985 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Hoe weet je zeker dat je kindje het niet te warm of te koud heeft? Baby’s zijn klein en kwetsbaar, en kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren. Dat maakt het extra belangrijk dat je kindje bijvoorbeeld niet een te dunne of juist te dikke slaapzak gebruikt. De TOG-waarde helpt je om de juiste keuzes te maken, zodat je kindje het altijd lekker warm (maar niet te warm) heeft tijdens het slapen. Wat houdt de TOG-waarde in? We geven je een simpele snelcursus, inclusief handige uitleg over de TOG-waarde van een slaapzak én tabellen over de TOG-waarde.

Wat is de TOG-waarde?

TOG-waarde staat voor Thermal Overall Grade. Het is een waarde die aangeeft in hoeverre dekentjes, slaapzakken, inbakerdoeken en babykleding de lichaamswarmte van je kind vasthouden. Dit puntensysteem helpt je om in te schatten wat je het beste kunt gebruiken in het babybedje, zodat je baby het niet te warm of juist te koud heeft. Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken of je een extra dekentje nodig hebt. Of je beter een zomerslaapzak of winterslaapzak kunt gebruiken. En of je je kind nu wel of geen pyjama moet aantrekken.

Waarom is een goede TOG-waarde belangrijk?

De TOG-waarde helpt je voorkomen dat je baby onderkoeld of juist oververhit raakt. Een baby kan de eigen lichaamswarmte nog niet zo goed sturen. Kleine kindjes kunnen immers niet – zoals wij - dekens van zich afslaan of kleding uittrekken als het te warm wordt. De TOG-waarde helpt jou als ouder om je kindje op de juiste temperatuur toe te dekken en aan te kleden. Zo kan je kind veilig en comfortabel slapen.

Een goede TOG-waarde is heel belangrijk om je baby comfortabel te houden. Een te hoge temperatuur zorgt voor een slechte nachtrust - zowel voor je baby als voor jou. Je kindje kan dan gaan zweten of krijgt het benauwd. Ook is wetenschappelijk aangetoond dat oververhitting een hoger risico geeft op wiegendood. Gelukkig gebeurt dit alleen in heel zeldzame gevallen, dus maak je niet direct zorgen. Maar feit is wel dat het belangrijk is om de temperatuur van je kleintje goed in de gaten te houden. Daarvoor is de TOG-waarde dus een handig hulpje.

Hoe gebruik je de TOG-waarde bij het slapen?

De TOG-waarde staat in het label van o.a. kleding, beddengoed, slaapzakken en ander babytextiel. In de tabel voor TOG-waardes hieronder kun je zien wat de gemiddelde TOG-waarde is van bepaalde soorten textiel. Deze waarde wordt bij kamertemperatuur gemeten en moet tussen de 0 en 4 liggen. Hoe kouder de omgeving is, des te hoger de TOG-waarde moet zijn. En omgekeerd: hoe warmer de slaapkamer, des te lager de TOG-waarde mag zijn.  

Bij een kamertemperatuur tussen de 16 en 19 °C kun je bijvoorbeeld een TOG-waarde aanhouden van ongeveer 2,5. Tabel 2 geeft je een handige richtlijn. 

Tabel 1: TOG-waardes beddengoed en babykleding

Tabel met richtlijn welke tog waarde bepaalde soorten textiel hebben

Let op: TOG-waardes mag je niet bij elkaar optellen. Dit heeft te maken met de isolerende luchtlaag tussen twee lagen in. Deze luchtlaag creëert altijd extra warmte.

Goed om te weten is dat de TOG-waardes van kleding en beddengoed per merk en type kleding verschillen. Check daarom altijd op het label van het kledingstuk of beddengoed wat de juiste TOG-waarde is van dit item. De TOG-waardes in de tabel hierboven zijn alleen een inschatting.

