887 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9

Valuta

Houten speelgoed, wie kent het niet? Een blokkendoos, een rijdende trein, een houten puzzel, rijgkralen, een houten keukentje – noem het maar op. Veel mensen zijn zelf met houten speelgoed opgegroeid. Hoe leuk is het dan om ook jouw kinderen of kleinkinderen ermee te zien spelen?! Maar dat is niet de enige reden waarom houten speelgoed een leuke aankoop is. Als je rondkijkt op Studio Bambacht, zie je dat we veel speelgoed van hout in onze webshop verkopen. Waarom eigenlijk? Dit zijn 7 voordelen van houten speelgoed die maken dat wij én veel ouders juist voor hout kiezen. 

Waarom is houten speelgoed “beter”?

“Houten speelgoed is beter” is een uitspraak die je als ouder misschien weleens hebt gehoord. Maar is dat echt zo? En waarom is het precies beter dan ander speelgoed?

Ten eerste is het niet zo dat niet-houten speelgoed per se slecht is. Dat hangt maar net van het speelgoed af, en een mix van hout en niet-hout kan ook zeker heel leuk zijn. Wel zijn er een aantal specifieke voordelen van houten speelgoed. We zetten ze voor je op een rij:

 1. Houten speelgoed is veiliger voor je kind.
 2. Houten speelgoed stimuleert de creativiteit.
 3. Houten speelgoed heeft voordelen voor de ontwikkeling.
 4. Houten speelgoed is tijdloos.
 5. Houten speelgoed is duurzamer dan ander speelgoed.
 6. Houten speelgoed is stijlvol.
 7. Houten speelgoed is goed te combineren.

Benieuwd hoe het precies zit met die voordelen van houten speelgoed? We duiken er graag wat dieper in.

1. Houten speelgoed is vrij van schadelijke stoffen

Ten eerste is het fijn dat houten speelgoed veiliger is voor je kind. Bij de productie van houten speelgoed komen over het algemeen geen schadelijke stoffen vrij. Dat gebeurt wel bij plastic speelgoed. Je ziet het niet af aan die leuke pop of speelgoedauto in de winkel. Maar uit onderzoek van Almroth en collega’s (2022) blijkt dat ruim 80% van het door hen geteste plastic speelgoed giftige stoffen bevatte. Die stoffen hebben negatieve invloed op de groei en ontwikkeling van een kind. 

Nu is het zo dat in houten speelgoed soms – helaas – ook giftige stoffen, zoals zware metalen, zitten (bijvoorbeeld in de lak). Dit geldt met name voor speelgoed van fabrikanten die niet in Europa zitten. Buiten Europa is de wetgeving namelijk minder streng. Wij letten er altijd heel streng op dat al ons houten speelgoed vrij is van giftige stoffen. Al ons houten speelgoed heeft een CE-markering. Ook zijn onze producten gemaakt van ongelakt massief hout of zijn ze geverfd met veilige verf op waterbasis.

Mooi massief en veilig speelgoed zijn bijvoorbeeld de houten blokken van Bauspiel, de Abel-blokken en de houten dieren van Holztiger. Die worden allemaal gemaakt in Europa van duurzaam hout dat in Europa is gewonnen. Ken je daarnaast het merk Pintoy al? Dit merk maakt prachtige houten voertuigen van het hout van de rubberboom. Dat maakt onder andere hun grote houten brandweerwagen nóg toffer. 

2. Houten speelgoed stimuleert de creativiteit en fantasie

Een stapel houten blokken is zo omgetoverd tot een huis, een boom, een vliegtuig of een hijskraan. Kinderen hebben een levendige fantasie en kunnen van niets iets maken. Dat maakt houten speelgoed zo leuk: het biedt de mogelijkheden voor hun kinderen om hun creativiteit los te laten op het speelgoed.

Veel houten speelgoed is open-einde-speelgoed. Dat betekent dat het doel niet vooraf vaststaat (zoals bij speelgoed op batterijen en plastic speelgoed vaak wel het geval is). Een houten auto kan de ene dag een brandweerwagen zijn, de volgende dag een ambulance, dan weer een flitsende raceauto en daarna een politiewagen die midden in een achtervolging zit. En houten regenbogen zijn soms een tunnel voor de auto’s, dan weer een glijbaan voor poppen.

