1175 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Je zou denken “Hoe meer speelgoed, hoe leuker!”, maar dat is zeker niet het geval. Een overvolle speelgoedkast kan je kind juist keuzestress bezorgen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die 4 stuks speelgoed krijgen, zich beter en langer vermaken dan een kind dat uit 16 speelgoeditems kan kiezen. Kortom: soms geldt “less is more”. Maar hoeveel speelgoed heeft je kind dan precies nodig? Wanneer is het te veel en wanneer juist te weinig? Ontdek hier het antwoord van deskundigen. 

Hoeveel speelgoed heeft je kind nodig?

Uit Duits onderzoek uit de jaren ’90 blijkt dat kinderen helemaal geen speelgoed nodig zouden hebben om zich te vermaken. Alhoewel dat een wat voorbarige conclusie is. Zij ontnamen kinderen al het speelgoed, waardoor de kinderen zich alleen nog met standaard dingen in huis konden vermaken. Volgens de onderzoekers snapten kinderen er eerst niets van, maar gingen ze na een tijdje hun fantasie gebruiken om alsnog met speelopties te komen. Dat onderzoek laat in ieder geval zien dat kinderen niet veel speelgoed nodig hebben. 


Maar helemaal geen speelgoed geven, is ook geen goed idee. Als je maar speelgoed koopt dat de ontwikkeling van bepaalde vaardigheden of de fantasie stimuleert. Dat speelgoed is niet alleen leuk om mee te spelen, maar stimuleert je kind bijvoorbeeld ook bij de motorische ontwikkeling, de oog-handcoördinatie, hun creativiteit, het ruimtelijk inzicht of de sociale interactie. Om al die redenen raden we zeker niet aan om al het speelgoed te verbannen.  


Volgens deskundigen kun je voor kinderen tot 2 jaar de leeftijd in maanden delen door 3 om zo het aantal speeltjes te bepalen. Dus voor een kind van 18 maanden heb je 18/3 = 6 speeltjes nodig.


Ons advies: investeer in 10-20 items die goed zijn voor de ontwikkeling én waar je kind veel kanten mee op kan. Je kunt beter een paar veelzijdige speelgoeditems hebben dan zó veel speelgoed dat je kind door de bomen het bos niet meer ziet.  

Tip: doe aan toy rotation

Voor elk kind is het leuk om variatie te hebben in het speelgoed. Daarom is het een goed idee om toy rotation in te voeren. Dit betekent dat je regelmatig speelgoed uit het zicht weglegt en er iets anders voor in de plaats aanbiedt. Na een tijdje haal je weer iets anders van zolder en leg je dat neer. Door niet al het speelgoed tegelijk aan te bieden, krijgt je kind minder snel keuzestress en kun je ook merken wat voor soort speelgoed bij jouw kind de grootste hit is.


Merk je dat je kind met bepaald speelgoed helemaal niet speelt? Probeer dan eerst of het werkt als jij zelf een invitation to play maakt. Dus als jij voordoet hoe je kind het speelgoed zelf kan gebruiken. Als dat ook niet helpt, kun je het speelgoed wegleggen en er iets anders voor in de plaats aanbieden. Later kun het speelgoed opnieuw aanbieden. Wie weet is het dan wel een hit! Ook als je kind speelgoed niet meer uitdagend vindt, is het handig om het uit de kast te halen. Dan kan je kind alleen nog maar kiezen tussen items waar het echt enthousiast van wordt.


Lees ook ons artikel  ‘Help, mijn kind speelt niet met speelgoed!’ (inclusief 9 tips om je kind wél aan het spelen te krijgen). Ook daarin lichten we toe waarom kinderen soms juist niet spelen als ze een overvloed aan speelgoed hebben.

