951 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Bij veel ouders is houten speelgoed favoriet. Eerlijk is eerlijk: het staat mooier in je interieur dan het zoveelste plastic speelgoed in knalkleuren. Daarnaast is houten speelgoed duurzamer, veiliger en kwalitatief beter dan veel ander speelgoed. De vraag is alleen: welk houten speelgoed kun je het beste kopen met alle keuze die er is? Welk houten speelgoed is duurzaam? Met welk speelgoed zal jouw kind graag spelen? En hoe weet je zeker dat het speelgoed veilig is? We helpen je graag om de juiste keuze te maken wanneer jij houten speelgoed gaat kopen. 

Waarom houten speelgoed?

De keuze voor houten speelgoed is voor veel ouders heel logisch. Houten speelgoed wordt gemaakt van natuurlijke materialen. Dat maakt het speelgoed veiliger dan kunststof speelgoed en ook een stuk milieuvriendelijker. Maar er zijn nog meer antwoorden te geven op de vraag ‘Waarom houten speelgoed?’. Zo is houten speelgoed ook tijdloos, gaat het lang mee, spreekt het kinderen aan door de unieke structuren en stimuleert het de ontwikkeling van je kindje. En vooruit, houten speelgoed matcht ook gewoon perfect met je interieur. Beter dan het zoveelste speelding in knalkleuren!

Bovendien zijn er talloze opties als je besluit om houten speelgoed te kopen. Ook ons assortiment houten speelgoed telt vele webshoppagina’s. Spiek zelf maar! Zo zijn er allerlei soorten houten open-einde-speelgoed (zoals houten blokken of houten auto’s). En of je kind nu pas één is en net is begonnen met dingen aftasten of al volop het spelen heeft ontdekt, voor elke leeftijd is er wel passend speelgoed. Helemaal leuk dus!

Welk houten speelgoed kopen voor jouw kind?

Met zoveel opties loop je wel het risico op keuzestress. Want welk houten speelgoed kun je het beste kopen voor jouw kind? Sowieso is het belangrijk om te kijken welk speelgoed aansluit bij de leeftijd én de belevingswereld van je kind. Is jouw kind bijvoorbeeld gek van alles wat rijdt? Dan zijn houten voertuigen leuk. Kijkt je kind altijd gefascineerd toe hoe jij eten bereidt? Dan is een houten keukentje heel tof. 

Let bij de speelgoedkeuze op het volgende:

 • In welke ontwikkelfase zit je kind? Een baby zal bijvoorbeeld een houten bijtring heel fijn vinden, omdat dat de pijn van doorkomende tandjes verzacht. Een kind van 18 maanden vindt stapelspeelgoed of een duwstok prachtig mooi. Dat past bij die ontwikkelfase. En is jouw kindje net veel bezig met dingen ergens in stoppen en er weer uit halen? Dan zijn een vormenstoof of houten blokken vast een succes.
 • Waar ligt de interesse van je kind? Ziet jouw kind dagelijks met grote ogen toe hoe er tractoren langsrijden? Dan is een houten tractor tof. Speelt papa gitaar en wil je kind dat ook kunnen? Dan zijn houten muziekinstrumenten leuk om aan te schaffen. En voor de gefascineerde timmerlieden in spe is een houten werkbank of houten gereedschap natuurlijk gaaf. Kijk of je speelgoed kunt laten aansluiten op de interesses van jouw kleintje.
 • Stopt je kind nog dingen in de mond? Als jouw kindje nog regelmatig spullen in de mond stopt, is het beter om geen speelgoed met kleine onderdelen te geven. Haal de kleine onderdelen weg of houd tijdens het spelen een oogje in het zeil. Speelgoed zoals een houten keukentje, een vormenstoof of rijgkralen is dan minder geschikt. Een bijtring of bijvoorbeeld een houten auto van Little Dutch kan wel heel tof zijn.
 • Kan je kind hier al mee spelen? Soms ziet speelgoed er wel heel leuk uit, maar is je kind er eigenlijk nog niet aan toe. Onze grote brandweerauto’s zijn bijvoorbeeld heel gaaf om te hebben, maar een kind van 1 zal zich er nog geen raad mee weten. Laat het speelgoed dan eerst nog even voor de sier op de plank staan en wacht totdat je kind eraan toe is. Of koop speelgoed dat past bij de fase waar je kind nu in zit.
 • Kan je kind zijn creativiteit kwijt in dit speelgoed? Bepaalde soorten houten speelgoed hebben al een doel. Dit geldt bijvoorbeeld voor een vormenstoof; daarmee oefent je kind specifiek met de motoriek en vormherkenning of een houten puzzel. Maar er bestaat ook houten speelgoed dat de creativiteit van je kind prikkelt, omdat je kind er van alles mee kan. Zo kunnen houten blokken de ene keer een prinsessenpaleis vormen, dan weer een autobaan en vervolgens etenswaren om mee te bakken. Ook onze houten regenbogen zijn open-einde-speelgoed. Deze bogen vormen de ene keer een mooi bouwwerk en de volgende keer tunnels om keihard onderdoor te racen.
 • Kun je het speelgoed combineren met ander speelgoed? Het leuke aan houten regenbogen is bijvoorbeeld dat je ze kunt gebruiken met de auto’s of autobanen die je hebt liggen of met kleurrijke speelzijde (om er zo een prachtig landschap mee te maken). Een houten tractor is leuk als je al een boerderij hebt. Ook houten dieren zijn altijd leuk te mixen met ander speelgoed. 

