859 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9

Valuta

Worstel jij ook weleens met de vraag of je kindje het niet te warm of te koud heeft? Baby’s zijn klein en kwetsbaar, en kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren. Het is als ouder soms best lastig te bepalen hoe je je kind het beste kan aankleden of toedekken. Ter ondersteuning bestaat hiervoor de TOG-waarde. Maar wat houdt de TOG-waarde in en hoe kan het jou als ouder helpen? Studio Bambacht geeft je in deze blog een simpele snelcursus in het gebruik van de TOG-waarde.

Waarom is temperatuurregulering zo belangrijk?

Om te voorkomen dat je baby onderkoeld of oververhit raakt, is het belangrijk dat je zijn of haar temperatuur in de gaten houdt. Een baby kan immers zijn eigen lichaamswarmte nog niet goed sturen en kan niet de dekens van zich afslaan of kleding uittrekken als het te warm wordt. Niet alleen zorgt een te hoge temperatuur voor een slechte nachtrust - zowel voor je baby als voor jou - maar warmtestuwing (oververhitting) is zelfs een wetenschappelijk aangetoond risico van wiegendood. Het is daarom van belang om de temperatuur van je kleintje goed te reguleren. Maar geen paniek, om jou als ouder hierbij te helpen, is hier een richtlijn voor bedacht: de TOG-waarde.

Wat is de TOG-waarde?

Misschien heb je de term al eens eerder gehoord. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Het is een richtlijn die aantoont in hoeverre dekentjes, slaapzakken, inbakerdoeken en babykleding de lichaamswarmte van je kind vasthouden. Dit puntensysteem helpt je om in te schatten wat je het beste kunt gebruiken in het babybedje zodat je baby het niet te warm of koud heeft. Of dat je bijvoorbeeld een extra dekentje nodig hebt, wel of geen pyjama, enzovoorts.

Hoe gebruik je de TOG-waarde?

De TOG-waarde is bedoeld als hulpmiddel en wordt in het label aangegeven van kleding, beddengoed en ander babytextiel. In tabel 1 kun je zien wat de gemiddelde TOG-waarde is van bepaalde soorten textiel. Deze wordt bij kamertemperatuur gemeten en moet tussen de 0 en 4 liggen. Hoe kouder de omgeving is, des te hoger de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: hoe warmer de slaapkamer, des te lager de TOG-waarde mag zijn. Bij een kamertemperatuur van tussen de 16 en 19 graden bijvoorbeeld, moet je een TOG-waarde aanhouden van ongeveer 2,5. Tabel 2 geeft een handige richtlijn weer die je kunt aanhouden.

Tabel 1 - TOG waardes beddengoed en babykleding

Tabel met richtlijn welke tog waarde bepaalde soorten textiel hebben

Let op: TOG-waardes mag je niet bij elkaar optellen. Dit heeft te maken met de isolerende luchtlaag tussen twee lagen in. Deze luchtlaag creëert altijd extra warmte. Luister hierbij ook naar je eigen gevoel. 

Goed om te weten is dat de TOG-waarden van kleding en beddengoed vaak per merk en model verschillen. Kijk daarom altijd op het label van de kleding of het beddengoed om de juiste TOG-waarde te bepalen. 

Tabel 2 - welke TOG-waarde bij welke temperatuur aanhouden

Tabel met richtlijn welke tog waarde aanhouden bij welke kamertemperatuur

Let op: Bij deze richtlijn wordt uitgegaan van een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 tot 37,5 graden.

Wat heeft nog meer invloed op de temperatuur?

Behalve het beddengoed en de kleding, kan er nog meer van invloed zijn op de temperatuur van je baby. Bijvoorbeeld het gewicht van een deken: hoe zwaarder hoe warmer (en hoe minder slaapcomfort). Ook het materiaal is van belang. Probeer zelf maar eens onder een fleece-deken te slapen: dat is niet bepaald aangenaam, toch? Als het voor jou onprettig voelt, geldt dat voor je kleintje vaak ook. Kies daarom voor natuurlijke materialen, zoals wol of katoen, om ervoor te zorgen dat je baby comfortabel slaapt.

Zet daarnaast het wiegje of de ledikant nooit in direct zonlicht en houd de kamertemperatuur zo constant mogelijk - liefst tussen 16 en 18 graden, de ideale slaaptemperatuur. Onderzoek toont aan dat baby’s het daarnaast benauwd kunnen krijgen in een bed dat te warm en te ‘vol’ is, met bijvoorbeeld kussens en knuffels. Tot 2 jaar kun je bovendien het beste lakentjes of een slaapzak gebruiken. Een dekbed is dan nog te warm en je kleine kan eronder verstrikt raken. Laat ook een mutsje achterwege, want een baby regelt zijn temperatuur met zijn hoofd.

Gebruik altijd je gezond verstand

Dit is altijd de belangrijkste regel! Je bent immers ouder van je eigen kindje en je weet zelf het beste wat hij of zij nodig heeft. Elke baby kan anders reageren op kleding en toedekken, dus blijf regelmatig controleren aan de hals en voeten. Deze mogen niet klam of koud aanvoelen. Wel is het normaal dat handjes en voetjes net wat kouder zijn dan de rest van het lijfje. Als je baby zweet, heeft hij het te warm en kun je het beste een laagje kleding of beddengoed verwijderen. Bij een griepje is het nog belangrijker dat de hitte ergens heen kan. Doorgaans geldt: beter iets te koud dan te warm. De TOG-waarde is een richtlijn en geen regel, dus als je het idee hebt dat je kleine het te warm of koud heeft, dan doe vooral wat jij denkt dat het beste is.

Soms kan het ingewikkeld zijn om te weten wat de juist temperatuur is, maar als je de tabellen gaat gebruiken en kijkt naar de TOG-waarde, dan kom je al een heel eind. En daarnaast geldt altijd: gebruik je gezond verstand en doe wat goed voelt. En voor aanvullende tips, bijvoorbeeld bij de aankoop van beddengoed of kleding, mag je altijd bij me aankloppen!

Bekijk ook