985 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Zo kies jij de beste slaapzak voor je kindje

Geschreven door: Iris Bambacht

|

|

Tijd om te lezen: 7 min

Tot een jaar of twee is een babyslaapzak de meest veilige manier om je kind te laten slagen. Een trappelzak geeft je kindje een geborgen gevoel, is superveilig en houdt je kindje lekker warm. Maar hoe kies je de juiste trappelzak voor je baby? Waar moet je op letten? In dit artikelen helpen we je om de juiste keuze te maken.

Wat is een baby slaapzak?

Een trappelzak (ook wel babyslaapzak) is een pak waarin je baby veilig en goed ingepakt kan slapen. Deze slaapzak heeft armsgaten of mouwen en een ritssluiting om de slaapzak open en dicht te doen. De slaapzak hoort om het bovenlijf van je kindje redelijk strak te zitten, zodat je kindje niet kan draaien of wegzakken in de slaapzak. Aan de onderkant loopt een babyslaapzak wijd uit, zodat je baby voldoende ruimte heeft om met de beentjes te trappelen. Daarom wordt het ook wel een ‘trappelzak’ genoemd.

Waarom gebruik je een baby slaapzak?

Een slaapzak houdt je kindje warm en is veilig. Niet voor niets raden experts aan om tot 2 jaar geen dekens voor je kind te gebruiken, maar altijd een trappelzak. Dit zijn de voordelen van een trappelzak:

De 7 voordelen van een baby slaapzak

 1. Kou door weggetrapte dekentjes of lakentjes is verleden tijd. Een baby slaapzak blijft goed zitten, waardoor je kindje het altijd lekker warm heeft en comfortabel kan slapen. Alleen een slaapzak is namelijk meer dan voldoende om je kindje warm te houden.
 2. Slapen met een slaapzak is superveiligAls je een slaapzak in de juiste maat gebruikt, kan je kind niet met het hoofdje onder de dekens of lakentjes terechtkomen. Zo verklein je de kans op verstikking.
 3. Je hebt geen last van klemzittende voetjes. Met een slaapzak kunnen de voetjes van je kind niet meer zo makkelijk klem komen te zitten tussen de spijlen van het ledikant.
 4. Je voorkomt rollen van de rug naar de buik. Dat omrollen kan gevaarlijk zijn voor kleintjes, maar lukt gelukkig niet zo goed in een slaapzak.
 5. Het aantrekken van de trappelzak geeft je baby het signaal dat het bedtijd is. Zo kun je een babyslaapzak onderdeel maken van het slaapritueel.
 6. Een slaapzak neem je eenvoudig overal mee naar toe, waardoor je kindje ook op andere plekken in zijn vertrouwde trappelzak kan slapen.
 7. Door een slaapzak kan je kindje minder makkelijk uit het bedje klimmen. Zo voorkom je nare valpartijen voor je kleine klauteraar.

Op zoek naar een babyslaapzak?

Bekijk de complete collectie.


Keuze 1: welke soort slaapzak heb je nodig?

Er zijn verschillende soorten trappelzakken te koop. Kies altijd voor een babyslaapzak die bij het seizoen past. Dan weet je zeker dat je kind het niet te warm en niet te koud krijgt. Er zijn dan ook winter- en zomerslaapzakken. Ook handig: er bestaan speciale slaapzakken met afritsbare mouwen. Die kun je het hele jaar door gebruiken.

1. Winterslaapzak

Een winterslaapzak is gewatteerd of gevoerd om je kindje ook tijdens de koude nachten goede warm te houden. Koop je een exemplaar met afritsbare mouwen? Dan rits je tijdens de minder koude nachten de mouwen er gewoon af.


2. Zomerslaapzak

In de warme zomermaanden kan het weleens heel heet worden. Een zomerslaapzak houdt je kindje koel tijdens het slapen. Deze slaapzakken zijn gemaakt van een lucht- en vochtdoorlatende stof (“hydrofiel”), waardoor ze fijn aanvoelen in de zomer.


3. Vierseizoenenslaapzak

Met een vierseizoenenslaapzak (een slaapzak met afritsbare mouwen) zit je ieder seizoen goed. Daarmee ben je in één keer klaar voor het hele jaar. Een vierseizoenenslaapzak heeft een binnen- en buitenvoering en afritsbare mouwen. Zo kun je deze slaapzak altijd aanpassen aan de temperatuur.

Keuze 2: welk materiaal kies je?

Trappelzakken zijn er van verschillende materialen, zoals katoen, polyester, jersey en wol. Elk materiaal heeft zijn voor- of nadelen.

 • Katoen is luchtdoorlatend en ademend, waardoor je kindje goed zijn warmte kwijt kan. Met een katoenen slaapzaak zit je dus eigenlijk altijd goed.
 • Polyester is goed te wassen en is vrijwel kreukvrij. Deze synthetische stof is schimmelbestendig en neemt weinig tot geen vocht op.
 • Jersey is een elastisch en rekbare stof gemaakt van katoen. Jersey geeft meer bewegingsvrijheid voor de voetjes, omdat de stof uitrekt.
 • Wol is heerlijk zacht en warm en kan veel vocht opnemen.