Kies voor open-einde-speelgoed

In onze ogen is de vraag ‘Welk speelgoed koop je?’ nóg belangrijker dan de vraag ‘Hoeveel speelgoed heb je voor je kind?’. Sommige typen speelgoed hebben een vast doel. Dat wordt “suggestief speelgoed” genoemd. Je kind kan er één bepaald ding mee doen. Dat speelgoed kan heel leuk zijn en is soms ook goed voor de ontwikkeling, maar je kind is er ook sneller op uitgekeken.  

Het is belangrijk om, naast speelgoed met een vaststaand doel, open-einde-speelgoed in huis te halen. Daar kan je kind zelf het spel mee bedenken en het groeit met je kind mee. Oftewel: het biedt eindeloos veel mogelijkheden. Daardoor wordt de fantasie van kinderen meer geprikkeld en raken kinderen er minder snel mee uitgespeeld. 

Bij Studio Bambacht vind je talloze opties voor open-einde-speelgoed. Dit zijn een paar van onze favorieten:

  • Van de Stapelstein-stenen heb je zowel binnen als buiten volop speelplezier. Speel er leuke vangspelletjes mee, stap eroverheen, bouw een parcours, stapel ze op, giet er zand in over, neem ze mee in het water… Tot zeker een jaar of 8 blijft dit speelgoed leuk.
  • Magnetische tegels zijn niet voor niets bij veel kinderopvangcentra een hit. Bouw er hoge torens, knikkerbanen, complete dorpen, draaimolens en nog veel meer leuke spellen mee. Ook perfect te combineren met veel ander speelgoed!
  • Houten blokken blijven leuk. De blokken kunnen op elkaar gestapeld werkelijk alles worden. Van een compleet sprookjespaleis tot een dorp vol huizen, een dierentuin of iets heel anders. Blokken mogen dan ook niet ontbreken in je speelgoedkast. Onze favoriet zijn de mooie blokken van Bauspiel, de Plantoys-blokkensets en de gave maanvormige blokken van Abel.
  • Minstens zo leuk zijn houten regenbogen. Ze zien er niet alleen prachtig uit, maar zijn ook nog eens lekker veelzijdig. Gebruik ze als tunnels, glijbanen of vangrails. Of voor een van de andere 1001 mogelijkheden.
  • Met speelzijde kun je van alles maken. Voor de allerkleinsten is het al pure magie om aan een speelzijde-doek te voelen. Op latere leeftijd maak je van speelzijde complete landschappen, Superman-capes, dekbedjes voor de poppen en nog veel meer.
  • Ook sensorische pittenzakjes zijn geweldig speelgoed. Speel er leuke vangspelletjes mee, gebruik ze als stapstenen, leer je kind er de kleuren mee herkennen of bedenk iets anders tofs. Ook dit is perfect speelgoed om te combineren met wat je al hebt.
  • Loose parts mogen ook niet ontbreken in het speelgoedassortiment. Gebruik ze om kleuren te sorteren, leren tellen, verstop ze in het zand, gebruik ze als speelgoedeten of laat je kind er iets anders leuks mee verzinnen.
  • En dan is er ook nog het fantastische merk Waytoplay met hun flexibele autobanen. Laat je kind er (vanaf een jaar of 3/4) de mooiste autowegen mee bouwen. Gebruik ze binnen en buiten en eventueel zelfs in bad of op het strand.

Overigens raden we aan om zeker wel suggestief speelgoed (zoals een houten keukentje, stapelspeelgoed of rijgkralen) in huis te halen. Dat soort speelgoed stimuleert vaak specifieke vaardigheden en kan ook heel leuk zijn. Het is de combinatie van suggestief én open-einde-speelgoed die voor eindeloos veel speelplezier zorgt. Zo maken loose parts spelen in het speelkeukentje nog leuker! 

Koop speelgoed uit de “schijf van vijf”

Wist je dat er ook voor kinderspeelgoed een heuse “schijf van vijf” bestaat. Er bestaan grofweg 5 soorten speelgoed. Het handigst is als je kind iets heeft uit elk van deze 5 categorieën. Dan kunnen kinderen volop experimenteren met verschillende soorten speelgoed.

