Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden

Gratis inpakservice

Tot een jaar of twee kan je kindje heerlijk slapen in een baby slaapzak. De trappelzak geeft je kindje een geborgen gevoel, is superveilig en houdt je kindje lekker warm. Maar hoe kies je de juiste slaapzak voor je kindje?

 Wat is een baby slaapzak

Een baby slaapzak is een soort pak waarin je baby kan slapen. Deze slaapzak heeft armsgaten of mouwen en een ritssluiting om de slaapzak mee open en dicht te doen. De slaapzak hoort om het bovenlijf van je kindje redelijk strak te zitten, zodat je kindje niet kan draaien of wegzakken in de slaapzaak. Aan de onderkant loopt een baby slaapzak wijd uit, zodat je baby voldoende bewegingsvrijheid heeft om met de beentjes te trappelen. Een baby slaapzak noem je daarom ook wel een trappelzak.

Waarom gebruik je een baby slaapzak?

Het gebruik van een slaapzak voor je kindje heeft vele voordelen. Niet alleen houdt de baby slaapzak je kindje warm. Slapen met een goed passende slaapzak is ook nog eens hartstikke veilig. Maar dat niet alleen. Studio Bambacht zet de voordelen van een baby slaapzak voor je op een rij

De 7 voordelen van een baby slaapzak

  • Kou door weggetrapte dekentjes of lakentjes is verleden tijd. Een baby slaapzak blijft goed zitten, waardoor je kindje het altijd lekker warm heeft en comfortabel kan slapen. Alleen een slaapzak is namelijk meer dan voldoende om je kindje warm te houden.
  • Slapen met een slaapzak is superveilig. Door een slaapzak te gebruiken in de juiste maat kan je kindje niet met het hoofdje onder de dekens of lakentjes terecht komen. Zo verklein je de kans op verstikking.
  • Klemzittende voetjes is ook verleden tijd. Een slaapzak zorgt ervoor dat je baby’s voetjes niet makkelijk klem kunnen raken tussen de spijlen.
  • Rollen van de rug naar de buik is niet zo makkelijk voor je kindje.
  • Het aantrekken van de slaapzak laat je baby weten dat het bedtijd is. Zo kun je een baby slaap perfect integreren in het slaapritueel.
  • Een slaapzak neem je eenvoudig overal mee naar toe, waardoor je kindje ook op andere plekken in zijn vertrouwde baby slaapzak kan slapen.
  • Door een slaapzak kan je kindje minder makkelijk uit het bedje klimmen. Wel zo fijn, want zo voorkom je nare vallen voor de kleine klauteraar. 

Vanaf welke leeftijd gebruik je een slaapzak?

Een baby slaapzak kun je al vanaf de geboorte gebruiken. Als je kindje steeds de dekens wegtrapt of heel bewegelijk is in bed, kan een slaapzak of inbakerslaapzak uitkomst bieden.

Verschillende soorten slaapzakjes

Er zijn allerlei verschillende soorten slaapzakjes voor je baby te koop. Je kan altijd het beste kiezen voor een baby slaapzak die bij het seizoen past. Daarom wordt er voor slaapzakjes een onderscheidt per seizoen gemaakt.

  1. Winterslaapzak

Een winter slaapzak is gewatteerd of gevoerd om je kindje ook tijdens de koude nachten goede warm te houden. En voor de minder koude nachten rits je de mouwen er gewoon af.

  1. Zomerslaapzak

In de warme zomermaanden kan het weleens heel heet worden. Een zomerslaapzak houdt je kindje koel tijdens het slapen.

  1. Vierseizoenenslaapzak

Met een vierseizoenenslaapzak zit je ieder seizoen goed en ben je gelijk klaar voor het hele jaar. Wel zo fijn. Een vierseizoenenslaapzak heeft een binnen- en buitenvoering en afritsbare mouwen. Zo kan je deze slaapzak altijd aanpassen aan de temperatuur.

Elke kindje is anders en groeit anders. Daarom zijn er ook speciale slaapzakken te koop voor kindjes met heupdysplasie, inbakerslaapzakken voor de allerkleinsten of juist een grote maat slaapzak voor de peuters die een slaapzak heel fijn vinden.

Materiaal babyslaapzakjes

Er zijn baby slaapzakken verkrijgen in verschillende materialen, zoals katoen, polyester, jersey en wol. Het is belangrijk om het juiste materiaal te kiezen. Elk materiaal heeft zijn voor- of nadelen.

  • Katoen is luchtdoorlatend en ademend, waardoor je kindje goed zijn overtollige warmte kwijt kan. Met een katoenen slaapzaak zit je dus eigenlijk altijd goed.
  • Polyester kan goed gewassen worden en is vrijwel kreukvrij. Deze synthetische stof is schimmelbestendig en neemt weinig tot geen vocht op.
  • Jersey is een elastisch en rekbare stof gemaakt van katoen. Jersey geeft meer bewegingsvrijheid voor de voetjes omdat de stof rekt.
  • Wol is heerlijk en warm en heeft een hoog absorptievermogen voor vocht. 