Keuze 3: de sluiting van de slaapzak

Ook let je bij de aanschaf op de sluiting van de babyslaapzak. Een rits die naar beneden toe sluit, is het beste. Zo weet je zeker dat je kindje niet stiekem de rits zelf opent. Ook kan dan het velletje van de kin niet tussen de rits komen als je de slaapzak dicht doet.


Alle slaapzakken van Jollein sluiten met de rits naar beneden. Dus met onze babyslaapzakken van Jollein zit je sowieso goed.

Keuze 4: de juiste maat trappelzak

Trappelzakken zijn in allerlei maten te koop. De juiste maat kiezen is essentieel om je baby veilig te laten slapen. Een te kleine slaapzak is niet comfortabel: dan hebben de beentjes te weinig bewegingsruimte. Een te grote slaapzak is dan weer gevaarlijk door de kans op de verstikking. Als de trappelzak te groot is, kan je kindje namelijk wegzakken in de slaapzak.


Lees ook: Zo kies je de juiste maat slaapzak voor je baby.


Let bij je keuze voor de maat op een paar dingen:

 • Kies de goede lengte slaapzak. Meet daarvoor de afstand van de schouder van je kindje tot en met de voetjes en tel hier 15 centimeter bij op (voor trappelruimte). Kies de lengtemaat slaapzak die het dichtst bij de gemeten maat in de buurt komt.
 • Check de armsgaten. Trek je baby de slaapzak aan en probeer de armpjes door de armsgaten te duwen zonder de slaapzak open te ritsen. Als je de armpjes niet door het armsgat teruggeduwd krijgt, dan heb je de juiste maat.
 • Dubbelcheck de hals. Als je baby de slaapzak aan heeft, mag het hoofdje niet door de halsboord kunnen. Zo voorkom je kans op verstikking.

Matentabel trappelzak

De matentabel hieronder geeft een indicatie voor de maat trappelzak bij verschillende leeftijden. Controleer voor gebruik altijd of de slaapzak goed past. Ieder kind heeft een andere lengte en de maten zijn van elk merk anders.


Leeftijd baby

Lengte baby

Maat slaapzak

0-3 maanden

50-60

60 cm of maat 50/62

3-6 maanden

60-70

70 cm of maat 68/80

6-12 maanden

70-80

80 cm of maat 68/80

12-18 maanden

80-90

90 cm of maat 86/104

18-24 maanden

90-110

110 cm of maat 86/104

Keuze 5: de goede TOG-waarde

De TOG-waarde is een handige richtlijn om te bepalen welke trappelzak je je kindje het beste kunt aantrekken bij de huidige kamertemperatuur. De TOG-waarde geeft aan in welke mate de slaapzak lichaamswarmte vasthoudt.


Houd deze richtlijnen aan voor binnenshuis:

 • TOG-waarde van 0.5-1.0 voor een zomerslaapzak
 • TOG-waarde van 2.0 voor een slaapzak in het voor- en najaar
 • TOG-waarde van 3.0 voor een winterslaapzak


Meer weten over de TOG-waarde

Lees alles wat je moet weten over de TOG-waarde in ons blog

Tips voor het gebruik van een trappelzak

  1. Was de trappelzak regelmatig (1-2 keer per week). Als je kindje heeft gespuugd of is doorgelekt, moet je de slaapzak sneller wassen. Wel zo hygiënisch!
  2. Zorg dat je minimaal 2 slaapzakjes hebt. Als je kindje gewend is om met een trappelzak te slapen, zal je baby zonder trappelzak moeilijker in slaap vallen. Omdat de slaapzak ook regelmatig in de was zit, is het wel zo handig als je een extra slaapzak hebt.
  3. Bij koorts kun je het beste voor een trappelzak met een lagere TOG-waarde gaan of helemaal geen slaapzak gebruiken. Je kindje kan het dan met een slaapzak te warm krijgen. Voel daarom ook het halsje van je baby. Is het halsje kalm? Kies dan voor een kledinglaag minder.
  4. Controleer de rits van de trappelzak regelmatig. Heeft de rits de neiging om open te gaan? Repareer de slaapzak dan of gooi hem weg. Dat is belangrijk voor de veiligheid van je kindje. 
  5. Ander beddengoed is bij gebruik van een slaapzak vaak overbodig en te warm. Houd het dus liever alleen bij een slaapzak.
  6. Een babyslaapzak kun je al vanaf de geboorte gebruiken. Als je kindje steeds de dekens wegtrapt of heel bewegelijk is in bed, kan een newborn-slaapzak uitkomst bieden. Wij hebben een newborn-slaapzak in karamelkleur, beige of met teddybeertjes. Lees ook ons artikel ‘Vanaf welke leeftijd kun je een slaapzak voor je baby gebruiken?'

Vragen over trappelzakken?

Nu weet jij precies hoe je de juiste trappelzak voor je kindje kunt kiezen. Voor aanvullende tips mag je altijd bij me aankloppen. Mail naar info@studiobambacht.nl of zet een bericht in de chat.


Ben je nieuwsgierig naar ons aanbod babyslaapzakjes? Bekijk de fijnste slaapzakjes voor je kind. 

Shop je slaapzakken bij Studio Bambacht

Gratis verzending vanaf €39 euro (NL)

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden  

Veilig betalen, ook achteraf 

Ook interessant