951 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Is een BIBS speen gevaarlijk?

Geschreven door: Iris Bambacht

|

|

Tijd om te lezen: 5 min

BIBS speen: goed idee of niet?

Het is je vast niet ontgaan dat de meningen erg verdeeld zijn over de populaire ronde BIBS spenen. Je wilt natuurlijk het beste voor je kleintje. Dus waarom zou je voor een ronde speen van natuurrubber kiezen? Studio Bambacht legt je precies uit wat je moet weten over veilig en verantwoord fopspeen gebruik, zodat je de ronde BIBS speen met een gerust hart kunt gebruiken.

De voordelen en nadelen van de ronde BIBS speen

De voordelen van de ronde BIBS speen

Niet voor niks gebruiken we al járen spenen voor onze kindjes. De eerste speen verscheen in 1949! Het gebruik van een fopspeen heeft namelijk een heleboel voordelen. Pasgeboren baby’s hebben van nature een enorme zuigbehoefte en een fopspeen kan in deze behoefte voorzien. Een speentje heeft een kalmerend effect en biedt je kindje een veilig gevoel. Zo helpt een speen je baby'tje ook in slaap vallen. Wanneer je kleintje van streek is, kan de fopspeen ook troost bieden. Kortom, een speen is (vaak) onmisbaar.

Niet voor niks gebruiken we al járen spenen voor onze kindjes. De eerste speen verscheen in 1949! Het gebruik van een fopspeen heeft namelijk een heleboel voordelen. Pasgeboren baby’s hebben van nature een enorme zuigbehoefte en een fopspeen kan in deze behoefte voorzien. Een speentje heeft een kalmerend effect en biedt je kindje een veilig gevoel. Zo helpt een speen je baby'tje ook in slaap vallen. Wanneer je kleintje van streek is, kan de fopspeen ook troost bieden. Kortom, een speen is (vaak) onmisbaar.

De ronde speenvorm is een veelgebruikte en populaire speen. De ronde speen lijkt op de tepel en ook dit voelt vertrouwd voor je baby. De ronde speen wordt daarom ook makkelijker geaccepteerd. Bovendien zorgt de ronde vorm ervoor dat je kleintje dezelfde zuigtechniek toepast als wanneer je hem of haar borstvoeding zou geven.

Zitten er nadelen aan de ronde BIBS speen?

Afgelopen zomer is de ronde BIBS speen vaak onderwerp van gesprek geweest. Maar waarom? Volgens een kinderarts zou de ronde vorm ervoor zorgen dat de ontwikkeling van de kaak aangetast kan worden. De ronde speenvorm van natuurrubber zet uit na langdurig gebruik en daardoor wordt de tuit groter. Hierdoor kan je kindje door de mond gaan ademen. 

Ook kan de grote ronde kop een bijdrage leveren aan een open beet. Daarnaast kan de ronde vorm er ook voor zorgen dat je kindje moeite zal krijgen met spreken. Denk bijvoorbeeld aan slissen. 

Daarom is het zo belangrijk om de fopspenen van je kindje op tijd te vervangen of om meerdere spenen naast elkaar te gebruiken. Dit voorkomt dat (een van) de spenen erg uitzetten of veranderen van vorm. Gebruik je een ronde speen volgens de gebruiksvoorschriften, dan kan jij een ronde speen veilig en verantwoord aan je baby geven.

Is de BIBS speen van natuurrubber gevaarlijk?

Natuurrubber is een veilig materiaal. Het wordt getapt uit de Hevea-boom. Het is een soort melkachtig kleverig en vloeibaar mengsel. Het mengsel wordt fijngemaakt en omgetoverd tot het gele rubber wat je gewend bent van de BIBS spenen. Latex is dus gewoon een natuurlijk materiaal, dat uit bomen gehaald wordt.

Een voordeel hiervan is dat het latex heel zacht is en supermakkelijk de temperatuur van de mond aanneemt. Dit is prettig voor je kleintje. Doordat de natuurrubber speen zo zacht is, geeft deze minder druk op het gehemelte en de stand van de kaken van je baby’tje. Ook hebben de BIBS spenen een ventiel. Het ventiel zorgt ervoor dat lucht uit de speen wordt geperst, wanneer je kindje op de speen zuigt. Zo vormt een natuurrubber speen zich op natuurlijke wijze naar de mond, tong en gehemelte van je baby.

Natuurrubber smaakt en ruikt naar rubber. Jouw borst heeft deze geur en smaak niet, wat er in sommige gevallen voor kan zorgen dat je kleintje je borst niet meer accepteert. Ook kan rubber slijten, kent het een natuurlijk verouderingsproces en is latex minder goed bestand tegen hitte. Een andere optie is een siliconen speen. Siliconen spenen zijn weer stugger dan natuurrubber spenen en geeft zo meer druk op het gehemelte.

Welke andere speenvormen zijn er?

Er zijn geen onderzoeken die bevestigen dat de ene speenvorm beter is dan de andere als het gaat om de stand van de tanden. Elke speenvorm heeft zo zijn voor en nadelen, dus geen enkele fopspeen is beter dan een andere. Liever geen ronde BIBS speen gebruiken? Dat kan! Gelukkig zijn er verschillende soorten speenvormen van BIBS. Iedere baby is anders en heeft ook een eigen voorkeur in de vorm van de speen. Zo biedt BIBS ook fopspenen met symmetrische en anatomische speenvorm.

De symmetrische spenen zijn platter en kunnen ondersteboven in de mond. Supergemakkelijk als je kleintje zelf de speen in de mond wil doen. De anatomische spenen hebben een gebogen bovenkant en zorgen voor een natuurlijke plaatsing in de mond. Daardoor geven anatomische spenen minder druk op het gehemelte en zouden ze beter zijn voor de stand van de kaak en melktandjes.

Meer lezen over welke spenen bij je kindje passen? Dat doe je hier! We leggen per speenvorm de voor- en nadelen uit.

BIBS symmetrische speen

Symmetrische (platte) speen

BIBS dental speen

Anatomische (dental) speen

Extra tips om de spenen veilig en verantwoord te gebruiken

Studio Bambacht gaat voor veilig! En je kunt al onze BIBS spenen rustig gebruiken. Doe dit wel zoals de voorschriften het aangeven. Controleer de spenen altijd en vervang ze iedere vier tot zes weken. Daarom profiteer je bij Studio Bambacht altijd van gratis verzending vanaf 3 spenen. Zo kan jij de BIBS speentjes voordelig en op tijd vervangen. Don’t forget, dagelijks reinigen is ook heel belangrijk.

Een speen langdurig gebruiken, is in principe nergens voor nodig. Stop op tijd met het gebruik van de fopspeen. Je beslist zelf wanneer je het gebruik afbouwt of er helemaal mee stopt. Uit onderzoek is gebleken dat bij kindjes die voor het derde levensjaar stoppen met fopspeen de stand van kaak en tanden weer normaliseert.

Shop je spenen bij Studio Bambacht

Gratis verzending vanaf 3 spenen

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden  

Ruim assortiment aan fopspenen in verschillende soorten, vormen, maten en materialen

Veilig betalen, ook achteraf 

Ook interessant