1401 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Veel mensen zijn wel bekend met de voordelen van voorlezen voor de taalontwikkeling van kinderen. Wist je ook dat je met interactief voorlezen de taalontwikkeling extra stimuleert? Bij interactief voorlezen betrek je je kind voor, tijdens én na het lezen actief bij het verhaal. Dat maakt het lezen nóg leuker en leerzamer. Maar hoe doe je dit en wat is interactief voorlezen precies? We leggen het je graag uit.

Wat is interactief voorlezen?

Interactief voorlezen is een manier van voorlezen waarbij je naast het lezen van het boek ook in gesprek gaat met je kind over het verhaal. Zo betrek je je kind er actief bij. De interactie kun je voor, tijdens en na het voorlezen aangaan. Dat doe je bijvoorbeeld door open vragen te stellen of iets te vertellen over het verhaal. Zo vergroot je niet alleen het plezier in voorlezen, maar geef je ook een extra stimulans aan de taalontwikkeling van je kind.

Bij interactief voorlezen staat de interactie tussen jou en je kind centraal. Het gaat bijvoorbeeld hierom:

  • Je laat je kind voorspellen waar een boek over gaat, bijvoorbeeld op basis van de kaft of de eerste pagina van het boek.
  • Stel vragen aan je kind tijdens het voorlezen, zodat je kind zelf taal gaat gebruiken. Vraag bijvoorbeeld wat je kind van het verhaal vindt. Of check of je kind zelf weleens zoiets heeft meegemaakt. Hoe was dat?
  • Ga verder in gesprek over de personages, over de plek waar het verhaal zich afspeelt of over het verdere verloop (“Wat denk jij? Hoe gaat het verder?”).
  • Betrek het verhaal op jullie eigen leven. Herkent je kind dingen uit het boek in zijn eigen omgeving? Zijn jullie zelf weleens op deze plek geweest?
Interactief voorlezen van een geluidenboekje aan een baby van 10 maanden

Waarom interactief voorlezen?

Met interactief voorlezen geef je je kind tijdens het voorlezen de kans om met jou in gesprek te gaan. Daardoor gaat je kind meer taal gebruiken én stimuleer je gespreksvoering. Ook maakt interactief lezen het voorleesmoment extra leuk en gezellig.

Daarnaast heeft interactief voorlezen deze voordelen:

  • Het draagt bij aan de woordenschat van kinderen. Uit een meta-analyse van 38 studies blijkt dat kinderen die vragen beantwoorden over prenten, figuren en gebeurtenissen uit een boek een grotere woordenschat ontwikkelen dan kinderen die niet interactief zijn voorgelezen.
  • Dankzij interactief voorlezen heeft je kind op latere leeftijd een kleiner risico op een taal- of leesachterstand (bron: Mol, 2010).
  • Je stimuleert er het inlevingsvermogen van je kind mee. Door in gesprek te gaan over het verhaal, leert je kind zich te verplaatsen in karakters en ook begrijpen waar bepaalde emoties vandaan komen.
  • Interactief voorlezen bevordert begrijpend lezen bij je kind. Je helpt daarmee je kind om meer te snappen van het verhaal, van oorzaak-gevolgrelaties en van de context.
  • Het bevordert de fantasie, vooral als je je kind vraagt om bijvoorbeeld te voorspellen hoe het verhaal verdergaat.
  • Verder is het goed voor de sociale vaardigheden om met je kind in gesprek te gaan over het verhaal. Het leert je kind hoe een gesprek werkt, en dat bij een gesprek ook luisteren komt kijken.
Interactief voorlezen met een voorleesboek met flapjes

Welke vragen horen bij interactief voorlezen?

Dit zijn voorbeelden van vragen die je kunt stellen bij interactief voorlezen:

  • Wat zie je op de kaft? Kun je voorspellen waar het verhaal over gaat?
  • Over wie zal het verhaal gaan?
  • Waar speelt het verhaal zich af?
  • Hoe kijkt het personage? En waaraan zie je dat?
  • Hoe denk je dat het verhaal afloopt?
  • Wat vond je van het boek?

11 tips voor interactief voorlezen

Hoe doe je dat, interactief voorlezen? Deze tips helpen je om het interactieve voorleesmoment extra goed aan te pakken.