Twee typen speelgoed: lang uitdagend of goed voor één ontwikkelfase

Eigenlijk zijn er twee soorten houten speelgoed. Ten eerste is er speelgoed waar je kind jarenlang plezier van heeft. Dat geldt bijvoorbeeld voor houten blokken (zeker de mooie Bauspiel-blokken, die er zelf met glitters zijn of PlanToys-blokken) of een houten keukentje. Daar hebben kinderen soms wel tot 8-9 jaar plezier van. Dat speelgoed is dan ook altijd een goede investering.

Aan de andere kant is er houten speelgoed dat bedoeld is voor een bepaalde ontwikkelfase. Zo zijn rijgkralen specifiek bedoeld voor kinderen om de pincetgreep te leren verfijnen vanaf ongeveer 2 jaar. Een hamerbank stimuleert de hand-oogcoördinatie en fijne motoriek. Ook dat is leuk in de fase waarin je kind hier volop mee bezig is. Dit speelgoed is alsnog een goede investering. Je kind leert er heel veel van en haalt er uitdaging uit. En zodra je kind ermee uitgespeeld is, kun je het speelgoed vaak prima doorgeven aan broertjes, zusjes, neefjes, nichtjes, buurkinderen of wie dan ook.

Hoe weet ik of houten speelgoed giftige stoffen bevat?

Als je houten speelgoed koopt, wil je zeker weten dat het speelgoed veilig is voor je kindje. Oftewel: dat het geen giftige stoffen bevat. hoef je je daar bij Studio Bambacht niet druk over te maken. Al het houten speelgoed dat wij verkopen, is geverfd met natuurlijke verf op waterbasis en is vrij van giftige stoffen en zware metalen. Hier kiezen we onze merken op uit.

Het klopt dat sommige andere merken houten speelgoed schadelijke stoffen bevatten. Dat heeft meestal te maken met de gebruikte lak. Hierin zitten dan stoffen zoals chryseen of benzidine, of zware metalen zoals koper. De Consumentenbond heeft hier ook onderzoek naar gedaan. Maar nogmaals: deze stoffen zitten niet in het speelgoed dat wij verkopen. Al ons speelgoed heeft een CE-markering, wat betekent dat de producent zich aan de wettelijke richtlijnen van de Europese Unie houdt. Ook wordt bijna al het speelgoed in Europa gemaakt.

Wij bieden bijvoorbeeld ook veel ongelakt speelgoed van massief hout aan, zoals de blokken van Bauspiel. Dit merk staat bekend om haar duurzame blokken en goede kwaliteit hout. Ook de houten dieren van Holztiger zijn gemaakt van Europees beukenhout. En de merken PlanToys en Abel bieden blokken van hoge kwaliteit die gemaakt zijn van duurzaam hout uit Europa.

Tips om veilig houten speelgoed te kopen

Dit zijn een paar tips om alleen veilig speelgoed zonder giftige stoffen te kopen:

 • Koop bij voorkeur ongelakt speelgoed.
 • Koop speelgoed met een CE-keurmerk. Dan weet je zeker dat het aan de Europese richtlijnen voor veiligheid voldoet.
 • Check of het speelgoed nog andere keurmerken heeft.
 • Het beste kun je houten speelgoed kopen van Europese merken of speelgoed dat in Europa is gemaakt.
 • Let goed op de kwaliteit. Je kunt beter iets meer investeren in goed houten speelgoed dan voor minder geld speelgoed van lage kwaliteit kopen.
 • Koop daarnaast zeker geen houten speelgoed bij webshops als AliExpress. Dat voldoet meestal niet aan de Europese veiligheidsvoorschriften.

