994 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

De keuze aan houten speelgoed is reuze. Bijtringen zijn leuk voor baby’s. En met een houten werkbank maak je kinderen van 2-4 jaar blij. Maar er bestaat nogal wat: houten dieren, houten rammelaars, houten rijgkralen, houten blokken… Hoe weet je nu welk houten speelgoed voor welke leeftijd geschikt is? Of wat het beste cadeau is voor jouw (klein)kind, neefje, nichtje of vriendje van 1, 2, 3 of 4 jaar oud? Wij helpen je om voor elke leeftijd het juiste houten speelgoed te kiezen.

Wat maakt houten speelgoed zo leuk voor alle leeftijden?

Voordat we in de leeftijdscategorieën duiken, wat maakt houten speelgoed eigenlijk zo leuk? Het fijne aan houten speelgoed is dat je kind zelf actief aan de slag moet gaan om het speelgoed “iets” te laten doen. Het is geen kwestie van een knop indrukken en er komt een muziek uit, het gaat rijden of er gebeurt van alles. Daardoor prikkelt houten speelgoed de fantasie en creativiteit van je kindje. Veel houten speelgoed is dan ook open-einde-speelgoed. Dat betekent dat je kind vrij is om zijn eigen spel te bedenken. Hoe leuk!

En dat is niet het enige. Houten speelgoed heeft nog allerlei fijne voordelen:

 • Hout is een duurzaam materiaal. Het gaat lang mee én is milieubewuster dan kunststof. Dat maakt houten speelgoed een duurzamere keuze.
 • Kinderen worden creatiever van houten speelgoed. Ze moeten zelf het spel bedenken en leren dus om van “niets” iets te maken.
 • Houten speelgoed stimuleert de ontwikkeling van de zintuigen. Kinderen leren er kleuren, vormen en texturen door kennen.
 • Al ons houten speelgoed is 100% veilig. We verkopen alleen speelgoed van kwalitatief hout dat niet splintert en voedselvriendelijk is. Wel zo’n fijn idee!
 • Het speelgoed is goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. Kinderen leren bijvoorbeeld dingen oppakken, verplaatsen, de ene vorm in de andere stoppen of stapelen.
 • Het is ook ideaal speelgoed voor de hand-oogcoördinatie. Je kind leert om zijn handen op de juiste manier te bewegen en zo iets naar een bepaalde plek te verplaatsen.
 • Ook is er houten speelgoed waarmee kinderen bepaalde vaardigheden leren. Zo leren kinderen door een vormenstoof vormen en kleuren te herkennen. Een hamerbank leert om beheerst te bewegen, en met stapelspeelgoed leren kinderen dingen opstapelen.
 • En laten we eerlijk zijn: houten speelgoed staat ook gewoon mooi in je interieur en oogt een stuk stijlvoller dan felgekleurd plastic speelgoed.

Vind in ons artikel ‘Waarom houten speelgoed?’ alle voordelen van houten speelgoed terug.

Welk houten speelgoed past bij welke leeftijd?

In onze webshop hebben we voor elke leeftijd het leukste houten speelgoed op een rij gezet. Wil je alle speelgoedtips van houten speelgoed voor 1, 2, 3 of 4 jaar bij elkaar zien? Spiek dan op deze pagina’s:

Houten speelgoed voor 1 jaar

Rond de 1 jaar leren kinderen ontzettend veel en snel. Daarom is het leuk om speelgoed te kiezen dat je kind uitdaagt en waarmee ze nieuwe dingen kunnen leren. Verder is het belangrijk dat je speelgoed koopt zonder kleine onderdelen. Kies ook altijd houten speelgoed dat voedselveilig is en geen giftige stoffen bevat; eenjarigen willen nog weleens dingen in hun mond stoppen. Goed om te weten: al ons houten speelgoed is 100% vrij van giftige stoffen en is geverfd met natuurlijke verf. Daardoor weet je zeker dat het veilig is voor je kleintje.

Tip: de adviesleeftijd van 3 jaar en ouder is alleen een veiligheidswaarschuwing. Ook kinderen van 1 jaar kunnen soms prima met speelgoed met die adviesleeftijd spelen. Haal de kleine onderdelen weg en houd een oogje in het zeil als je kind met het speelgoed speelt. Dan kunnen ook de allerkleinsten soms prima met dit speelgoed aan de slag.