Hout is een eenvoudig materiaal. Dat zorgt ervoor dat het weinig prikkels geeft van zichzelf. Dat stimuleert kinderen om er zelf fantasierijk mee om te gaan. Houten speelgoed daagt kinderen uit, in tegenstelling tot de toeters, bellen en felle kleuren van plastic speelgoed die nog maar weinig aan de fantasie overlaten.

Wil je je kind extra uitdagen om creatief met het speelgoed te spelen? Maak dan een invitation to play. Na een klein beetje hulp van jou kan je kind vaak zelf met de leukste speelideeën komen. 

3. Er zijn voordelen van houten speelgoed voor de ontwikkeling

Verder heeft houten speelgoed belangrijke voordelen voor de ontwikkeling van je kindje. De belangrijkste educatieve voordelen zijn:

 • Het speelgoed stimuleert de fijne motoriek. Je kind leert allerlei dingen vast te pakken, zoals rijgkralen of een houten autootje. Dat is goed om te oefenen met kleine bewegingen of om bijvoorbeeld de pincetgreep aan te leren.
 • Houten speelgoed is goed voor de hand-oogcoördinatie. Kinderen leren om hun hand op zo’n manier te bewegen dat het speelgoed doet wat ze voor ogen hebben.
 • Het speelgoed stimuleert de fantasie (daar hadden we het net al over) en daarmee ook het probleemoplossend vermogen. Kinderen leren zelf een creatieve oplossing te bedenken voor bijvoorbeeld blokjes die niet op elkaar passen of een houten trekfiguur dat steeds omvalt.
 • Het speelgoed is ook goed voor de zintuiglijke ontwikkeling. Houten speelgoed heeft allerlei vormen, structuren en gewichten. Dat maakt het leuk om met alle zintuigen te ontdekken.
 • Verder kun je er specifieke vaardigheden mee aanleren bij je kindje. Dat geldt voor bepaalde soorten speelgoed, zoals de rijgkralen (die zijn goed voor de pincetgreep), de vormenstoof (waarmee je kind vormen leert herkennen) en stapelspeelgoed (dat goed is om te leren vastpakken en stapelen).

4. Houten speelgoed is tijdloos

De kans is groot dat je houten speelgoed hebt liggen waar je zelf als kind uren zoet mee was. Een houten telraam bijvoorbeeld of houten bouwblokken. Jij hebt vroeger vast ook met een vormenstoof gespeeld en je kindje vindt dat nu waarschijnlijk net zo fantastisch als jij op die leeftijd. Dat maakt houten speelgoed zo mooi: het kan van generatie op generatie worden doorgegeven. 

Hoe leuk is het als je nu iets koopt wat je over jaren in de handen ziet van je kleinkinderen, of van hún kinderen?! Bovendien is het fijn dat het speelgoed nooit verveelt. Daardoor hebben bijvoorbeeld ook jongere broertjes en zusjes, vriendjes of neefjes en nichtjes er plezier van. Ook over een paar jaar is het speelgoed nog net zo leuk als nu. Het is dan ook speelgoed dat je niet snel zult wegdoen. 

5. Houten speelgoed is duurzaam

Omdat houten speelgoed nooit verveelt, lang meegaat en duurzamer geproduceerd wordt dan met name plastic speelgoed, is houten speelgoed in meerdere opzichten een duurzamere keuze.

 • Hout is een stevig materiaal van goede kwaliteit. Bijna onverwoestbaar kunnen we wel zeggen. Het gaat daarom jaren mee en blijft mooi.
 • Houten speelgoed gaat gerust meerdere generaties mee. Je hoeft het niet weg te doen, waardoor het niet in de prullenbak belandt. Ook dat maakt het duurzamer.
 • Hout is een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal. Dat maakt het veel beter voor het milieu dan speelgoed van bijvoorbeeld plastic.
 • Ook wordt houten speelgoed vaak meer ecologisch geproduceerd en bevat het minder schadelijke stoffen. Ook dat is fijner voor de wereld.

