985 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Hoe kun je een BIBS speen steriliseren?

Geschreven door: Iris Bambacht

|

|

Tijd om te lezen: 6 min

Veel kinderen zijn dol op hun speen. Er wordt dan ook vast dankbaar gebruikgemaakt van de BIBS spenen die je voor je kindje hebt gekocht. Des te belangrijker is het om de spenen goed schoon te houden! Door je BIBS-speen te steriliseren, blijft de speen hygiënisch en voorkom je dat er bacteriën op komen. Wel zo fijn en veilig! Maar hoe doe je dat, zo’n speen steriliseren? Wij geven je een heldere uitleg en wat extra tips. 

Waarom een BIBS speen steriliseren?

Spenen vallen regelmatig uit de mond van je kindje en slingeren daardoor vaak in het rond. Ze vallen op de vloer, liggen op het kleed of slingeren zelfs ergens buiten in het gras of in de tuin. Op zich niet erg! Goed voor de weerstand, zeggen ouders soms. Maar echt fris is het natuurlijk niet als de speen op al die plekken bacteriën verzamelt. Daarom raadt BIBS zelf ook aan om hun spenen regelmatig te steriliseren. Dat betekent dat je niet alleen de speen schoonmaakt, maar ook de bacteriën doodt.

Nu denk je misschien: kan ik de speen niet gewoon snel schoonmaken door hem even in mijn eigen mond te doen of onder de kraan te houden. Hoppa, hij is weer schoon! Maar helaas werkt het niet zo. Het is niet erg om de speen een keer in je eigen mond te doen voor een snelle “schoonmaak”, maar je draagt zo ongemerkt misschien een virus over op je kindje. Daarom is het beter om de BIBS speen goed schoon te maken en te steriliseren.

Ook vóór het eerste gebruik is het belangrijk om de BIBS speen eenmalig te steriliseren voordat je kindje hem gebruikt.

Hoe een BIBS speen steriliseren?

Een BIBS speen steriliseren doe je meestal als volgt:

  1. Leg de BIBS speen in een schoon bakje. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een speenbakje van BIBS gebruiken (waarin je de spenen ook hygiënisch kunt opbergen).
  2. Kook water in een pan of waterkoker.
  3. Giet het gekookte water over de speen.
  4. Laat de speen ongeveer 5 minuten liggen in het warme water.
  5. Haal de speen dan uit het water en laat ze afkoelen en drogen op een schone handdoek. 

Deze methode kun je zowel voor siliconen spenen als voor spenen van natuurrubber gebruiken. Je kunt de spenen het beste één keer per dag op deze manier steriliseren.

Steriliseren vóór het eerste gebruik

Het is ook mogelijk om een speen in kokend water te leggen, maar we raden aan om dit alleen te doen vóór het eerste gebruik en het liefst alleen bij een nieuwe siliconen fopspeen. Het meekoken van de speen is namelijk niet goed voor het materiaal van de speen. Dat raakt hierdoor eerder beschadigd. Daarom is steriliseren door kokend water over de speen te gooien ná het eerste gebruik beter.

Spenen van natuurrubber kunnen niet tegen uitkoken, dus pas deze tactiek niet toe op je natuurrubber spenen. Steriliseer die vóór het eerste gebruik door ze 5 minuten in een bakje te leggen met gekookt (niet kokend!) water.

Je BIBS spenen reinigen? 


Lees ook onze andere tips om een BIBS speen schoon te maken. 


BIBS-speen steriliseren in de magnetron

Een tweede methode is om de BIBS-speen te steriliseren in de magnetron. Let op: spenen van natuurrubber kunnen niet in de magnetron. Deze methode kun je dus alleen gebruiken voor siliconen spenen.

Gebruik altijd een magnetronbestendig doosje om de spenen in te steriliseren. Je kunt de spenen niet zonder doosje in de magnetron leggen. De speendoosjes van BIBS zijn hiervoor geschikt. Laat de inzet wel in de box, zodat het speendoosje zijn vorm behoudt. 