Leuke tip: koop houten speelgoed met naam

Zeker als je op zoek bent naar een cadeautje voor kersverse ouders en hun pasgeboren kind is houten speelgoed met naam een onwijs leuk cadeau. Ook als je gewoon graag iets bijzonders voor je kind wilt hebben om te bewaren, is houten speelgoed met naam geweldig leuk. Iris kan allerlei speelgoed voor je personaliseren. Als jij de naam van het kindje en je wensen doorgeeft, maakt Iris er iets moois van.

Wil je houten speelgoed laten personaliseren? Klik dan op het item en klik daarbij op de knop ‘Klik hier voor personalisatie’. Kies vervolgens de naam (en geboortedatum) die je op het speelgoed wilt zetten. Dan maakt Iris er een prachtig cadeau van, dat ze ook nog mooi voor je kan inpakken.

Welk houten speelgoed past bij welke leeftijd?

Het meeste houten speelgoed is leuk voor kinderen van 1 tot 4 jaar. Maar hoe weet je welk speelgoed bij welke leeftijd past? Wij hebben voor elke leeftijdscategorie geschikt speelgoed voor je op een rij gezet. Bekijk hieronder het speelgoed per leeftijd:

 • Houten speelgoed 1 jaar
 • Houten speelgoed 2 jaar
 • Houten speelgoed 3 jaar
 • Houten speelgoed 4 jaar

Wat zijn goede merken voor houten speelgoed?

Wij zijn bewust selectief in de houten-speelgoed-merken die we verkopen. Zo verkopen we met name houten speelgoed van duurzame merken, die bijna altijd hun speelgoed in Europa produceren. Daardoor ben je zeker van veilig speelgoed. Bovendien letten we op de kwaliteit. De blokken van Bauspiel zijn bijvoorbeeld van zulk hoogwaardig hout gemaakt dat je ze van generatie op generatie kunt doorgeven. Zie jij je toekomstige kleinkinderen er al mee spelen?

Bij ons kun je houten speelgoed kopen van onder andere de volgende merken:

Het leukste houten speelgoed kopen bij Studio Bambacht

Kijk jij er naar uit om de speelgoedkist van je kind uit te breiden met mooi en duurzaam houten speelgoed? Bij Studio Bambacht kun je het leukste houten speelgoed kopen. Scrol door ons grote assortiment aan houten speelgoed en kies jouw favoriet.

Kom je er niet helemaal uit of ben je benieuwd of een specifiek item bij jouw kindje past? Mail ons via info@studiobambacht.nl of stuur een chatberichtje. Dan geeft Iris je graag persoonlijk advies.

Wist je dat je bestelling vandaag nog wordt verstuurd als je deze plaatst op een werkdag vóór 16.00 uur. Voor gepersonaliseerde items geldt wel een iets langere levertijd. De levertijd staat bij het product vermeldt.

Het leukste houten speelgoed speciaal voor jou geselecteerd!

Veelgestelde vragen over houten speelgoed

Welk hout is geschikt voor speelgoed?

Houten speelgoed is vaak gemaakt van beukenhout, vurenhout of grenenhout. Ook bestaat er houten speelgoed van triplex of MDF. Het beste is massief hout: hout dat uit één stuk gemaakt is. Bovendien is het materiaal dan volledig natuurlijk. Meerdere typen hout kunnen geschikt zijn voor speelgoed. Elk hout heeft weer zijn eigen kenmerkende eigenschappen.

Hoe stimuleer ik mijn kind om met houten speelgoed te spelen?

Het helpt als je voor je kind de eerste keer of keren een invitation to play opzet. Dat betekent dat je alvast een setting met het speelgoed creëert, zodat je kind ziet hoe hij of zij het kan gebruiken. Lees ook ons artikel met tips om open-einde-spel te stimuleren. Daarin geven we nog meer ideeën om je kind bijvoorbeeld met blokken of houten regenbogen te laten spelen.

Hoe kan ik houten speelgoed schoonmaken?

Dat is gelukkig niet moeilijk: veeg er een keer overheen met een licht vochtig doekje en het speelgoed is al schoon. Houd het speelgoed nooit onder de kraan; daar kan het hout niet goed tegen. Lees ook onze tips om houten speelgoed schoon te maken voor meer informatie.