken is er een handige hack om de BIBS spenen te reinigen. Giet kokend water in een kommetje en rijg de speentjes aan een vork, mes of lepel. Vervolgens hang je de rij speentjes in het kommetje. Wacht 5 minuutjes en laat de speentjes vervolgens afkoelen. Tadaaa! De BIBS spenen zijn weer hygiënisch en fris. Hoe eenvoudig wil je het hebben? 

BIBS speen schoonmaken super handige tip van Studio Bambacht
Reiniggingstip: rijg de spenen aan een vork, mes of lepel

Kan je BIBS spenen uitkoken?

De BIBS spenen van natuurrubber (latex) kun je beter niet uitkoken in de magnetron of vaatwasser. Natuurrubber breekt namelijk af bij een temperatuur boven de 100 graden Celcius. Siliconen spenen zijn daarentegen wel bestand tegen hogere temperaturen en kun je dus gewoon uitkoken. Maar de siliconen spenen worden net zo goed schoon als je er kokend water overheen giet. No worries dus!

Waarom mag je een BIBS speen niet uitkoken?

Een BIBS speen van 100% natuurlijk rubber mag je niet uitkoken in kokend water, magnetron of vaatwasser. Door een latex speen uit te koken tast je het natuurrubber aan, waardoor de speen sneller zal slijten. Het natuurrubber kan dan van kleur veranderen of plakkerig worden. Mocht je de speen toch een keer uitkoken, dan is er geen nood aan de man. Controleer de speen de speen op slijtage, barsten en scheuren en voer de trektest uit. Zie je niets geks aan de speen? Dan kun je de natuurrubber speen nog veilig gebruiken.


Je BIBS speen vervangen?


Lees hier of je BIBS speen aan vervanging toe is!


wanneer vervang je je bibs fopspeen?

Hoe vaak moet ik de BIBS speen schoonmaken?

Veel ouders kiezen voor gemak. Even snel het speentje in de eigen mond en: voilà! Een keertje is niet erg, maar wij raden het niet aan. Juist via de mond dragen volwassenen snel bepaalde virussen over, zonder dat we dit in de gaten hebben.

Als je baby jonger is dan drie maanden, is het belangrijk om de speen minimaal één keer per dag te reinigen. Op zo’n jonge leeftijd wil je gewoon voorkomen dat er te veel bacteriën op komen. 

De BIBS speen maak je dus dagelijks schoon door de speentjes af te spoelen met kokend water. Dit kun je eenvoudig doen door de speentjes in een zeef te leggen en hier kokend water over heen te gieten. Een supersnelle en effectieve reinigingsmethode! Je voorkomt hiermee dat er water in het speentje achterblijft.

Veelgestelde vragen over BIBS schoonmaken

Moet ik de speen schoonmaken met zeepsop?

Nee, je hoeft de speentjes niet af te wassen met zeepsop, voordat je deze steriliseert.

Mocht er toch sop in de speen terechtgekomen zijn? Dan kan je de fopspeen in water leggen. Vervolgens knijp je het water uit de speen. Herhaal dit tot dat al het sop uit de speen is. Lukt dit niet of vertrouw je het niet helemaal? Vervang de speen dan voor een nieuwe.

Shop je spenen bij Studio Bambacht

Helemaal klaar voor een goede fopspeenhygiëne na onze tips? Vast wel! Ben je nieuwsgierig naar onze supertoffe collectie BIBS spenen? Shop bij Studio Bambacht het grootste assortiment BIBS spenen en ontdek héél veel kleuren, vormen en maten.

Gratis verzending vanaf 3 spenen

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden  

Ruim assortiment aan fopspenen in verschillende soorten, vormen, maten en materialen

Veilig betalen, ook achteraf 

Ook interessant