Leuk houten speelgoed voor 1 jaar is bijvoorbeeld:

 • Houten voertuigen: van kleine houten auto’s tot tractoren. De kleine auto’s van Little Dutch zijn ideaal voor kinderen van 1 jaar.
 • Houten stapelspeelgoed helpt kinderen om te oefenen met hun hand-oogcoördinatie. Ze ontwikkelen er hun ruimtelijk inzicht mee. Zo zijn de stapeltorens van Trixie superleuk voor eenjarigen. Wist je dat je dit speelgoed ook kunt personaliseren door de naam van je kindje erop te laten zetten?
 • Houten blokken: wie is er nu niet groot mee geworden? Met blokken kan je kindje alle kanten op, wat het perfect speelgoed maakt om de fantasie te prikkelen. Daarnaast is het goed voor het ruimtelijk inzicht, de motoriek en de coördinatie. Voor eenjarigen zijn de blokken Little Dutch perfect.
 • Houten regenbogen staan niet alleen vrolijk op de kinderkamer, maar zijn ook leuk en veilig speelgoed voor je kindje. Maak er bijvoorbeeld een autotunnel of een brug van of probeer de bogen op elkaar te stapelen.
 • Houten puzzels leren je kleintje om de ene vorm in de andere te passen en zo vormen te herkennen. Wij zijn voor de allerkleinsten vooral fan van de geluidenpuzzels van Little Dutch (met eendjes of in boerderijthema).
 • Houten duwstokken stimuleren je kleintje om meer te lopen. Ideaal omdat kinderen vaak rond hun eerste verjaardag voor het eerst stappen zetten! Dankzij een duwstok blijft je kindje daarmee oefenen.
 • Met een houten activiteitenkubus heb je met maar één aankoop heel veel soorten speelgoed. Deze kubus is een vormenstoof, kralenframe, telraam en nog meer in één. Zo kan je kind steeds nieuwe dingen ontdekken. Bekijk bijvoorbeeld onze Little Dutch-activiteitenkubussen. Die hebben we in de thema’s Wild Flowers, Ocean en Little Farm.
Houten speelgoed per leeftijd houten blokken voor 1 jaarHouten speelgoed 1 jaar vormenstoofhouten speelgoed per leeftijd houten dieren 1 jaar

Houten speelgoed voor 2 jaar

Kinderen leren zo rond hun tweede verjaardag om geconcentreerd te spelen. Ze kunnen zich langer op hetzelfde focussen en gaan ook meer zelf het spel bedenken. Voor tweejarigen is het dan ook leuk om open-einde-speelgoed te kopen. Daar kunnen kinderen zelf hun creativiteit op loslaten door hun eigen spel vorm te geven. Vaak is dit ook ideaal speelgoed om samen mee te spelen. 

Daarnaast kun je speelgoed kopen waarmee kinderen gericht aan bepaalde vaardigheden werken. Zo leren kinderen rond de 2 jaar de pincetgreep steeds beter onder de knie te krijgen. Houten rijgkralen zijn bijvoorbeeld perfect om daarmee te oefenen. Daarnaast zijn houten vormenstoven heel goed speelgoed om de hand-oogcoördinatie verder te ontwikkelen.  

Leuk houten speelgoed voor 2 jaar is bijvoorbeeld:

 • Houten blokken zijn perfect om de ene keer een prachtig paleis en dan weer een winkelpand of boerderij mee te maken. Dit is ideaal open-einde-speelgoed waarmee je kind een eigen fantasiewereld creëert. Wil je je kind extra uitdagen bij het bouwen? Dan zijn de blokken van Abel. Die hebben een unieke halve-maan-vorm.
 • Houten stapelspeelgoed is ook rond de 2 jaar nog leuk. Kies dan iets uitdagender stapelspeelgoed met meerdere vormen of kleuren. Dan kan je kind er ook mee leren om vormen of kleuren te herkennen, naast het opstapelen.
 • Houten voertuigen zijn superleuk als jouw kind altijd gefascineerd kijkt naar alles wat voorbij komt rijden.
 • Houten rijgkralen zijn ideaal speelgoed voor tweejarigen om de pincetgreep en fijne motoriek mee te oefenen. En ze kunnen er ook nog de prachtigste sieraden mee maken om zelf vol trots te dragen!
 • Houten regenbogen zijn op tweejarige leeftijd superleuk om te combineren met ander speelgoed. Maak er een brug van in combinatie met houten blokken. Of gebruik ze samen met magnetische tegels om een prachtig wegennet met tunnels te bouwen.
 • De houten vormenstoof is perfect om vormen te leren herkennen én te ontdekken hoe je een vormpje in het juiste gaatje stopt. Een leuke oefening om te werken aan de hand-oogcoördinatie, de fijne motoriek en het ruimtelijk inzicht!
 • Een houten hamerbank is bedoeld als goede coördinatie- en motoriekoefening. Dit is ideaal educatief speelgoed voor kinderen om te leren hoe je het juiste staafje met het juiste vormpje matcht én hoe je die vervolgens netjes en beheerst in het gaatje slaat.
 • Houten keukentjes zijn geweldig voor bijna elk kind. Kinderen kijken vaak verwonderd toe hoe papa of mama in de keuken staat te koken. Met een eigen speelkeuken kunnen ze zelf volop aan het koken en bakken slaan. Wij hebben o.a. de mooie Little Dutch-speelkeuken en de mini-keuken van dit merk. En als je een keukentje koopt, bestel er dan ter uitbreiding ook een leuk setje speelgoedeten

