1059 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

3 tips als je baby 's nachts wakker wordt omdat z'n speen kwijt is

3 tips als je baby ’s nachts wakker wordt omdat z'n speen kwijt is

Geschreven door: Iris Bambacht

|

|

Tijd om te lezen: 4 min

Je kan er ’s nachts maar druk mee zijn – de speen en je baby. Elke keer weer je bed uit omdat je kind 's nachts de speen kwijt is en wakker is geworden. Gelukkig kun je daar wel iets aan doen. Studio Bambacht geeft je een aantal praktische tips, zodat jij en je kind weer aan jullie nachtrust komen.

Het nut van een speen

Een fopspeen heeft - zeker in de eerste maanden - belangrijke voordelen. Van nature heeft een baby een grote zuigbehoefte. Dat is niet zo gek, want door het zuigen krijgt je baby voeding binnen. In de buik kunnen baby’s makkelijk op hun vingertjes zuigen, maar eenmaal uit de buik is dit niet meer zo makkelijk. Je baby kan pas vanaf 3-4 maanden zelfstanding de vingertjes naar de mond bewegen. Hierdoor is een speen een fijn hulpmiddel om je baby tijdens de eerste maanden in zijn zuigbehoefte te voorzien. Verder is de kans op wiegendood kleiner bij baby’s die een speen gebruiken. Men vermoedt dat bepaalde spieren van baby’s die een speen gebruiken zich sneller ontwikkelen. Ook heeft een speen een kalmerende en rustgevende werking. Dit kan je baby helpen om beter in slaap te komen en door te slapen.

's Nachts de speen kwijt?

Als je baby wakker wordt omdat hij 's nachts de speen kwijt is, is dat vervelend voor jou en je kindje. Bij jongere baby’s zul je je kindje moeten helpen om het speentje weer in te doen. Als je baby al wat ouder is, kan je je kindje leren om zelf de speen weer in het mondje te stoppen.


Haal je spenen voordelig in huis! Profiteer van gratis verzending vanaf 3 BIBS spenen.


fopspenen

Je baby in 3 stappen zelfstandig de speen laten gebruiken

Vanaf 8 maanden kunnen de meeste baby’s zelfstandig de speen zelf terug stoppen in hun mondje. Vanaf 5 maanden kun je dit gaan oefenen. Dat doe je door deze 3 stappen te volgen:

  1. Leg de fopspeen in het handje van je baby en begeleidt het handje met speen naar het mondje van je baby. Doe dus niet als ouder zelf de speen direct in het mondje, maar laat je baby het zelf doen.
  2. Lukt het je baby om de speen in de mond te krijgen met je hulp? Stop dan de speen in de hand van je kindje en laat je kindje de speen zelf naar het mondje toebrengen.
  3. Lukt het je baby om de speen zelf in de mond te doen? Dan kun je de fopspeen binnen handbereik leggen. Zo kan je kindje zelf de speen leren pakken en terug stoppen in het mondje.

Het geeft niet als het aanleren om zelfstandig de fopspeen te gebruiken niet gelijk lukt. Iedere baby ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Probeer het aantal weken later nog eens en je zult zien dat het beter gaat.

3 tips voor als de speen ’s nachts kwijt is

Als je baby graag met een speentje slaapt, kan het gebeuren dat de hij 's nachts de speen kwijt is. Je baby kan dan wakker worden en afhankelijk van de leeftijd kan je kind de speen zelf pakken of heeft je baby jouw hulp nodig. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we 3 tips voor je. Zo hoef jij hopelijk niet meer je bed uit om het speentje van je kind te zoeken.

Tip 1 – Leg meerdere fopspenen in bed

Kan je kindje de speen al zelf pakken? Maak het je kind dan zo gemakkelijk mogelijk door meerdere speentjes (denk aan zo’n 3-4 stuks) in bed te leggen. Je kind krijgt dan zeker weten een speentje te pakken als hij 's nachts de speen kwijt is.

Tip 2 – Gebruik een glow in the dark speen

Om het je kind (of jezelf) ’s nachts nog makkelijker te maken is een glow in the dark speen echt ideaal. Deze speen geeft licht in het donker, zodat jij of je kindje in een oogopslag ziet waar de speen ligt. 

Tip: Leg meerdere glow in the dark speenen in het bedje. Is er eentje gevallen of kwijt? Dan kun je altijd een andere speen vinden.

 Tip 3 – Speendoekje to the rescue

Een speendoekje is ook een heel fijn hulpmiddel om de speen van je kindje ’s nachts snel te vinden. Ook zorgt een speendoekje ervoor dat de speen minder snel door de spijlen van het bedje kan vallen, waardoor de speen kwijt is.

Gratis verzending vanaf 3 spenen!

Met bovenstaande tips kom je ’s nachts hopelijk wel aan je nachtrust toe. Vanaf drie speentjes betaal je geen verzendkosten. Én besteld je op werkdagen vóór 16:00 uur, dan verzenden we je bestelling dezelfde dag nog! Mix, match en kies jouw favoriete BIBS speentjes!


fopspenen

Heb je vragen over de BIBS spenen of over hoe je je baby zelfstandig de speen kan laten gebruiken? Stel ze gerust aan Iris via de chat of via info@studiobambacht.nl


Meer Studio Bambacht? Volg ons op Instagram

Ook interessant