1059 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Het leukste buitenspeelgoed bij Studio Bambacht

8x leuk buitenspeelgoed waarmee jij je kind makkelijk naar buiten krijgt

Geschreven door: Iris Bambacht

|

|

Tijd om te lezen: 7 min

Het buitenspeelseizoen is weer geopend! En buitenspelen is niet alleen heel leuk, maar ook belangrijk. Kinderen kunnen zo hun energie kwijt, snuiven wat extra vitamine D op en zijn lekker in beweging. Uit onderzoek van Jantje Beton blijkt dat maar 1 op de 5 kinderen elke dag buiten speelt. Laten we daar verandering in brengen! Met het leukste buitenspeelgoed maak je van buitenspelen nog meer een feestje. Met deze 8 tips voor leuk speelgoed voor buiten weet je zeker dat jouw kind in no time buiten staat.

Waarom is buitenspelen zo belangrijk?

Buitenspelen heeft veel voordelen voor kinderen. Het advies van de Nederlandse Norm Gezond en Bewegen (NNGB) is niet voor niets om iedere dag minimaal één uur matig te bewegen. Daarvoor is buiten natuurlijk de beste plek. Ook heeft buitenspelen andere belangrijke voordelen:

 • Buiten bewegen is belangrijk om overgewicht te voorkomen.
 • De buitenlucht helpt om stress te verminderen, bijvoorbeeld na een drukke dag.
 • Buitenspelen maakt je kind socialer, omdat vaak andere kinderen aanhaken.
 • Van buiten spelen wordt je kind sterker in armen en benen.
 • Het is goed voor de motorische ontwikkeling.
 • Zonnestralen opvangen is natuurlijk belangrijk voor vitamine D.
 • Buitenspelen en dingen buiten ontdekken helpt bij de cognitieve ontwikkeling.
 • Het helpt om bijziendheid te voorkomen (dit ontstaat vaak als kinderen veel lezen of naar schermen kijken). Het Oogfonds raadt buitenspelen aan om oogproblemen te voorkomen.
 • Kinderen die moeite hebben met stil zitten, kunnen buiten lekker uitrazen

Maar in de praktijk spelen kinderen steeds minder buiten. Dat komt vooral doordat ze meer achter schermen zitten. Zonde natuurlijk! Nog een zorgwekkend feitje: uit onderzoek uit 2021 blijkt dat 24% van de Nederlandse kinderen van 4 t/m 12 jaar onvoldoende motorisch ontwikkeld is. Buiten spelen is dé manier om je kind te helpen bij die ontwikkeling.

Kortom: reden genoeg om elke dag even naar buiten te gaan! Maar hoe maak je dat nou echt leuk voor je kind? Als je het juiste buitenspeelgoed in huis haalt, maak je van buitenspelen elke dag een feestje.

Tip: ook buitenspelen met slecht weer is leuk

Als volwassenen blijven we met regenachtig weer of bij kou al snel binnen. Maar wist je dat kinderen regenbuien soms juist heerlijk vinden? Als je je kindje maar goed aankleedt in een regenoutfit en met laarzen om mee in plassen te spetteren, vinden kinderen regen soms juist leuk. Ze leren er veel van, bijvoorbeeld dat een bal gooien lastiger is als het hard waait, dat de regen “gek” ruikt en dat sommige insecten (slakken en wormen) juist in de regen opduiken. Dus ga ook zeker met slecht weer lekker naar buiten.

Wat is leuk speelgoed voor buiten?

Voor buiten is vooral open-einde-speelgoed dat je goed kunt schoonmaken erg leuk. Open-einde-speelgoed is speelgoed waarvan het doel niet vooraf vaststaat, waardoor je kind zelf volop ideeën kan bedenken. Onze favoriete soorten buitenspeelgoed zijn:

 1. De flexibele autobanen van Waytoplay
 2. De stapelstenen van Stapelstein
 3. Stapelbekers van MUSHIE
 4. Speelzijde
 5. Sensorische pittenzakjes
 6. De ‘lucent cubes’ van Bauspiel
 7. Speelkleden
 8. Badbootjes

Laten we ze één voor één bekijken. Dan heb jij daarna inspiratie genoeg om met je kind lekker buiten te spelen.