  1. Creatief speelgoed is speelgoed waarmee je kind creatief aan de slag kan gaan. Dat zijn bijvoorbeeld knutselspullen, kleurboeken, klei, kinetisch zand, schildergerei en potloden.
  2. Constructief speelgoed is al het speelgoed waarmee je kind zelf bouwwerken kan maken. Dat zijn houten blokken, magnetische tegels, Lego en Duplo, stapelspeelgoed en meer.
  3. Sociaal speelgoed is speelgoed dat de sociale interactie stimuleert, bijvoorbeeld doordat het rollenspellen aanmoedigt. Dit kunnen spelletjes zijn zoals domino en memory, maar ook bijvoorbeeld poppen, muziekinstrumenten of verkleedspullen.
  4. Cognitief speelgoed is bedoeld om specifieke cognitieve vaardigheden te stimuleren. Hierbij kun je denken aan een houten puzzel of (voor jongere kinderen) een vormenstoof.
  5. Motorisch speelgoed is bedoeld om de beweging en motoriek te stimuleren. Hieronder valt bijvoorbeeld een simpele bal, maar bijvoorbeeld ook Stapelstein-stenen, pittenzakjes, een loopfiets, houten auto’s en rijgkralen.

Speelgoed kopen? Wij adviseren je graag

Dus nu weet je hoeveel en wat voor speelgoed je kind nodig heeft. Ben je benieuwd welk speelgoed past bij de ontwikkeling en interesses van jouw kind? Of wil je investeren in speelgoed dat langere tijd leuk blijft? Iris weet alles van open-einde-speelgoed en kent leuke speelgoedopties voor elke leeftijd. Zij helpt je graag verder.

Mail Iris via info@studiobambacht.nl of stuur haar een bericht via de chat. Dan geeft ze je graag een paar persoonlijke speelgoedtips.

Veelgestelde vragen over hoeveel speelgoed

Heeft een kind veel speelgoed nodig?

Nee hoor, een kind heeft niet veel speelgoed nodig om zich te vermaken. Het algemene advies is dat je voor kinderen tot 2 jaar ongeveer één derde van hun leeftijd in maanden aan speeltjes nodig hebt. Voor een kind van 24 maanden is het advies dus bijvoorbeeld minimaal 8 speeltjes. Meer kan ook zeker als je je kind extra variatie wilt bieden! Doe dan aan toy rotation: ruim regelmatig speelgoed op om er iets anders voor in de plaats te zetten. Zo wordt je kind steeds uitgedaagd en blijft het speelgoedaanbod afwisselend.

Hoeveel speelgoed heeft je kind in de box nodig?

Voor in de box is het advies om 1-2 speeltjes te gebruiken. Kies dan bij voorkeur niet te grote speeltjes. Anders loop je het risico dat je kind op het speelgoed gaat staan en zo uit de box klimt.

Wat te doen met te veel speelgoed?

Heeft jouw kind te veel speelgoed? Dan helpt het al om een deel daarvan op te bergen in een doos waar je kind niet bij kan. Wissel zo eens in de zoveel tijd speelgoed af. Speelgoed waar je kind niet meer mee speelt of waar het te oud voor is, kun je natuurlijk ook wegdoen. Verkoop het op Marktplaats of maak er een ander kind in je omgeving blij mee.

Is speelgoed goed voor kinderen?

Ja, ook uit onderzoek blijkt dat spelen met speelgoed goed is voor de motorische en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Daarnaast helpt bepaald speelgoed bij de sociale interactie met andere kinderen of met volwassen, en wakkert speelgoed de fantasie van je kind aan. Het is wel belangrijk om voor een goede mix van suggestief speelgoed (speelgoed waarvan het doel vaststaat) en open-einde-speelgoed te zorgen. Dat laatste speelgoed stimuleert je kind om zelf het spel te bedenken en biedt dus meer speelopties.