Let er wel op dat je de magnetron nooit hoger zet dan op 100 °C. In de handleiding van je magnetron kun je terugvinden hoeveel watt hierbij hoort. Meestal komt het erop neer dat je de speen maximaal 1 minuut op ongeveer 800 Watt kunt verwarmen. Bij hogere temperaturen heb je kans dat het “schild” van de speen breekt. Laat vervolgens het speendoosje afkoelen, voordat je de speen eruit haalt.

In het algemeen is steriliseren in de magnetron minder goed voor de speen. Daarom raden we je af om dit al te vaak te doen. Je hebt dan sneller een nieuwe speen nodig.

Kun je spenen steriliseren in de vaatwasser?

We krijgen ook vaak de vraag of je BIBS spenen kunt steriliseren in de vaatwasser. Dit raden we af, zowel voor spenen van natuurrubber als voor spenen van siliconen. Ten eerste is de temperatuur van de vaatwasser niet hoog genoeg om de BIBS spenen goed te steriliseren. Ten tweede slijten de spenen door de vaatwasser en kan de speen er broos van worden.

BIBS speen vervangen?

Handige sterilisatie-hack voor meerdere spenen tegelijk

Wil je meerdere spenen tegelijk steriliseren? Dan gaat een vork, lepel of mes je leven makkelijker maken. Ja, echt! Van deze life-hack werden we zelf ook erg blij. Je schenkt hiervoor kokend water in een schone kom en rijgt dan de spenen aan een vork. Daarna hang je de hele rits speentjes in de kom. Laat de spenen 5 minuten zo hangen en geef ze daarna de tijd om af te koelen. Vervolgens heb jij in één klap een paar gereinigde spenen! 

BIBS speen hack om de spenen te steriliseren
Met een vork, lepel of mes kun je je spenen gemakkelijk in een kom gekookt water hangen

Hoe vaak moet ik een BIBS fopspeen steriliseren?

We raden aan om een gebruikte BIBS fopspeen elke dag schoon te maken met gekookt water. Dat is extra belangrijk als je kleintje nog geen drie maanden is. Je kindje is dan extra vatbaar voor bacteriën. Dus neem dan liever het zekere voor het onzekere door de speen te steriliseren!

Tip: gebruik een speenkoord en speendoosje voor meer hygiëne

Laat je kindje de speen vaak uit zijn mond vallen en verzamelen de spenen daardoor steeds stof? Een heel herkenbaar probleem! Maar er is een handige life-saver voor. Je kunt de speen aan een speenkoord hangen en dat aan de kleding van je kindje clippen. Zo kan de speen niet meer vallen.

Nog een goede manier om te voorkomen dat de spenen op de vieze vloer rondslingeren, is het gebruik van een speenbakje. In de BIBS speendoosjes kun je de BIBS spenen steriliseren, maar je kunt er ook spenen in bewaren. Helemaal stylish ook nog, want de BIBS speenbakjes matchen perfect met de spenen zelf. Er zijn zelfs fleurige speenbakjes met bloemen uit de BIBS X LIBERTY-collectie.

In elk speendoosje passen drie spenen. Dankzij de handige lus hang je het bakje zo aan het ledikant, aan de kinderwagen of aan je luiertas. Zo ben je de spenen van je kindje nooit meer kwijt en hoef jij niet elke avond onder de bank te kijken of op het kleed af te tasten waar de fopspeen van je kindje nu weer ligt. Zo’n bakje is dus een slimme manier om spenen hygiënisch op te bergen.

Ik wil ook een speenhouder! 


Bekijk onze grote collectie speendoosjes. 


Bestel jouw favoriete BIBS-spenen via Studio Bambacht

Zo. Dat waren een heleboel woorden over de dagelijkse schoonmaaksessie van jouw BIBS-spenen. Nu we het toch over spenen hebben, heb je onze grote collectie met BIBS spenen al gezien? We hebben ze in alle kleuren van de regenboog en ook met de leukste bloemenprintjes (uit de BIBS X LIBERTY-collectie). Kies jouw favoriet (of kies er meteen een paar). Dan heb jij voorlopig weer een voorraadje liggen.

Shop je spenen bij Studio Bambacht

Gratis verzending vanaf 3 spenen

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden  

Ruim assortiment aan fopspenen in verschillende soorten, vormen, maten en materialen

Veilig betalen, ook achteraf 

Ook interessant