houten speelgoed per leeftijd houten dieren 2 jaarhouten speelgoed per leeftijd houten regenbogen 2 jaarhouten speelgoed per leeftijd houten auto's voor 2 jaar

Houten speelgoed voor 3 jaar

Wat worden ze snel groot! Een driejarige begrijpt al steeds meer van de wereld en kan vaak hele rollenspellen bij elkaar fantaseren. Prachtig om te zien! Voor driejarigen is dan ook open-einde-speelgoed het allerleukst. Het is belangrijk dat het speelgoed je kind uitdaagt en niet te veel van hetzelfde is als wat je al hebt. Dan is de kans het grootst dat jouw peuter er lang plezier van heeft. En merk je dat bepaald speelgoed (zoals blokken) een hit is? Bestel daar dan een uitbreiding op om nog meer spelopties te creëren.

Kijk daarnaast ook zeker naar speelgoed waarmee je kind leert samen te spelen met andere kinderen of dat goed is voor de fijne motoriek. Daar is je kleintje namelijk steeds meer mee aan het oefenen.

Voor een kind van 3 jaar zijn deze soorten houten speelgoed onwijs leuk:

 • Houten blokken bieden je bijna-kleuter de kans om zelf complete bouwwerken bij elkaar te bedenken en te ontdekken hoe een bouwwerk rechtop blijft staan. Voor driejarigen vinden wij zelf de blokken van Bauspiel (waarvan ook een lichtreflecterende variant bestaat!) en de PlanToys-themablokken het allerleukst.
 • Een houten werkbank of houten gereedschap is ook helemaal het einde voor je kindje. Zeker als jij of je partner regelmatig aan het klussen is. Met een houten werkbank kan je kind dat klussen nadoen op een eigen klusplekje. Onwijs leuk! Met een gereedschapskist of gereedschapsgordel erbij is het feestje al helemaal compleet.
 • In een houten keukentje kan je kind zich volledig uitleven op heerlijke salades, sushi, vers gezette cappuccino’s, taart en nog veel meer. Een geweldige manier voor veel kinderen om steeds meer te ontdekken over (gezond) eten en koken
 • Houten voertuigen zijn te gek voor je driejarige. Vanaf deze leeftijd kun je ook kijken naar meer gedetailleerde voertuigen. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige Oldtimers en campers van het merk CandyLab Toys. Ook een grote brandweerauto (ook met naam te bestellen!) is supertof voor de echte brandweerfanaten.
 • Houten dieren zijn heel gaaf en veelzijdig speelgoed om te combineren met wat je al hebt liggen. De dieren van Holztiger zijn van mooie kwaliteit en matchen perfect met houten blokken, Playmobil, magnetische tegels of wat je ook maar hebt.
 • Houten poppenhuizen zijn fantastisch voor alle poppenliefhebbers. Onze grote favoriet is het Victoriaanse poppenhuis. Dat is zó mooi dat je het vast met liefde een plekje in de woonkamer geeft. 

houten speelgoed per leeftijd houten auto's 3 jaarhouten speelgoed per leeftijd houten poppenhuizen 3 jaarHouten speelgoed per leeftijd houten blokken 3 jaar

Houten speelgoed voor 4 jaar

Rond de 4 jaar kan je kind nóg meer uitdaging aan. Laat de ingewikkelde puzzels maar komen! Daarnaast gaan veel vierjarigen voor het eerst naar school. Op school zien ze vaak allerlei soorten speelgoed, zoals blokken, keukentjes en magnetische tegels. Grote kans dat je kind thuis ook wil spelen met wat ze in de kleuterklas hebben staan! Koop ook zeker speelgoed dat leuk is om samen mee te spelen. Dan leert je kindje speelgoed te delen en kunnen ze er ook met vriendjes uit de klas spellen mee bedenken.

