1404 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Wist je dat pasgeboren baby’s nog maar een klein beetje van de wereld om zich heen kunnen zien? Een baby van 1 week oud ziet scherp tot ongeveer 20 centimeter. Maar 6 maanden later, ziet je kindje al heel veel meer. Stap voor stap ontwikkelt het zicht van je baby zich. Het is haast fascinerend hoeveel meer je baby met de week en met de maand kan zien. In welke fases verloopt de ontwikkeling van het zicht bij een baby precies? Wij leggen het je per maand uit. En we delen graag onze tips om de ontwikkeling van het zicht van je baby te stimuleren.

Vanaf wanneer kunnen baby’s zien?

Baby’s kunnen al vanaf hun geboorte zien en hun oogjes openhouden. Het zicht van een pasgeboren baby is alleen nog niet zo goed; ze kunnen hooguit zo’n 20 centimeter zien en het beeld is nog niet zo scherp. Pasgeboren baby’s kunnen vooral licht en donker van elkaar onderscheiden, maar zien bijvoorbeeld nog geen kleuren. Naarmate ze ouder worden, gaan baby’s steeds meer zien. Ze kunnen dan beter in de verte kijken, beter focussen en beter kleuren onderscheiden.

Zicht baby 1 week

Het zicht van een baby van 1 week oud ontwikkelt zich al langzaamaan. Baby’s draaien zich daarbij vaak naar het licht toe, mits het licht niet te fel is. Pasgeboren kindjes zijn namelijk de donkere baarmoeder gewend; daardoor vinden ze het fijner als er niet te veel licht is.


Je pasgeboren baby kan vooral goed dingen dichtbij zien en kijkt het liefst naar dingen met veel contrast. Daarom zijn contrastkaarten ook al vanaf de geboorte leuk om te gebruiken. Deze zwart-wit-kaarten zijn voor baby’s reuze-interessant en zijn goed voor de ontwikkeling van het zicht.


Verder is het zicht van een baby van 1 week oud nog wat wazig en ziet je kind alleen dingen tot ongeveer 20 centimeter afstand. Alles wat verder weg staat, is voor je baby wat wazig. Verder worden pasgeboren kinderen vaak blij van grote voorwerpen die langzaam bewegen binnen hun zicht. Ze kijken daar dan nog niet met een vloeiende oogbeweging naar, maar meer schoksgewijs.

Zicht baby 2 weken

Naarmate je kindje ouder wordt, kan je kind steeds beter geboeid naar dingen dichtbij kijken. Maar het allerleukst vind je kind het vaak om naar een gezicht van een mens te kijken. Naar jou bijvoorbeeld. Het mooie aan borstvoeding of flesvoeding geven is dat je daarbij als ouder op precies zoveel afstand van je kind zit dat je kind jou goed kan zien. Je zult merken dat je kind daarbij vooral vaak naar je ogen kijkt. Een vertederend moment!


Rond de 2 weken worden ook de pupillen van je kindje groter. Je kind kan dan al meer verschillende kleurnuances opmerken.

Zicht baby 3 weken

Je zult merken dat het zicht van een baby van 3 weken al meer ontwikkeld is dan toen je kindje net uit de buik kwam. Contrastkaarten zijn rond deze leeftijd vaak een succes. Je kindje kan er een tijdje gefascineerd naar blijven turen. Verder houden kinderen van 3 weken van contrasterende kleuren, grote objecten, ronde vormen en eventueel simpele patronen.


Tip: het boekje ‘Baby ziet’ superleuk om de hersenontwikkeling en de visuele ontwikkeling te stimuleren.

Zicht baby 1 maand

Het zicht van een baby van 1 maand is alweer een stuk beter. Je kindje begint steeds beter kleuren te zien. De eerste kleur die baby’s kunnen herkennen, is rood. Niet voor niets is dit voor veel baby’s een kleur waar ze graag naar kijken. Vanaf ongeveer 5 weken kan je kind ook de kleuren blauw, groen en geel uit elkaar houden. Niet gek dus dat kleine kindjes vooral belangstelling hebben voor primaire kleuren. Nog een mooie mijlpaal: rond deze leeftijd kan je kind jouw hele gezicht zien, dus niet meer alleen je ogen.


Rond deze leeftijd kunnen kinderen ook naar simpele zwart-wit-patronen kijken, zoals strepen of ruitjes.


Let op: rond deze leeftijd kan je kindje soms nog wat scheel kijken. Dit komt doordat de ogen nog niet met elkaar samenwerken. Bij de meeste kinderen gaat dit rond de 3-4 maanden weer weg.

Zicht baby 2 maanden

Vanaf zo’n 2-3 maanden worden de oogspieren van je kind sterker. Daardoor kan je kind de ogen ook beter coördineren, waardoor scheelkijken minder vaak voorkomt. Zo rond de 2 maanden kunnen kinderen ook beter jouw gezicht in zich opnemen. Ze zien niet meer alleen je ogen maar ook de rest van je gezicht. Je zult dan ook merken dat je kind reageert op jouw gezichtsuitdrukkingen.