  • Kies een boek dat past bij de interesses en leeftijd van je kind. Wij hebben de leukste prentenboeken voor je verzameld. En wist je dat er een heuse Prentenboeken Top 10 bestaat met heel veel favoriete titels. Heb je advies nodig over een geschikt prentenboek? Stuur ons dan een e-mail of neem contact op via de chat voor advies.
  • Lees het boek eerst zelf. Soms heeft een boek een andere wending of gaat het ergens anders over dan gedacht. Door het boek eerst zelf te lezen, kom je tijdens het voorlezen niet voor verrassingen te staan. Dan kun je alvast vragen voor je kind bedenken. 
  • Lees voor op een rustige plek, zodat je kind niet afgeleid raakt en de aandacht echt bij het verhaal kan houden.
  • Bekijk samen de voor- en achterkant van het boek en probeer te voorspellen waar het verhaal over zou kunnen gaan. Of blader er alvast vluchtig doorheen en stel je kind dan die vraag.
  • Stel vragen tijdens het voorlezen. Die vragen kunnen gaan over de personages, de gebeurtenissen in het verhaal of zelfs over de emoties van de karakters.
  • Lees voor met stemmetjes. Probeer lekker veel expressie en verschillende stemmetjes te gebruiken tijdens het voorlezen. Gebruik bijvoorbeeld een grappige stem voor een bepaald personage. En is een karakter verdrietig? Pas je stem daar op aan om het verhaal nog meer te laten leven.
  • Vraag je kind wat het op de prenten ziet. Doe dat al voordat je het verhaaltje op die pagina leest. Zo kan je kind er alvast zelf een invulling aan geven of misschien dingen spotten die niet eens in het verhaal terugkomen.
  • Leg woorden uit die je kind nog niet kent. Vraag eventueel of je kind weet wat het zou kunnen betekenen.
  • Moedig je kind aan. Geef je kind positieve feedback als het ergens mee komt of iets aanwijst. Zo motiveer je je kind om dit vaker te doen.
  • Verbind het boek met de eigen belevingswereld. Komt in het boek iets voor dat je kind zelf ook heeft meegemaakt? Of zie je iets anders wat je kind kan herkennen? Vraag ernaar. Als je voorleest over een boek met een poes, is het bijvoorbeeld heel leuk om je kind te vragen of jullie ook een poes hebben en hoe die heet. En als jullie lezen over een bezoek aan de dokter, kun je je kind vragen of jullie daar weleens zijn geweest.
  • Bestel onze voorleesgids voor nog veel meer tips om interactief voor te lezen en jullie voorleesmoment extra leuk te maken.

Welke boeken zijn geschikt voor interactief voorlezen?

Alle prentenboeken zijn geschikt voor interactief voorlezen. Prentenboeken staan boordevol prachtige illustraties waar je samen met je kind over kunt praten. Kies vooral voor een verhaal dat aansluit bij de belevingswereld en leeftijd van je kind. Krijgt je kind een broertje of zusje? Lees dan een boek voor dat over dit thema gaat. Is de herfst op komst? Dan is een boek over dit onderwerp leuk. En gaan jullie graag naar de dierentuin? Koop dan een boek waar de dierentuindieren in terugkomen.


Kijk ook bij onze voorleesboeken en bij onze speciale voorleesboeken voor baby’s. Dit zijn een paar van onze lievelings-prentenboeken:

Bestel de leukste kinderboeken bij Studio Bambacht

Wil jij je kind binnenkort interactief voorlezen uit een van de leukste kinderboeken? Bekijk al onze kinderboeken en prentenboeken en bestel direct jouw favoriet. Dan kan het voorleesfeest binnenkort écht beginnen!


Twijfel je welk prentenboek leuk is voor jouw kind? Mail ons op info@studiobambacht.nl of zet je vraag in de chat. Dan geven we je persoonlijk advies voor een kinderboek dat bij jullie past.

Veelgestelde vragen over interactief voorlezen

Welke ontwikkelingsgebieden stimuleer je met interactief voorlezen?

Met interactief voorlezen stimuleer je de taalvaardigheid, woordenschat, sociale vaardigheden, emotionele ontwikkeling en creativiteit van je kind.

Hoe maak je een boek interactief?

Als je het voorlezen van een boek interactief wilt maken, kun je het beste vragen stellen over het boek. Dat begint al bij de kaft. Kijk daar met je kind naar en vraag wat je kind op basis van de kaft verwacht van het boek. Stel ook vragen over de verhaallijn, de karakters en alles wat op de afbeeldingen te zien is.