951 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Heb jij je baby weleens een massage gegeven? Een babymassage is misschien niet iets dat bij je in je gedachten kruipt, maar het kan wel heel veel voordelen opleveren! Een babymassage is lekker en ontspannend voor je baby, stimuleert de ontwikkeling en versterkt jullie band. In deze blog gaan we in op de voordelen van een babymassage - zowel voor je kleintje als voor jou.

Waarom een babymassage?

Je baby heeft behoefte aan geborgenheid en warmte van jou als ouder. Door het geven van een babymassage leer je jouw baby steeds beter kennen en raken jullie steeds meer vertrouwd aan elkaar. Je baby herkent al snel je geur, stem en handen. Het doel van een babymassage is ontspanning en geborgenheid. Even een moment van rust en tijd voor elkaar in de vaak hectische tijd. Dit heeft vaak een positieve uitwerking op de nachtrust en spijsvertering van je baby.

De voordelen van een babymassage

Het geven een babymassage heeft talloze voordelen voor jou en je baby. Hieronder zetten we de 7 redenen waarom je nu moet beginnen met een babymassage uiteen:

1. Een bonding moment voor jou en je kind

Wist je dat baby’s net zo fijn vinden om gemasseerd te worden als wij? Een massage zorgt voor een piek in het serotonineniveau (dat een prettige stemming bepaalt) en het oxytocinegehalte (ook wel het ‘liefdeshormoon’ genoemd). Een massage creëert een gevoel van veiligheid en geborgenheid, en versterkt de emotionele band tussen jou als ouder en je kind. Vooral als je dit op regelmatige basis doet.

2. Verlichting van lichamelijke kwaaltjes

Een babymassage stimuleert de beweeglijkheid van spieren en gewrichten en verbetert de stofwisseling. Het kan bovendien helpen bij het verlichten van veel voorkomende lichamelijke kwaaltjes zoals darmkrampjes, gasvorming en constipatie. Door de zachte druk en de beweging op de buik, wordt de spijsvertering gestimuleerd en kunnen bepaalde klachten verminderen.

3. Slaap, kindje, slaap

Net zoals wij na een massage een heerlijk ontspannen gevoel krijgen waardoor we als een blok in slaap kunnen vallen, hebben baby’s dat ook. Regelmatige babymassages kunnen een positieve invloed hebben op de slaap van je kindje. Door de ontspannende effecten worden baby's ontspannender, kalmer en kunnen ze beter in slaap vallen. Gebruik een milde babyolie voor extra ontspanning en een zachte huid.

4. Bevorder de motorische ontwikkeling

Ja, echt waar: babymassage bevordert de motorische ontwikkeling van je baby. Door de speciale aanrakingen en bewegingen worden de spieren, gewrichten en zintuigen gestimuleerd, wat bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling van het zenuwstelsel. Die had je vast niet bedacht!

5. Een sterker immuunsysteem

Studies hebben aangetoond dat babymassage het immuunsysteem kan versterken. Door het stimuleren van de bloedsomloop en het lymfesysteem kan babymassage helpen bij het verminderen van ziektes en infecties.

6. Zorg voor een emotionele groeispurt

Ook de emotionele ontwikkeling maakt een groeispurt dankzij babymassages. Er wordt namelijk veel oogcontact gemaakt en fysiek contact gelegd tussen ouder en baby. Dit bevordert de emotionele ontwikkeling van de baby en kan bijdragen aan een gezonde emotionele band en sociale vaardigheden in latere levensfasen. Een prachtig voordeel waar kinderen op latere leeftijd profijt van hebben.

7. Communicatieskills

Babymassage is niet alleen een manier om te kalmeren en te ontspannen, maar ook een vorm van communicatie tussen ouder en baby. Het leert baby's lichaamstaal en non-verbale signalen te begrijpen en te reageren. Ook als ouder leer je jouw baby goed kennen.

Al enthousiast om aan de slag te gaan?

Na al deze voordelen kun je vast niet wachten om ermee te starten. Zowel jij als je kind hebben er veel baat bij om regelmatig een babymassage te doen. Het is zoveel meer dan alleen een ontspannende, leuke activiteit voor ouder en baby. Het verlicht pijntjes en stimuleert de ontwikkeling op verschillende gebieden.

Heb je geen idee hoe je moet beginnen? Lees hier hoe je een babymassage toepast. We kunnen het iedereen aanbevelen om deze fijne manier van contact te omarmen en te genieten van de magie van babymassage. Zeker in een tijd waarin we zoveel afleiding hebben in de vorm van telefoons en andere schermen.

Vind je het fijn om uitleg van een ervaren en gediplomeerde trainer te krijgen over de techniek van een babymassage? Bekijk dan ook eens de online cursus Babymassage van Arlette Dijkstra. Aarzel niet om contact op te nemen als je meer informatie wilt of als je geïnteresseerd bent in het volgen van een cursus babymassage.