904 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Een babymassage heeft een hoop voordelen, maar… hoe werkt het eigenlijk? En waar komt het geven van babymassages vandaan? In deze blog vertellen we je er alles over. Maar belangrijker nog: we bereiden je voor op het geven van een babymassage bij jouw eigen kleintje met een speciaal stappenplan.

Hier komen babymassages vandaan

De huid is onze grootste zintuig en het is maar wat heerlijk om een massage te krijgen. Dat is voor baby’s niet anders! Babymassages geven is een eeuwenoude kunstvorm oorspronkelijk uit India waarbij zachte, ritmische aanraking technieken worden gebruikt om de spieren en zintuigen van baby's te stimuleren. Het is een intieme en liefdevolle manier om een band met je baby op te bouwen, waarbij je gebruikmaakt van kalmerende aanrakingen, rustgevende muziek en oogcontact. Het beste is om een babymassage te doen als je ouder of directe verzorger bent. Baby’s hebben behoefte aan warmte en geborgenheid van jou als ouder en een babymassage is een hele fijne manier om deze behoefte te vervullen.

De voordelen van een babymassage voor je baby (en voor jou)

Een babymassage heeft talloze voordelen voor je baby en jezelf. Zo is het geven van een babymassage echt een ontspannende manier van aandacht hebben voor elkaar. Het vergroot jouw zelfvertrouwen als ouder in de omgang met je baby. Maar het is ook goed voor het immuunsysteem en het stimuleert de ontwikkeling van je kindje op verschillende vlakken. Lees in deze blog meer over de voordelen van babymassages.

Wat heb je nodig?

Eigenlijk niet zo heel veel, maar de volgende producten zijn super handig om in huis te hebben als je een babymassage wil geven:

  • Een speciale babyolie, zoals deze babyolie van Naïf. Doe wat olie in een schaaltje zodat je niet telkens het flesje hoeft uit te knijpen maar er direct bij kan.
  • Een hydrofiele luier om je baby op te leggen tijdens het masseren of om gemorste of uitgespuugde melk mee op te ruimen. (Voor het geval dat!)
  • Een zachte en warme badcape om je baby na de massage in te wikkelen. 
  • Alles wat je normaal gebruikt om een luier te verschonen, en een setje kleertjes. 

Tip: doe je baby voordat je hem of haar gaat masseren eerst in een lekker warm badje met deze badolie van Naïf. Zo heeft je baby het heerlijk warm tijdens de massage en zul je zien dat je baby na de massage lekker loom in slaap valt. 

Zo bereid je je goed voor

Heb je alles klaarliggen? Dan gaan we van start! Begin een uur na de voeding, want baby’s doen vaak hun behoefte in het uur erna. Niet heel prettig tijdens een massage (voor jullie beiden). Zorg er allereerst voor dat de plek waar je baby ligt rustig, warm en veilig is. Een temperatuur van 22-24 graden Celsius is perfect om je baby te masseren. Je kan je baby op een boxkleed of aankleedkussenhoes leggen met daarover een hydrofiele doek, of simpelweg op je blote benen. Huid-op-huidcontact met jou is extra fijn voor je baby.

Zet alle benodigdheden klaar en binnen handbereik, en zet wat rustgevende muziek op. Het is belangrijk om dezelfde muziek te gebruiken tijdens een babymassage. Dit zorgt namelijk voor voorspelbaarheid en herkenbaarheid. Je baby kan als vanzelf ontspannen. Klassieke muziek werkt altijd goed bij baby’s. Bonustips: zorg dat je nagels niet te lang zijn en doe je ringen en armbanden af. Zorg dat je je telefoon uit of op stil zet om externe prikkels te vermijden.

Het babymassage stappenplan

  1. Kleed je baby uit en leg je kindje op de rug. Hou altijd oogcontact met je baby en zorg dat je altijd een hand op het lichaam van de baby hebt. Doe je dit niet, dan zul je merken dat je baby schrikt van je aanrakingen. Het kan voor je baby fijner zijn om je handen vooraf te verwarmen.
  2. Pak wat olie met je andere hand en start met masseren. Begin bij de beentjes. Je kind is namelijk al gewend dat je deze veel aanraakt met het verschonen van luiers. Oefen lichte druk uit met je vingertoppen. Hoe steviger je baby, hoe meer druk.
  3. Masseer van de liezen naar de voeten. Maak fietsbewegingen met de beentjes naar de buik en masseer uiteindelijk de onderkant van de voeten in cirkeltjes met je platte duim.
  4. Doe hetzelfde met de armpjes en handjes.
  5. Ga dan naar de buik en streel met je hand(en) de buik van binnen naar buiten over de hele romp in draaiende bewegingen. Masseer je baby dan met je hand van de rechterschouder naar de linkerheup en andersom.
  6. Probeer uit te vinden wat jouw baby prettig vindt. Als hij zijn hoofd wegdraait, wil hij aangeven dat ie iets niet fijn vindt. Als hij begint te huilen, telkens zijn hoofd wegdraait of onrustig wordt, stop je de massage. Je merkt vanzelf dat je kind er genoeg van heeft.
  7. De rug kun je alleen masseren als het hoofd van je kleintje volledig ontspannen is. Als het niet lukt of je vindt het te spannend, laat dit dan achterwege.
  8. Je kunt eindigen bij de buik of het gezicht. Masseer heel voorzichtig het voorhoofd, over de wenkbrauwen en de slapen en ga dan naar beneden. Ga van de bovenlip over de wangen en de kaken naar de kin. Zo ontspannen de spieren die je kindje gebruikt bij het zuigen.
  9. Klaar met masseren of heeft je baby het einde aangegeven? Dan kun je nog even samen knuffelen of je doet hem in een badje om schoon te maken. Let op dat je baby glibberig kan zijn van de olie! Wikkel je kleintje daarna in een warme doek. Je zal merken dat ie heerlijk rozig is. Een fijn moment om te gaan slapen!

Wil je goed leren hoe je je kleintje masseert?

Wil je je verder verdiepen in babymassage technieken of vind je het geven van een babymassage zonder begeleiding toch een beetje spannend? Bekijk dan eens de online cursus Babymassage van Arlette Dijkstra. Aarzel niet om contact op te nemen als je meer informatie wilt of als je geïnteresseerd bent in het volgen van een babymassage cursus. Heb je nog meer vragen? Stuur ons een berichtje, dan gaan wij op zoek naar het antwoord en voegen we deze toe aan onze blog!

Veelgestelde vragen over babymassage

Wanneer kun je beter niet masseren?

Als je baby last heeft van uitslag, zich niet lekker voelt, koorts heeft of binnen drie dagen na de vaccinatie, kun je je baby beter niet masseren.

Vanaf welke leeftijd geef je een babymassage?

Vanaf zes weken kun je starten met het geven van een babymassage.

Voor wie is een babymassage bedoelt?

Een babymassage is fijne voor iedere baby. Voor baby’s die veel huilen, vroegtijdig geboren zijn, slecht slapen, zich last hebben van darmkrampjes, zich over strekken of gespannen zijn is het geven van een babymassage extra fijn.

Hoelang duurt een babymassage?

Een volledige babymassage duurt zo’n 20 minuten. Dit kan natuurlijk ook iets langer of korter zijn. Een pasgeboren baby masseer je bijvoorbeeld korter en zachter dan een oudere baby. Kijk vooral naar wat je baby fijn vindt en luister naar je gevoel.