Tijd om er een boekje bij te pakken! Voorlezen is namelijk altijd een goed idee. Het creëert een rustmoment voor jou en je kind en jullie wanen je even in een fantasiewereld. Bovendien wordt je kind er alleen maar slimmer van! Voorlezen heeft veel voordelen, bijvoorbeeld voor de cognitieve en sociale ontwikkeling van je kind en natuurlijk voor de taalontwikkeling. Sommige voordelen van voorlezen zullen je verbazen! Waarom voorlezen belangrijk is? We zetten de belangrijkste voordelen van voorlezen op een rij.
Waarom is voorlezen belangrijk?
Voorlezen is belangrijk voor kinderen, omdat het een positieve bijdrage levert aan de taalontwikkeling en de sociale en emotionele groei van je kind. Of je nu een baby, peuter of kleuter hebt, met voorlezen leg je de basis voor een leven lang leesplezier. Niet voor niets organiseren het CPNB en de Stichting Lezen ieder jaar de Nationale Voorleesdagen om voorlezen te stimuleren bij ouders.
De 11 voordelen van voorlezen
Al vanaf jonge leeftijd is voorlezen belangrijk én heel leuk. Waarom dat zo is? Wij zetten de belangrijkste voordelen van voorlezen allemaal voor je op een rij:
1. Voorlezen maakt je blij
Echt waar! Voorlezen is in de eerste plaats natuurlijk hartstikke leuk. Je hersenen maken namelijk dopamine aan tijdens het (voor)lezen. Dat is een stofje dat jou en je kind een goed gevoel geeft. Zelf lezen is niet voor ieder kind een feestje, maar voorlezen en voorgelezen worden is dat vaak wel. Maak er echt een feestje van als je gaat voorlezen. Zo breng je je kind meteen leesplezier bij.
Maak voorlezen nog leuker en ontdek wat de allerleukste voorleesboeken van dit moment zijn. In onze Voorleesgids vind je de beste voorleestips en onze favoriete voorleesboeken. Zo krijg je nog meer zin om samen aan het lezen te slaan.
2. Je kind ontwikkelt zich sneller
Niet alleen is voorlezen leuk. Het is ook goed voor de ontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat peuters die dagelijks 15 minuten voorgelezen worden, in de toekomst een voorsprong hebben qua taal en rekenen en ook voorlopen in hun sociaal-emotionele, lichamelijke en creatieve ontwikkeling.
3. De kans op leesproblemen is kleiner
Bovendien verkleint voorlezen het risico op leesproblemen en dyslexie op latere leeftijd. Bijna twee derde van de kinderen met een verhoogd risico op leesproblemen leert beter te lezen als ze van jongs af worden voorgelezen. Zonder voorlezen zou maar een derde van deze kinderen probleemloos leren lezen (bron: A. Bus, 2005)
4. Een voorleesmoment biedt quality-time
Samen een rustmoment nemen om een voorleesboek te lezen, versterkt de band tussen jou en je kind. Je hebt even alle aandacht voor elkaar. Samen genieten van een verhaal zorgt voor verbinding, zeker gezien de gehaaste leefstijl die we vaak hebben.
Tip: plan elke dag een vast voorleesmoment in, zodat je zeker weet dat je elke dag tijd voor elkaar hebt om samen te lezen.
5. Voorlezen vergroot de woordenschat
Kinderen die voorgelezen worden, ontwikkelen een grotere woordenschat en een beter begrip van zinsstructuren. Dit begint zelfs al bij baby's. Onderzoekers van Rhode Island vergeleken de receptieve woordenschat (dus woorden die kinderen wel begrijpen, maar niet zelf gebruiken) van 2 groepen kinderen van 18 maanden oud. De woordenschat van de kinderen die als baby vaak waren voorgelezen, was met 40% gestegen, terwijl de stijging slechts 16% was bij kinderen die niet waren voorgelezen (bron: W.S. Masi, 2004).
Hoe kun je het beste voorlezen? Wij hebben onze beste voorleestips voor je verzameld. Zo maak je voorlezen nog leuker en leerzamer voor jou én je kind. Ook kun je interactief voorlezen om het voorleesmoment voor je kind nog levendiger te maken.
6. Kinderen ontwikkelen hierdoor hun concentratievermogen
Wist je dat het een van de voordelen van voorlezen is dat het de concentratie bevordert? Je kind leert om goed te luisteren (ook een bijkomend voordeel voor jou trouwens) en langere tijd op één ding gefocust te zijn. Dat komt ook later op school en in het werk goed van pas.
Voor baby’s is het al een goede oefening om een paar minuten naar plaatjes te kijken. Het kartonboek ‘Baby ziet’ van Chez Picthall is bijvoorbeeld perfect om het concentratievermogen van je baby te trainen.
7. Voorlezen maakt onderwerpen bespreekbaar
Soms is het lastig om iets uit te leggen aan je kind. Door ergens samen een boekje over te lezen, maak je onderwerpen bespreekbaar op een leuke en laagdrempelige manier. Luisteraars en (voor)lezers krijgen bovendien de kans om hun emoties te uiten. Voor kinderen zorgen verhalen voor herkenning, waardoor ze zich voor hun gevoel soms beter kunnen uiten of zich niet alleen voelen. Daarom zijn boeken ook zo'n belangrijke uitlaatklep voor spanning, angst of agressie.
