1277 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Kleuren bij elkaar zoeken, vormen herkennen of cijfers rangschikken. Het zijn allemaal voorbeelden van sorteren. En laten er nu allerlei leuke sorteerspelletjes bestaan waarmee je je kind leert om objecten te sorteren op bijvoorbeeld kleur, vorm, getal of categorie. Wat zijn nu écht leuke en originele sorteerspelletjes om je kind zelf of samen te laten spelen? Ontdek hieronder 7 ideeën voor leuke sorteerspellen om met je peuter, dreumes of kleuter te spelen.

Wat maakt sorteerspelletjes zo leuk en leerzaam?

Sorteren is om allerlei redenen een heel belangrijke vaardigheid voor je kind. In de wereld om ons heen zijn we – ook als volwassenen – voortdurend bezig met sorteren. Dat helpt ons om de wereld te begrijpen. We herkennen kleuren, onderscheiden verschillende vormen, sorteren het afval in verschillende bakken, en kunnen verschillende soorten dieren uit elkaar halen… Sorteerspelletjes helpen je kind om ook later dingen te kunnen onderscheiden. Daarmee vergroot het ook hun begrip van de wereld om ons heen.


Bovendien draagt sorteerspeelgoed bij aan allerlei belangrijke vaardigheden:

  • Dit speelgoed stimuleert het probleemoplossend vermogen, bijvoorbeeld doordat je kind stoeit met vormen die niet in elkaar passen.
  • Sorteren helpt bij de reken- en wiskundevaardigheden van je kind. Dat begint al met vormen herkennen, objecten opstapelen en dingen tellen.
  • Sorteren is goed voor de fijne en grove motoriek. Zo moet je kind bij sorteerspelletjes vaak kleine objecten vastpakken en verplaatsen. Dat is goed voor de oog-handcoördinatie en de pincetgreep.
  • Sorteren helpt bij leren plannen. Het is een vorm van structuur aanbrengen. Dat is een vaardigheid die ook belangrijk is als je kind later een planning maakt of grote taken opknipt in kleine stappen.
  • Je kind kan nieuwe woorden leren door sorteerspelletjes. Speel er samen mee en benoem bijvoorbeeld wat het ene object anders maakt dan het andere. Zo leert je kind namen van kleuren, objecten, vormen, emoties en andere dingen.
  • Het speelgoed stimuleert het zelfvertrouwen van je kind, doordat het vaak open-einde-speelgoed is en dus geen vast doel heeft. Je kind kan het daardoor niet goed of fout doen en bepaalt zelf het spel. Dat helpt je kind om (ook zelfstandig) zelfverzekerd te laten spelen.

En wist je dat er ook veel Montessori-sorteerspeelgoed is, dat heel goed past binnen de Montessori-filosofie “Help mij het zelf te doen”?


Kortom: sorteerspelletjes spelen is altijd een goed idee. Niet alleen omdat het superleuk is om te doen, maar ook omdat je kind er allerlei nieuwe dingen door leert. Maar wat zijn nu leuke sorteerspelletjes om samen te spelen?

7 ideeën voor leuke sorteerspelletjes

Dat je blokken op kleur kunt sorteren, wist je vast al wel. Maar er bestaan ook veel originelere sorteerspelletjes. Die stimuleren je kind om nog creatiever aan de slag te gaan. Zo kun je nog veel meer uit het speelgoed halen. Dit zijn 7 leuke ideeën voor sorteerspellen waar je peuter, dreumes of kleuter zelf mee aan de slag kan.

1. Maak een eigen sorteerfabriek met magnetische tegels


Magnetische tegels van Connetix kun je dankzij de magnetische randjes heel makkelijk aan elkaar klikken. Op die manier bouw je er de mooiste bouwwerken mee. En wist je dat je met de mooie  Connetix-knikkerbaan  ook een prachtige sorteerfabriek kunt maken? Kijk maar naar het plaatje hierboven. De knikkerbaan-vormen lenen zich hier perfect voor. Zo bouw je je knikkerbaan in no-time samen om tot een leuke manier om allerlei kleine objecten op kleur te sorteren.


Combineer hiervoor de magnetische tegels bijvoorbeeld met loose parts, knikkers of kleine poppetjes.

Kleuren sorteren met magnetische tegels en Grapat LoLa, houten eieren en paddenstoelen

2. Laat je kind spelen met een houten vormenstoof


Voor kinderen vanaf ongeveer 1 jaar is een houten vormenstoof heel leuk en leerzaam speelgoed. In zo’n houten box zitten gaatjes in verschillende vormen, waarin je de objecten met dezelfde vorm kunt steken. Een goede manier voor je kind om de vormen te leren herkennen! Vaak is het begin een flinke puzzel om de blokjes daadwerkelijk in de stoof te krijgen. Maar als het dan eenmaal lukt, krijg je er een stralend blij kind voor terug.

