Je kan er ’s nachts maar druk mee zijn – de speen en je baby. Elke keer weer je bed uit omdat het speentje is gevallen en je kindje wakker is geworden. Gelukkig kun je er wel iets aan doen, zodat jij en je kindje aan jullie nachtrust komen. Studio Bambacht geeft je een aantal praktische tips.
Het nut van een speen
Een fopspeen kan - zeker in de eerste maanden - belangrijke voordelen bieden. Van nature heeft je pasgeboren baby een grote zuigbehoefte. Dat is niet zo gek, want door het zuigen krijgt je baby voeding binnen. In de buik kunnen baby’s makkelijk op hun vingertjes zuigen, maar eenmaal uit de buik is dit niet meer zo makkelijk. Baby’s kunnen pas vanaf 3-4 maanden zelfstanding hun vingertjes naar hun mond bewegen. Hierdoor is een speen een fijn hulpmiddel om baby’s in hun zuigbehoefte te voorzien. Verder is de kans op wiegendood kleiner bij baby’s die een speen gebruiken. Men vermoedt dat bepaalde spieren van baby’s die een speen gebruiken zich sneller ontwikkelen. Ook heeft een speen een kalmerende en rustgevende werking. Dit kan je kindje helpen om beter in slaap te komen en door te slapen.
Wordt je baby wakker omdat z’n speen kwijt is?
Als je baby wakker wordt omdat z’n fopspeen kwijt is, is dat vervelend voor jou en je kindje. Bij jongere baby’s zul je je kindje moeten helpen om het speentje weer in te doen. Als je baby al wat ouder is, kan je je kindje leren om zelf de speen weer in het mondje te stoppen.
Je baby in 3 stappen zelfstandig de speen laten gebruiken
Vanaf ongeveer 8-9 maanden kunnen de meeste baby’s zelfstandig de speen zelf terug stoppen in hun mondje. Vanaf zes maanden kun je dit gaan oefenen. Dat doe je door deze 3 stappen te volgen
- Leg de fopspeen in het handje van je baby en begeleidt het handje met speen naar het mondje van je baby. Doe dus niet als ouder zelf de speen direct in het mondje, maar laat je baby het zelf doen.
- Lukt het je baby om de speen in de mond te krijgen met je hulp? Stop dan de speen in de hand van je kindje en laat je kindje de speen zelf naar het mondje toebrengen.
- Lukt het je baby om de speen zelf in de mond te doen? Dan kun je de fopspeen binnen handbereik leggen. Zo kan je kindje zelf de speen leren pakken en terug stoppen in het mondje.
Het geeft niet als het aanleren om zelfstandig de fopspeen te gebruiken niet gelijk lukt. Baby’s ontwikkelen zich allemaal op hun eigen tempo. Probeer het aantal weken nog eens en je zult zien dat het beter gaat.
3 tips voor als de speen ’s nachts uitvalt
Als je baby graag met een speentje slaapt, kan het gebeuren dat de fopspeen uit de mond valt. Je baby zal dan wakker worden en afhankelijk van de leeftijd kan je kindje de speen zelf pakken of heeft je baby jouw hulp nodig. We hebben 4 tips voor je op een rijtje gezet. Hopelijk hoef jij zo niet meer je bed uit om het speentje van je kindje te zoeken.
Tip 1 – Leg meerdere fopspenen in bed
Kan je kindje de speen al zelf pakken? Maak het je kindje dan zo gemakkelijk mogelijk door meerdere speentjes (denk aan zo’n 3-4 stuks) in bed te leggen. Zo kan je kindje om zich heen grijpen en krijgt je kindje zeker weten een speentje te pakken.
Tip 2 – Gebruik een glow in the dark speen
Om het je kindje ’s nachts nog makkelijker te maken is een glow in the dark speen echt ideaal. Deze speen geeft licht in het donker, zodat jij of je kindje in een oogopslag zien waar het speentje ligt. Leg ook meerdere glow in the dark speentjes in het bedje, want zo kun je er altijd wel eentje vinden.
Tip 3 – Speendoekje to the rescue
Een speendoekje is ook een heel fijn hulpmiddel om de speen van je kindje ’s nachts snel te vinden. Ook zorgt een speendoekje ervoor dat de speen minder snel door de spijlen van het bedje kan vallen, waardoor de speen kwijt is.
Met deze tips kom je ’s nachts hopelijk wel uit de voeten. Ben je nieuwsgierig geworden naar ons aanbod fopspenen? Bekijk hier alle BIBS spenen.