8. Je prikkelt er de fantasie mee
Voorlezen prikkelt de verbeelding en creativiteit van je kind. Je duikt samen in een andere wereld en maakt je een voorstelling van hoe die wereld eruitziet. Illustraties, bepaalde stemmen, mimiek en gebaren van de voorlezer helpen hierbij. Daarmee stimuleer je je kind om fantasierijk te denken en creatief te zijn. Hiervoor zijn met name prentenboeken superleuk.
Door af te wisselen in stemgebruik en gebaren houd je het voorlezen ook leuk voor jezelf. Zelfs als je kind al 101x hetzelfde boek met jou heeft gelezen. Wist je dat peuters en kleuters die vaak zijn voorgelezen, zelfs andere hersenactiviteit vertonen? Uit onderzoek van Hutton en anderen (2015) blijkt dat zij meer activiteit hebben in o.a. het hersengebied voor visuele verbeelding.
Alweer hetzelfde boek lezen? Met deze tips houd je het leuk voor jezelf en je kind! Ja, zelfs bij de 101 e keer voorlezen.
9. Voorgelezen worden vergroot het leesplezier op latere leeftijd
Lezen stimuleert de hersenen, verbetert het geheugen en verlaagt het stressniveau, dus het brengt voor elke leeftijd voordelen met zich mee. Kortom: het is zeker belangrijk dat je kind nu en later lekker aan het lezen slaat. Voorlezen op jonge leeftijd is een uitstekende manier om het leesplezier van je kind te vergroten. Hoe vroeger je begint, hoe beter. Dit geldt ook voor moeilijke lezers. Hoe groter het leesplezier, hoe groter de kans dat je kind ook op latere leeftijd van een goed boek kan genieten.
Kinderen die dagelijks voorgelezen worden, worden later echt niet allemaal boekenwurmen. Maar het geeft ze sowieso veel kennis en inzichten van onschatbare waarde mee. Ook leer je je kind lezen hiermee waarderen.
10. Voorlezen zorgt voor meer empathie
Door je kind voor te lezen uit een boek, krijgt je kind inzicht in hoe andere mensen denken, doen en voelen. In elk boek staan immers bepaalde personages centraal met ieder weer een eigen karakter. Door te merken dat iedereen anders denkt, doet en voelt, leert je kind zich te verplaatsen in anderen. Dat draagt bij aan de empathische vermogens op latere leeftijd.
11. Voorlezen vergroot het zelfvertrouwen
Een laatste voordeel van voorlezen is dat je kind er meer zelfvertrouwen door krijgt. Je kind is dankzij voorlezen al bekend met boeken en taal als het naar school gaat. Daarmee verklein je de kans dat je kind achterloopt op school, wat veel kinderen als negatief ervaren. Daardoor zijn kinderen die werden voorgelezen en dus beter zelf kunnen lezen, vaak zelfverzekerder op school. Een fijn bijkomend voordeel van voorlezen!
Maar wat zijn dan leuke boeken om uit voor te lezen?
Heb je zin gekregen om samen met je kind te lezen? Je kunt kiezen uit duizenden leuke boeken. Speciaal voor voorlezende ouders hebben we alle voorleesboeken op één pagina verzameld in onze webshop.
Vind je het lastig kiezen? Bekijk dan ook zeker de Prentenboeken Top 10 van 2025. Die 10 prentenboeken zijn bij veel kinderen favoriet, dus vast ook bij jouw kind.
Kom je er niet uit welk boek jij het beste kunt kopen voor je kind? Wij helpen je graag verder! Mail naar info@studiobambacht.nl of zet een bericht in de chat. Dan denken we graag met je mee over leuke (voor)leesinspiratie.
Veelgestelde vragen over voorlezen
Wat is het belang van voorlezen?
Door boeken voor te lezen, vergroot je de woordenschat van je kind, creëer je een fijn moment van ouder-kind-interactie, help je je kind om empathische vermogens te ontwikkelen en leer je je kind ook nog eens veel over de wereld om ons heen.
Waarom is voorlezen belangrijk voor baby’s?
Voorlezen is voor baby’s belangrijk om geluiden en woorden te leren herkennen. Dat stimuleert de taalontwikkeling van je kind. Ook is het voorlezen aan je baby een fijn moment van ouder-kind-interactie. Wat dan precies leuke boeken zijn om voor te lezen aan een kind onder de 1 jaar? Ontdek op onze site de leukste voorleesboeken voor baby’s.
Hoe vaak moet ik mijn kind voorlezen?
Je kunt natuurlijk zo vaak voorlezen als je wilt. Maar slechts 15 minuten voorlezen per dag maakt al een groot verschil voor de ontwikkeling van je kind.
Wat leer je van voorlezen?
Als je voorleest aan je kind, leert je kind veel nieuwe woorden kennen en draag je ook bij aan de taalontwikkeling van je kind. Ook stimuleer je je kind (door over het verhaal te praten) om de interactie aan te gaan en zelf de taal te gebruiken. Verder leert je kind door het voorlezen de wereld te begrijpen. Denk aan oorzaak-gevolgrelaties en bepaalde normen en waarden.
Waarom is voorlezen goed voor de cognitieve ontwikkeling?
Voorlezen is goed voor de cognitieve ontwikkeling, omdat je er het concentratievermogen van je kind mee versterkt. Ook leert je kind er veel nieuwe woorden en zinnen door kennen en leert je kind door naar jou te luisteren de taal beter te begrijpen.
Wat zijn de beste boeken om voor te lezen?
De beste boeken zijn de boeken die passen bij de leeftijd van je kind én bij de interesses die je kind heeft. Voor de allerkleinsten zijn prentenboeken het leukst. Voor kleuters werken korte verhalen vaak beter.