998 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Nationale Voorleesdagen 2024 | De leukste boeken en voorleestips

Geschreven door: Iris Bambacht

|

|

Tijd om te lezen: 5 min

De Nationale Voorleesdagen 2024 komen eraan! Van 24 januari t/m 3 februari 2024 staat alles in het teken van voorlezen. Dat betekent: tijd voor een extra dosis leesvoer voor baby’s, peuters en kleuters! Of het nu thuis op schoot is, bij opa en oma of in de kring op school of op het kinderdagverblijf, voorlezen is altijd een feest. Lees jij mee? Doe hieronder alvast inspiratie op voor de leukste voorleesboeken én handige voorleestips.

Waarom de Nationale Voorleesdagen?

Omdat voorlezen goed is voor de ontwikkeling van kinderen, willen Stichting Lezen en Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) voorlezen stimuleren bij ouders en kinderen. Dat doen ze ieder jaar met de Nationale Voorleesdagen.

Het komt vast niet als een verrassing dat voorlezen niet alleen maar leuk is. Voorlezen is hartstikke effectief om de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren. Het is goed voor de woordenschat, spelling en begrijpend lezen bij kinderen. Ook helpt voorlezen hen op latere leeftijd om zelf te leren schrijven. 

Onderzoek heeft aangetoond dat een kind duizend nieuwe woorden per jaar leert als je slechts 15 minuten voorleest per dag. Bovendien is voorlezen natuurlijk een fijn moment samen. Ook is het een mooie manier om kinderen te laten zien hoe leuk lezen is. Hoe meer plezier een kind heeft in lezen, hoe meer je kind zal lezen en hoe beter hij of zij dus ook leert lezen.

Welke boeken kun je voorlezen tijdens de Nationale Voorleesdagen 2024?

Natuurlijk kun je elk willekeurige prentenboek voorlezen. Misschien heb je zelf ook een kast vol met prachtige exemplaren waar jouw kind nooit op uitgekeken is. Maar juist als je veel leest, is het extra leuk om er soms een mooi boek bij te kopen dat je kind nog niet kent. Welk boek je dan kunt kopen? Wij hebben wel wat inspiratie voor je.

Maar er is meer leuks! Elk jaar stelt een groep experts (bibliothecarissen, boekhandelaren en docenten) een prachtige Prentenboeken Top 10 samen. Alle boeken uit de Prentenboeken Top 10 voor 2024 zijn verkrijgbaar bij Studio Bambacht! De Prentenboeken Top 10 van 2024 is: Oh ja, de Prentenboeken Top 10 van 2023 is natuurlijk ook nog steeds superleuk. Een paar van onze favoriete boeken uit die top 10 zijn ‘Wat zegt de kleine krokodil op de crèche?’ en ‘De eend die niet van water hield’. Ken jij die boeken al?

Wat als je kind vaak hetzelfde boek wil lezen?

Grote kans dat een van deze boeken het nieuwe lievelingsboek van je kindje wordt. En we weten allemaal: als je kind eenmaal een favoriet boek heeft gevonden, dan krijgt hij of zij er geen genoeg van. Zelf denk je misschien “Moet ik nu alwéér dat ene boek voorlezen?”. Maar voor je kindje is iedere avond lezen uit hetzelfde boek een feest der herkenning. Kinderen krijgen er geen genoeg van en vinden het juist leuk om te weten hoe het verhaal gaat.

Ben jij het verhaal een beetje zat? Dan hebben wij 6 tips om hetzelfde boek 100x voorlezen ook voor jou leuk te houden.

Wat zijn de voordelen van voorlezen?

Tijdens de Nationale Voorleesdagen 2024 wordt voorlezen aan kinderen van 0 tot 6 jaar extra gestimuleerd. Maar eigenlijk is voorlezen altijd een goed idee: er kleven veel voordelen aan voorlezen.

Hoe meer baby’s, peuters en kleuters voorgelezen worden, hoe groter de kans is dat ze op latere leeftijd met veel plezier zullen lezen. Verder prikkelt voorlezen de fantasie, vergroot het de taalvaardigheden en woordenschat en ontwikkelen kinderen er meer emotioneel begrip door. Ook maak je met voorlezen onderwerpen bespreekbaar die soms lastig uit te leggen zijn. Zo zijn er leuke voorleesboeken over grote broer of zus worden. Daardoor snappen kindjes het bijvoorbeeld beter dat mama een kindje in de buik heeft.

Voorleestips voor de Nationale Voorleesdagen 2024

Heb jij nu al extra voorleeszin gekregen? Met een nieuw voorleesboek in huis wordt dat nóg leuker. We hebben een paar tips voor je waarmee je van de Nationale Voorleesdagen 2024 al helemaal een feest maakt:

  • De voorpret voor het voorlezen is al leuk op zich. Wakker de nieuwsgierigheid naar het verhaal aan. Lees daarvoor eerst samen de titel, praat over de omslag en fantaseer samen waar het verhaal over kan gaan.
  • Laat tijdens het voorlezen ook je kind vertellen. Vraag bijvoorbeeld hoe je kindje denkt dat het verdergaat of wat hij of zij van een situatie vindt. Zo blijft je kind betrokken en moedig je je kind aan om eigen ervaringen te delen.
  • Maak het lezen leuker door met verschillende stemmetjes voor te lezen. Geef elk karakter uit het boek een eigen voorleesstem.
  • Is jouw kindje nog wat jonger en ben je bang dat voorleesboeken vies worden? Dan zijn kartonboekjes ook heel leuk. Die kunnen goed tegen een stootje en kan je kindje ook zelf veilig vasthouden.
  • Heb je meerdere kinderen en kan één kind al zelf lezen? Laat dat kind dan voorlezen aan jongere broertjes of zusjes. Dat is een mooi moment samen en daar leert zowel de voorlezer als het kleinere broertje of zusje van. Voor oudere kinderen hebben we trouwens ook leuke kinderboeken om zelf uit te lezen.
  • Kun jij meer tips voor het voorlezen gebruiken? Lees dan onze 11 voorleestips.

Bestel jouw favoriete boek voor de Nationale Voorleesdagen 2024

Kun je niet wachten om samen met je (klein)kind te gaan lezen? Of wil je een kindje een cadeau geven dat altijd in de smaak valt? Bestel dan je favoriete voorleesboek bij Studio Bambacht. Verwen zo je kleintje met extra leesvoer.Daar heb je tijdens de Nationale Voorleesdagen 2024 én nog ver daarna plezier van! 

Shop je prentenboeken bij Studio Bambacht

Gratis verzending vanaf €39 euro

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden  

Groot assortiment prentenboeken

Veilig betalen, ook achteraf 

Ook interessant