Verder ontwikkelen kinderen van 4 jaar zo hun eigen interesses. Het is natuurlijk superleuk om het houten speelgoed af te stemmen op wat jouw kindje leuk vindt. Heb je een groot autoliefhebber thuis zitten? Dan zijn houten auto’s gegarandeerd een hit. Is je kind een echte poppenfreak? Dan is een poppenhuis leuk. En toont je kind steeds meer interesse voor technische dingen en het kluswerk dat jij in het weekend doet? Dan is een houten werkbank vast een succes.

Dit zijn een paar tips voor leuk houten speelgoed rond de 4 jaar:

 • Houten blokken (en dan vooral de grotere sets) blíjven leuk. Kies bijvoorbeeld voor de blokken van Bauspiel. Die zijn extra bijzonder doordat ze vensters of mooie twinkelende kleurtjes hebben (als je ze in het licht zet). Daarmee wordt bouwen nóg gaver. Ken je ook de plus-blokken van Bauspiel al? Deze blokken hebben een bijzondere vorm, waardoor blokken stapelen extra uitdagend (en leuk) is.
 • Een houten keukentje is leuk om zowel samen als alleen mee te spelen. Voor oudere kinderen is vooral de grotere Little Dutch-keuken leuk. Koop er ook zeker een pannenset, speelgoedeten of een andere uitbreiding bij. Dan blijft je kind creatieve dingen bedenken.
 • Een houten werkbank en houten gereedschap zijn perfect voor deze leeftijd. Vierjarigen snappen steeds meer van de wereld. Je kindje zal dan ook vast gefascineerd luisteren (en snel leren) als jij uitlegt waar bepaald gereedschap voor bedoeld is en je kind er vervolgens mee laat experimenteren.
 • Een houten voertuig dat past bij de interesses van je kindje is gegarandeerd een hit. Woon je op het platteland? Dan is een houten tractor heel gaaf. Is je kind Max Verstappen-fan? Ga dan voor een stoere race-auto. Of spiek tussen alle andere houten voertuigen. Er zit vast iets bij waar jouw kind gefascineerd mee aan het rijden slaat. We hebben zelfs een graafmachine.
 • Houten dieren blijven leuk op vierjarige leeftijd. Je kind kan er volop mee combineren. Mix de houten dieren van Holztiger bijvoorbeeld met magnetische tegels. Laat je kind circus spelen, een dierentuin nabouwen of de dieren opstapelen tot een hoge dierentoren. Alles kan!
 • Houten winkeltje. Naast een houten keukentje hebben we ook superleuke houten winkeltjes. Ken je de kassa van Little Dutch al? Of de koffiehoek? Daar kunnen kinderen heel leuk samen rollenspellen mee bedenken of zelf heerlijke dingen in klaarmaken voor jou.

Advies over het beste houten speelgoed per leeftijd?

Kom je er niet helemaal uit welk speelgoed je het beste kunt bestellen? Iris geeft je graag advies op basis van de leeftijd, interesses en ontwikkeling van jouw kindje. Stuur haar een chatbericht of mail haar via info@studiobambacht.nl. Dan denkt ze graag mee over de beste speelgoedkeuze voor je kleintje. 

Bestel het leukste houten speelgoed bij Studio Bambacht

Wil je jouw kind of een jarige Jop of Jet verrassen met leuk houten speelgoed? Bekijk al ons houten speelgoed en kies daar iets leuks uit. En als je er niet uitkomt, dan staan wij via de chat graag voor je klaar!

Wij zorgen ervoor dat je jouw bestelling altijd supersnel in huis hebt. Plaats je je bestelling op een werkdag vóór 16.00 uur? Dan doen we hem die dag nog op de post voor je. Voor gepersonaliseerde items is de levertijd 1-3 werkdagen.

Het leukste houten speelgoed speciaal voor jou geselecteerd!