Tip 1: de flexibele autobaan van Waytoplay

Ken je flexibele autobaan van Waytoplay al? Dat is een echte must have voor de zonnige dagen! Het is ideaal buitenspeelgoed, omdat je de banen overal kunt aanleggen. In het zwembad, op het strandzand, in het park of in je eigen achtertuin? Deze autobanen neem je overal mee naartoe. En je stopt de autobaan-puzzelstukjes heel makkelijk in je tas. Ze nemen niet veel plek in, terwijl je toch altijd leuk speelgoed bij de hand hebt. 

Al helemaal leuk is dat je Waytoplay ook in het water kunt gebruiken. Zo bouw je er een heuse onderwater-racebaan mee. En bouwt je kind in het zand een autoparadijs met deze autobaan? Koop er dan zeker een mooie graafmachine bij om je kind zand te laten graven. Dat maakt het autofeest compleet. Ook leuk: breid de Waytoplay-baan uit met houten verkeersborden en houten auto's. Dan raakt je kind al helemaal nooit uitgespeeld.


Tip: je spoelt de wegdelen heel makkelijk af met water of neemt ze mee in bad. Laat het daarna even drogen. Dan zijn de wegdelen de volgende dag weer fris en kun je ze gerust opnieuw meenemen naar buiten.

Tip 2: Stapelstein-stenen

Je hebt ze vast al eens gezien: de levensgrote stapelbare stenen van Stapelstein. Ze zijn er in geweldige regenboogkleuren, maar ook in mooie pasteltinten en zelfs met vrolijke confetti-printjes. Koop er een mooie set van of stel je een set samen in je favoriete kleuren. Je kunt er namelijk bij het buiten spelen alle kanten mee op. Stapelstein-stenen zijn superleuk om met water mee te spelen. Vul de stenen met water en laat de spetterpret maar beginnen! Of leg de stenen voor elkaar en spring van steen naar steen. Ook leuk: speel het spel ‘De vloer is lava’, waarbij je kind moet proberen de vloer niet te raken.


Nog een leuk idee: combineer de Stapelstein-stenen met pittenzakjes. De ene persoon gooit de pittenzakjes; de ander vangt ze op in de Stapelstein-stenen. Goed voor de hand-oogcoördinatie, maar vooral gewoon een leuk uitdagend spel om te spelen! 

Tip 3 – Stapelbekers van MUSHIE

Met de stapelbekers van MUSHIE wordt het deze zomer grote pret! Je kleintje bouwt er de mooiste zandkastelen, huizen en fantasierijke paradijsjes mee. De stapeltorens kunnen prima tegen water, dus neem ze ook gerust mee naar het strand (wel zo handig in de zomer!). Sommige bekers hebben een uitsparing aan de onderkant, waardoor het zand erdoorheen loopt als een zeefje. Je kunt er natuurlijk ook lekker mee spetteren als je er water doorheen laat lopen. Ideaal voor in de tuin (met een tuinslang bij de hand!) of voor een dag op stap naar het strand


Tip: versier je zandkasteel met de glitterstenen van Baupsiel of Grimm's. Ook die kunnen prima tegen water en zand. Zo heb je een sprookjesachtig mooi zandkasteel of een lekker zandtaartje. Spoel de glitterstenen even af en ze zijn weer mooi shiny.

Tip 4: speelzijde

De mogelijkheden met speelzijde zijn eindeloos! Gebruik de speelzijde als een vlieger in de wind, leg het neer als picknickkleed, speel er Superman mee (en gebruik het speelzijde als cape) of bouw een hut van de speelzijde-doek. Je kind kan zijn fantasie lekker de vrije loop laten. Wij zijn fan!