Sluiting babyslaapzak

Ook let je bij de aanschaf op de sluiting van de babyslaapzak. Een rits die naar beneden toe sluit is het beste. Zo weet je zeker dat je kindje niet stiekem de rits zelf opent of het velletje van het kinnetje tussen de rits zit als je de slaapzak dicht doet.

De juiste maat slaapzak

Baby slaapzakken zijn in allerlei maten te koop. Het kiezen van de juiste maat baby slaapzak is essentieel om je baby veilig te laten slapen. Een te kleine slaapzak is niet comfortabel voor je kindje, want dan hebben de beentjes te weinig ruimte. Een te grote slaapzak is weer gevaarlijk door de kans op de verstikking. Als de baby slaapzak te groot is, kan je kindje wegzakken in de slaapzak. 

Zo bepaal je de juiste maat voor je kind

Er zijn drie voorwaarden waar een slaapzak aan moet voldoen om de juiste maat voor je kindje te bepalen.

  1. Lengte slaapzak

Om de juiste lengte van de slaapzak te bepalen met je je kindje van de schouder tot en met de voetjes en tel je hier 15 centimeter bij op. Deze extra 15 centimeter heeft je kindje nodig om genoeg trappelruimte te hebben. Vervolgens kies je de lengtemaat slaapzak die het dichtste bij de lengte van je kindje komt

  1. Grootte armsgaten

Trek je baby de slaapzak aan en probeer de armpjes door de armsgaten te duwen zonder de slaapzak open te ritsen. Als je de armpjes niet door het armsgat teruggeduwd krijgt, dan heb je de juiste maat te pakken

  1. Halsboord

Als je baby de slaapzak aan heeft, mag het hoofdje niet door de halsboord kunnen. Dit is heel belangrijk, want zo voorkom je de kans op verstikking.

Matentabel baby slaapzak

De matentabel geeft een indicatie voor welke maat slaapzak je het beste kunt kiezen bij welke leeftijd. Belangrijk is om voor gebruik altijd te controleren of de slaapzak goed past. Ieder kind heeft een andere lengte en de maten zijn van elk merk net even anders.

Leeftijd baby

Lengte baby

Maat slaapzak

0-3 maanden

50-60

60 cm of maat 50/62

3-6 maanden

60-70

70 cm of maat 68/80

6-12 maanden

70-80

80 cm of maat 68/80

12-18 maanden

80-90

90 cm of maat 86/104

18-24 maanden

90-110

110 cm of maat 86/104

 

Welke slaapzak bij welke temperatuur?

De temperatuur van de babykamer en het jaargetijde bepalen vaak de keuze van de baby slaapzak. Tussen de 16 en 18 graden is een goede temperatuur voor de babykamer. In de eerste 6 tot 8 weken mag je de temperatuur zelfs 20 graden. Door in het nekje van je baby te voelen, kun je controleren of je baby het niet te warm of te koud heeft. Voelt het nekje aangenaam warm en niet klam aan, dan zit je goed. Anders kun je prima een kledinglaagje minder doen.

TOG-waarde baby slaapzak

De TOG-waarde is een handige richtlijn om te bepalen welke slaapzaak je je kindje het beste aan kunt trekken. De TOG-waarde geeft namelijk aan in welke mate de slaapzak lichaamswarmte vasthoudt.

De volgende richtlijn van de TOG-waarde kun je binnenshuis aanhouden:

  • TOG-waarde van 0.5-1.0 voor een zomerslaapzak
  • TOG-waarde van 2.0 voor een slaapzak in het voor- en najaar
  • TOG-waarde van 3.0 voor een winterslaapzak

Tips voor het gebruik van een slaapzak

  1. Stop de trappelzak regelmatig (1-2 keer per week) in de was. Als je kindje heeft gespuugd of is doorgelukt, moet je babyslaapzak sneller wassen. Wel zo hygiënisch toch.
  2. Zorg dat je minimaal twee slaapzakjes in huis hebt. Als je kindje gewend is om met een slaapzak te gaan slapen, zal je baby zonder trappelzak moeilijk in slaap kunnen vallen. Je zult net zien dat de slaapzak in de was, dus wel zo handig als je die extra dan slaapzak uit de kast kan toveren.
  3. Bij koorts kun je beter voor een slaapzak met een lagere TOG-waarde gaan of helemaal geen slaapzak. Je kindje kan het met een slaapzak te warm krijgen als hij koorts heeft. Voel daarom ook altijd even het halsje van je baby. Is het halsje kalm? Kies dan voor een kledinglaagje minder.
  4. Controleer de rits van je slaapzak regelmatig. Als de rits zelf de neiging heeft om open te gaan moet je de slaapzak repareren of weggooien. Ook kun je loszittende draadjes het beste afknippen. Zo voorkom je de kans dat de vingertjes van je baby in een draadje verstrengeld raken.
  5. Ander beddengoed is bij gebruik van een slaapzak vaak overbodig en te warm. Houdt het dus liever alleen bij een slaapzak.

Nu weet jij precies hoe je de juiste slaapzak voor je kindje kan kiezen. Voor aanvullende tips, mag je altijd bij me aankloppen. Ben je nieuwsgierig geworden naar ons aanbod baby slaapzakjes? Bekijk hier de fijnste slaapzakjes voor je kindje.