Verder ontwikkelt je baby rond de 2-3 maanden het vermogen om te focussen op dingen met de ogen. De concentratie dus. Je kind leert om beide ogen naar binnen te draaien (convergentie) en om juist beide ogen naar buiten te richten en zo te focussen op objecten verder weg (divergentie). Het is voor kinderen dan ook leuk om bijvoorbeeld te kijken naar een rammelaar die jij rustig heen en weer schudt.

Zicht baby 3 maanden

Zo rond de 3 maanden leert je kind om snel bewegende voorwerpen te volgen met zijn ogen. Sterker nog: een baby van 3 maanden vindt bewegende dingen leuker dan dingen die stilstaan. Voor kinderen zijn bewegende voorwerpen dan ook superleuk. Zo zal je baby rond de 3 maanden speelzijde superleuk vinden om te zien bewegen of om doorheen te kijken.


Ook kan je kind rond deze leeftijd een persoon volgen die door de kamer loopt. Ze kunnen namelijk al tot een verdere afstand zien. Zo is het zicht van een baby van 3 maanden al zo goed ontwikkeld dat je kind ook een voorwerp kan bekijken dat een meter van hem af ligt. Sterker nog: rond de 3-4 maanden kan je kind zelf zijn hoofd omdraaien om die persoon of het voorwerp beter te zien.


Kinderen krijgen rond de 3 maanden ook interesse om naar meer complexe patronen te kijken, zoals cirkels en spiralen. Verder zal je kind graag willen grijpen naar dingen. Maar de oog-handcoördinatie is nog niet volledig ontwikkeld, dus zal je kind nog regelmatig misgrijpen.

Zicht baby 4 maanden

Het zicht van een baby van 4 maanden is al zo ver ontwikkeld dat je kind tot een veel grotere afstand dingen kan bekijken. Daardoor gaat er letterlijk een hele wereld voor je kind open. Zo kunnen baby’s van 4 maanden ook al uit het raam kijken of een schilderij op de muur zien. Verder is rond de 4 maanden het kleurzicht van je kind volledig ontwikkeld. Je kind kan dan veel verschillende kleuren en ook kleurnuances (zoals donkerblauw en lichtblauw) herkennen.

Zicht baby 5 maanden

Vanaf zo’n 5 maanden ontwikkelt je kind het dieptezicht. Dat betekent dat ze beter kunnen zien of een voorwerp naar hen toe komt of van hen af beweegt. Je kind zal het daardoor ook nog leuker vinden om naar dingen te proberen te grijpen.

Zicht baby 6 maanden

Het zicht van een baby van 6 maanden is al enorm veel verder ontwikkeld dan toen je kindje pasgeboren was. Baby’s zijn rond de 6 maanden veel meer alert en kunnen heel geboeid naar dingen kijken. Ze vinden het vooral heel leuk om nieuwe dingen te zien. Houd dus regelmatig iets nieuws voor het gezichtje van je kind. Dat kan al iets simpels zijn als een blaadje van de boom of een nieuw gekocht knuffeltje.


Daarnaast vinden kinderen het rond deze leeftijd heel boeiend om toe te kijken naar wat anderen doen. Dat kan van alles zijn: huishoudelijke taken, schrijven, computeren, eten, etc. Big Brother is watching you.

Hoe kun je de zicht-ontwikkeling van je baby stimuleren?

Je kunt allerlei dingen doen om de ontwikkeling van het zicht bij je baby te stimuleren:

  • Lees al vanaf jonge leeftijd boekjes voor aan je kind. Er bestaan superleuke voorleesboeken voor baby’s. Je kind kan dan misschien nog niet het hele verhaal volgen, maar zal het wel mateloos interessant vinden om naar de plaatjes te kijken.
  • Zet contrastkaarten neer in de box of in het zicht, zodat je kind daar geconcentreerd naar kan kijken. Dit stimuleert de ontwikkeling van het zicht van je baby en is ook goed om te oefenen met focussen.
  • Houd regelmatig een nieuw voorwerp voor je kind, zodat het daarnaar kan kijken. Baby’s vinden het heel interessant om nieuwe dingen te ontdekken. Schud eventueel ook rustig heen en weer met het object. Vanaf dat kinderen een paar maanden oud zijn, vinden ze het vooral leuk om naar bewegende objecten (zoals een rammelaar) te kijken.
  • Kies ook voor speelgoed met primaire kleuren bij een jonger kind. Die kleuren zullen je kind extra interesseren, omdat je baby daar al vanaf zo’n 1 maand onderscheid tussen kan maken. Pastelkleurige objecten stralen daarentegen meer rust uit voor je kind. Daarom komen baby’s in een pastelkleurige babykamer vaak meer tot rust.
  • Laat je kind ook zelfstandig spelen met babyspeelgoed, zoals een bijtring, speelzijde of pittenzakjes. Dat is voor je kindje een goede manier om met de hand-oogcoördinatie te oefenen.

Bestel nu jouw favoriete babyspeelgoed

Wil je jouw baby stimuleren bij de ontwikkeling van het zicht? Spiek dan zeker tussen ons babyspeelgoed en bij onze leuke voorleesboeken. Daarmee heb je veel leuks in huis om jouw kindje nog beter te leren kijken.


Plaats je je bestelling vóór 16.00 uur op een werkdag? Dan gaat hij vandaag nog met de post mee. Voor gepersonaliseerde items is de levertijd iets langer, zo’n 1-5 werkdagen.