Dus: kies je voor houten speelgoed, dan kies je dus voor duurzaam. Fijn voor jou, voor je kleintje én voor de natuur! 

6. Houten speelgoed is simpelweg stijlvol

Naast alle praktische voordelen van houten speelgoed, moeten we niet vergeten dat het oog ook wat wil. Je herkent het misschien wel: heb je net je huis leuk en sfeervol ingericht, komt er weer een grote plastic rode keuken bij. Niet helemaal wat je in gedachten had voor naast je met zorg uitgezochte bank! Goed nieuws: houten speelgoed staat meestal een stuk mooier in je interieur.

De vormen en kleuren zorgen ervoor dat het speelgoed er zacht, strak en sierlijk uitziet. In plaats van dat het “zonde” is van je interieur, staat houten speelgoed superleuk. Bekijk onze leuke houten speelgoedkeukens van Little Dutch bijvoorbeeld. Die staan prachtig in een interieur met rustige of pasteltinten. Of wat dacht je van de houten werkbanken? Ook dat kan een mooi accessoire zijn voor in de kinderkamer of speelhoek.  

Tip: zoek je een extra bijzonder kamer voor in de kinderkamer of speelhoek? Dan is ons houten speelgoed met naam geweldig leuk. Iris kan veel van ons houten speelgoed voor je personaliseren. We zetten er graag de naam (en eventueel de geboortedatum) van het kindje op. Zo heb je al helemaal iets moois om mee te spelen én om voor de sier neer te zetten. 

7. Houten speelgoed is goed te combineren

Verder is een leuk voordeel van houten speelgoed dat je het vaak heel goed kunt combineren met andere items. Heb je bijvoorbeeld al autootjes liggen? Combineer ze met de houten regenbogen als tunnels, met houten blokken als een straat of met andere houten voertuigen. Mix & match erop los! Of laat je kind zelf zien hoe het allerlei speelgoedsoorten kan combineren. Juist omdat het doel bij houten speelgoed niet vaststaat, kan je kind er van alles mee – ook in combinatie met andere items.

Shop je favoriete houten speelgoed bij Studio Bambacht

Kortom: bij Studio Bambacht zijn we helemaal weg van houten speelgoed! Houten speelgoed gaat generaties lang mee, is niet gevoelig voor trends en stimuleert de fantasie en ontwikkeling van kinderen. Ook overtuigd? Via Studio Bambacht koop je de leukste soorten houten speelgoed. Kies jouw favoriet en laat jezelf (en je kind) verrassen door speelgoed waar echt lang mee gespeeld wordt.

Wist je dat je ons houten speelgoed ook al supersnel in huis hebt? Bestel je vóór 16.00 uur, dan versturen we je bestelling vandaag nog. Ook gepersonaliseerde items versturen we al binnen 1-3 werkdagen.

Het leukste houten speelgoed speciaal voor jou geselecteerd!

Veelgestelde vragen over houten speelgoed

Hoe kan ik houten speelgoed schoonmaken?

Dat lees je in ons handige artikel over houten speelgoed schoonmaken. Gelukkig is het zeker geen hogere wiskunde. Gebruik gewoon een licht vochtig doekje. Dat werkt het beste om het speelgoed weer fris en schoon te krijgen.

Hoe weet ik of houten speelgoed veilig is?

Bij Studio Bambacht weet je zeker dat het houten speelgoed geverfd is met natuurlijke verf op waterbasis en dat het vrij is van giftige stoffen of zware metalen. Verder heeft al ons speelgoed een CE-markering. Dat betekent dat de producent zich houdt aan de wettelijke richtlijnen van de Europese Unie. Dat keurmerk is een belangrijk criterium als je houten speelgoed koopt.  

Verder is het slim om speelgoed te kopen van massief hout óf speelgoed dat met natuurlijke verf is geverfd. Kijk daarnaast zeker bij houten speelgoed dat speciaal in Europa is gemaakt, zoals de blokken van PlanToys, de Bauspiel-blokken of de blokken van Abel. Dan weet je zeker dat het hout volledig veilig (en vaak ook milieubewuster) is geproduceerd