Wat speelzijde nóg multifunctioneler maakt, is dat je het ook in water kunt gebruiken. Als je speelzijde in het water legt, krijgt het direct een heel andere structuur. Superleuk voor de kleintjes om te ontdekken!


Nog meer inspiratie? Lees onze blog ‘Wat kun je met speelzijde? 11 originele ideeën’.

Tip 5: pittenzakjes

Ook onwijs leuk buitenspeelgoed zijn de sensorische pittenzakjes. Dat is geweldig speelgoed van 3 maanden tot zeker 8 jaar. Verstop de pittenzakjes buiten en ga er samen naar op zoek, speel gooispelletjes, vang de pittenzakjes met de Stapelstein-stenen of gooi ermee over.

En dat is nog lang niet alles. Je kunt met deze zakjes bijvoorbeeld ook buiten blikgooien. Stapel bekertjes op en gooi ze om met de pittenzakjes. Of probeer met een pittenzakje op je hoofd een parcours te lopen. Lukt het jou om het pittenzakje naar de overkant te krijgen zonder dat het valt? 

Nog meer inspiratie? Lees onze blog ‘Pittenzakjes gooien en nóg 14 leuke spelideeën met sensorische pittenzakjes’.

Tip 6: de lucent cubes van Bauspiel

Het merk Bauspiel staat bekend om hun duurzame en supermooie blokken. Een van hun meest geweldige producten zijn de ‘lucent cubes’. Ze zien er niet alleen reuze-vrolijk uit, maar maken je kind ook gegarandeerd vrolijk. De lucent cubes zijn beschikbaar in een set van 20 of set van 100 stuks.

De blokjes laten licht door, waardoor ze prachtig reflecteren als je ze in het zonlicht zet. En omdat ze van acryl zijn gemaakt, kun je ze perfect mee naar buiten nemen. Gebruik ze in het zand of in het water. Ook leuk: vries ze met water in een kom in en probeer de cubes te bevrijden. Een leuke activiteit voor als het warm is en je kind wel wat verkoeling kan gebruiken!

Tip 7: speelkleden

Een speelkleed is voor de allerkleinsten lekker zacht om op te liggen en om zich mee te vermaken in de schaduw. Zo genieten ze van de buitenlucht, terwijl ze ook volop nieuwe dingen ontdekken. Baby’s kunnen zich er al spelend en verkennend uren op vermaken. Er gaat een nieuwe wereld voor ze open door de figuurtjes die op het kleed te ontdekken zijn. Je kindje kan zichzelf bewonderen in het spiegeltje, naar boven turen en natuurlijk naar alles proberen te grijpen. 

Tip 8: de badbootjes van Plantoys

De kleurrijke en vrolijke badbootjes van Plantoys maken spelen (met water) extra leuk! Laat de bootjes drijven of vul ze met water. Ook op een minder zomerse dag kun je de verbeelding van je kleintje prikkelen: neem de badbootjes mee in bad. Dan geniet je kind sowieso nóg meer van het baddermoment.

Bestel vandaag jouw buitenspeelgoed; morgen al in huis

Met deze tips voor buitenspeelgoed komen jij en je kleintje(s) de warme dagen wel door! En we maken buiten spelen nóg leuker voor je. Je bestelling is namelijk vrij van verzendkosten vanaf een bedrag van € 39 (NL) of € 69 (BE). 

En oh ja, buitenspeelgoed doet het ook goed als cadeau voor zomerse kinderfeestjes. Laat je cadeau extra feestelijk én gratis inpakken door Iris. Plaats je je bestelling op een werkdag vóór 16.00 uur, dan sturen we ‘m vandaag nog naar je op.

Shop bij Studio Bambacht

Gratis verzending vanaf €39

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden  

Gratis inpakservice

Veilig online betalen, ook achteraf 

Ook interessant