Tabel 2: welke TOG-waarde bij welke temperatuur aanhouden

Tabel met richtlijn welke tog waarde aanhouden bij welke kamertemperatuur

Let op: we gaan hier uit van een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 tot 37,5 °C.

TOG-waarde slaapzak, hoe zit dat?

Tot 2 jaar gebruik je altijd een slaapzak voor je kind om in te slapen. Een dekbed is dan nog te warm en je kleine kan eronder verstrikt raken. In onze webshop hebben we allerlei vrolijke slaapzakken van het merk Jollein. Elke slaapzak heeft een eigen TOG-waarde. Bij de slaapzakken zelf vind je die terug.

Een winterslaapzak heeft een hogere TOG-waarde; deze zijn warmer en zijn bedoeld voor koude dagen. Een zomerslaapzak of een slaapzak met afritsbare mouwen heeft een lagere TOG-waarde. Zomerslaapzakken zijn vaak gemaakt van hydrofiele stof en kunnen daardoor beter vocht opnemen en lucht doorlaten. Dat maakt ze perfect voor de zomer. De slaapzakken met afritsbare mouwen zijn ideaal voor de winter en tussenseizoenen.

Lees ook: Zo kies jij de beste slaapzak voor je kindje en Baby-slaapzak: zo kies je de juiste maat.

Wat heeft nog meer invloed op de temperatuur?

Behalve het beddengoed en de kleding, kan nog meer van invloed zijn op de temperatuur van je baby:

  • Het gewicht van een babydeken. Hoe zwaarder de deken, over het algemeen hoe warmer deze is (en ook hoe minder slaapcomfort de deken biedt).
  • Het materiaal van de deken. Probeer zelf maar eens onder een fleece-deken te slapen.Dat ligt niet heel fijn, toch? Als het voor jou onprettig voelt, geldt dat voor je kleintje vaak ook. Kies daarom voor natuurlijke materialen, zoals wol of katoen, om je baby comfortabel te laten slapen.
  • De plek van het bedje.
  • Zet het bedje nooit in direct zonlicht.
  • De temperatuur in de kamer. Houd de kamertemperatuur zo constant mogelijk. De ideale slaaptemperatuur is tussen de 16 en 18 °C.
  • Hoe “vol” het bedje is. Onderzoek toont aan dat baby’s het benauwd kunnen krijgen in een bed dat te “vol” is, bijvoorbeeld als er veel kussens en knuffels in het bedje staan. Je kunt dus beter niet te veel kussens of kussentjes bij je kindje zetten als hij of zij gaat slapen.

Doe ook het mutsje van je kind af tijdens het slapen. In een babylijfje wordt de temperatuur namelijk geregeld met het hoofd.

Gebruik altijd je gezond verstand

Over het algemeen geldt: beter iets te koud dan te warm. Maar alsouder weet je zelf het beste wat jouw kindje nodig heeft. Elke baby kan anders reageren op kleding en toedekken, dus blijf regelmatig controleren aan de hals en voeten. Deze mogen niet klam of koud aanvoelen. Wel is het normaal dat de handjes en voetjes net wat kouder zijn dan de rest van het lijfje. Als je baby zweet, heeft hij of zij het te warm en kun je het beste een laagje kleding of beddengoed verwijderen. Bij griep is het nog belangrijker dat de hitte ergens naartoe kan.  

Met de tabellen voor de TOG-waarde, kom je hopelijk al een heel eind om het niet te warm of koud te maken voor je kleintje. De TOG-waarde is overigens een richtlijn en geen regel. Dus heb je het idee dat je kleine het te warm of koud heeft? Doe dan vooral wat jij denkt dat het beste is.

Meer tips over beddengoed of slaapzakken?

Voor extra tips, bijvoorbeeld over de aankoop van een zomer- of winterslaapzak, kun je Iris altijd mailen via info@studiobambacht.nl. Zij kan je adviseren over welke slaapzak passend is voor jou kindje. Of stuur ons een bericht via de chat. Dan helpen we je graag verder.

Bekijk ook