985 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Kies je voor een natuurrubber of siliconen speen?

Geschreven door: Iris Bambacht

|

|

Tijd om te lezen: 4 min

Een fopspeen en je baby. Een onafscheidelijk duo? Soms wel. En dat is helemaal niet gek. Vooral als je kindje een grote zuigbehoefte heeft, is een fopspeen een uitkomst. Een speen geeft rust en ontspanning. Maar welke speen is het beste voor je kindje? Kies je voor een speen van natuurrubber (ook wel latex) of siliconen? 

De voordelen van een speen bij baby's

Baby’s hebben van nature een zuigbehoefte. Zuigen is namelijk van essentieel belang om voldoende voeding binnen te krijgen voor je kindje. Maar het is niet alleen op die manier functioneel. Het kalmeert je kindje en stimuleert het de aanmaak van endorfine. Dat is een pijnstillend, lichaamseigen stof - ook wel het 'gelukshormoon' genoemd. Een fopspeen is dus rustgevend, biedt troost en heeft een stress-verlagend effect. Om precies deze redenen helpt een speen veel baby's om gemakkelijker in slaap te vallen.

Ook is uit onderzoek gebleken dat het gebruik van een speentje bij baby’s van 6 weken tot 1 jaar oud de kans op wiegendood verkleint. Baby’s die een speentje gebruiken tijdens het slapen, hebben het reflex om harder te zuigen. Als kinderen het speentje verliezen in hun slaap, ontwaken ze kort om te zuigen, zodat ze het speentje in houden.

Wat is het verschil tussen een natuurrubber en een siliconen speen? 

Het verschil tussen een siliconen speen en een natuurrubber speen is gemakkelijk te zien. Een siliconen speen is transparant en een natuurrubber speen is bruin/geel van kleur. Beide materialen zijn goed en veilig voor je kindje, maar hebben andere eigenschappen. Studio Bambacht zet alle verschillen in eigenschappen voor je op een rijtje. 

1. Materiaal

De meeste speentjes zijn gemaakt van siliconen of natuurrubber (latex). Een siliconen fopspeen is doorzichtig en een latex speen is bruin van kleur. Latex is een natuurlijk en flexibel materiaal afkomstig van de Hevea-boom. Natuurrubber is super zacht, elastisch en veerkrachtig. Siliconen is stevig, waardoor een siliconen speen meer druk kan uitoefenen op de kaak en het gehemelte dan natuurlijk rubber.  

BIBS fopspeen met natuurrubber speen en siliconen speen
Latex speen (Links) en siliconen speen (Rechts)

2. Duurzaamheid

Door de zachtheid en elasticiteit van natuurrubber kan de fopspeen sneller slijten en veranderen van vorm en grootte. Daarom moet een natuurrubber speen altijd op tijd vervangen worden. Het advies is om een natuurrubber speen iedere 4-6 weken te vervangen om hygiënische en veiligheidsredenen. Siliconen is soepel en heel stevig. Hierdoor zal de speen minder snel slijten en behoudt het speentje zijn vorm. Natuurrubber heeft ook een natuurlijk verouderingsproces door blootstelling aan uv-licht, lucht, speeksel en warmte. Een siliconen fopspeen veroudert niet. 

3. Geur en smaak

Siliconen is volledig geur- en smaakloos. Een speentje van latex smaakt en ruikt naar rubber. Sommige baby's weigeren door deze smaak en geur een natuurrubber speen.

4. Welke speen is beter schoon te houden?

Een natuurrubber speentje is niet goed bestand tegen hitte, dus mag niet worden uitgekookt. Je reinigt een latex speen door deze te verwarmen. Dit doe je door je speentjes in een schone schaal te leggen, kokend water over de speentjes te gieten en deze voor maximaal 5 minuten te laten weken. Een siliconen speen kan je wel steriliseren met kokend water of stoom. Hierdoor zijn siliconen speentjes erg hygiënisch. 

5. Allergie

Siliconen is een allergie vrij materiaal. Dat is natuurrubber niet. Het kan namelijk voorkomen dat je kindje een latexallergie heeft. Je baby reageert dan op het eiwit in de natuurrubber speen.

Waarom natuurrubber speen? 

Het voordeel van een natuurrubber speen is dat het materiaal zachter is, waardoor je kindje een speentje van natuurrubber makkelijker accepteert. Door de zachtheid en flexibiliteit van natuurrubber oefent een natuurrubber fopspeen ook minder druk uit op het gehemelte en de stand van de kaak en tandjes. Lees bij een natuurrubber speen altijd wel goed de reinigingsinstructies en gebruiksaanwijzing, want latex kan niet goed tegen warmte en verandert van vorm en/of grootte door het zuigen op de speen. 

Op zoek naar een natuurruberen speen?

Waarom siliconen speen?

Het voordeel van een siliconen speen is dat deze erg hygiënisch is, want je kan ze gemakkelijk reinigen. Het materiaal is heel stevig, waardoor een siliconen speen niet snel slijt of scheurt. Door de stevigheid van het materiaal verandert siliconen speen ook niet van grootte of vorm, zoals een natuurrubber speen wel doet door gebruik. Siliconen is ook weerbestendig en kan goed tegen vocht, kou, warmte en zonlicht. Siliconen is geur- en smaakloos en allergie vrij.

Op zoek naar een siliconen speen?

De fopspenen van BIBS

De BIBS speen is ontzettend hip en populair onder ouders en kinderen. Deze speen groeit met je kindje mee en is beschikbaar in natuurrubber én siliconen. Zo weet jij als ouder zeker dat je favoriete speen er bij zit. Of jij en je kindje nu de voorkeur geven aan een natuurrubber of silicone speen – BIBS heeft het. De keuze is heel persoonlijk en beide materialen zijn goed.

Alle BIBS spenen bekijken!

Shop je spenen bij Studio Bambacht

Gratis verzending vanaf 3 spenen

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden  

Ruim assortiment aan fopspenen in verschillende soorten, vormen, maten en materialen

Veilig betalen, ook achteraf 

Ook interessant