3. Sorteer auto’s op kleur


Houten auto’s zijn niet alleen ontzettend leuk op Formule 1-spelletjes mee op te tuigen of om “politietje” mee te spelen. Auto’s sorteren is ook al een leuk spelletje op zich. Je kunt auto’s bijvoorbeeld van klein naar groot (of andersom) sorteren. Of sorteer ze op kleur en leer zo je kind de kleuren te herkennen. Kortom: spelopties genoeg!


Hiervoor zijn onder andere de houten auto’s van Grimm’s (in pastelkleuren of in regenboogtinten ) heel leuk. In één set krijg je 6 auto’s in verschillende kleuren, waardoor er genoeg te sorteren valt. En je kunt de auto’s natuurlijk ook met andere voertuigen of objecten combineren en die meenemen in het sorteerspel voor je peuter.

4. Vul de Stapelstein-stenen met dezelfde kleur


Alle Stapelstein-stenen hebben hun eigen opvallende kleur. En er zijn allerlei andere voorwerpen in dezelfde kleuren te vinden. Zo matchen de sensorische pittenzakjes perfect met de kleuren van de Stapelstein-stenen. Ook speelzijde kun je goed met de stenen matchen. En misschien heb je zelf nog wel voorwerpen liggen in de kleuren van de stapelbare stenen.


Laat je kind de juiste objecten in de juiste kleur Stapelstein-steen leggen. Of maak het extra uitdagend en maak er een vangspel van waarbij je kind het object in de juiste kleur Stapelstein-steen moet gooien of opvangen.

Sorteerspelletjes met stapelstein om kleuren te sorteren

5. Bedenk allerlei sorteerspelletjes met loose parts


Loose parts zijn kleine onderdelen in allerlei kleuren en vormen. Oftewel: sorteerspeelgoed bij uitstek! Koop bijvoorbeeld  deze houten sorteerbak en laat je kind daarin de loose parts sorteren op kleur, vorm of grootte. Er zijn allerlei opties te bedenken! Het leuke aan de loose parts is dat je ze heel veelzijdig kunt inzetten. Naast sorteerspelletjes, kun je ze ook gebruiken als bijvoorbeeld een onderdeel van het poppenhuis, als bomen langs de weg of voor allerlei andere rollenspellen. Of maak er een mooie thematafel mee voor het seizoen!


In onze webshop hebben we allerlei soorten loose parts van onder andere Grimm’s en Grapat. Denk aan kleine poppetjes, bloemen, ringen en muntjes of kleine bomen. Combineer er vooral lekker op los. Zo maak je het spel nóg leuker.

6. Sorteer in het kinetisch zand of speelrijst


Speel een leuk schatzoekspel met je kind. Daarvoor is  kinetisch zand of speelrijst de perfecte basis. Verstop glitterstenen (zoals deze ) in het kinetisch zand of in een bak met speelrijst. Zet vervolgens verschillende kleuren bakjes in de speelbak, zoals de stapelbakjes van Grimm’s. Laat je kind daarna de “diamanten” met een pincet uit het zand pakken en de juiste kleur diamant in het juiste bakje stoppen. Dat is even een precisiewerkje, maar is wel meteen een goede manier om de pincetgreep te trainen .

Sorterspelletjes met sensorisch speelgoed als kinetisch zand en speelrijst

7. Laat je kind omgekeerd sorteren


Heeft je kind de sorteerspelletjes helemaal onder de knie? Laat je kind het dan eens omgekeerd proberen. Leg bijvoorbeeld heel veel groene dingen bij elkaar en verstop daar één oranje ding tussen. Kan je kind ontdekken welk object niet goed gesorteerd is? Zo kun je het steeds moeilijker maken door bijvoorbeeld ook een donkergroen object tussen de lichtgroene objecten te leggen. 

Koop je favoriete sorteerspeelgoed bij Studio Bambacht

Kun je niet wachten om de leukste sorteerspelletjes te spelen met je kind? Bestel vandaag nog jouw favoriete sorteerspeelgoed in onze webshop. Veel sorteerspeelgoed kun je op 1001 manieren gebruiken, dus zeker niet alleen voor sorteerspellen. Zeker weten dus dat je kind er jarenlang plezier van heeft!


Bestel je de items op een werkdag vóór 16.00 uur? Dan zorgen wij dat je bestelling vandaag nog op de post gaat. Voor gepersonaliseerde items geldt een iets langere levertijd van zo’n 1-5 werkdagen.