940 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Pittenzakjes gooien en nóg 14 leuke spelideeën met sensorische pittenzakjes

Geschreven door: Iris Bambacht

|

|

Tijd om te lezen: 6 min

Sensorische pittenzakjes kunnen tijdens het spel van je kind in van alles veranderen. De ene keer kun je met pittenzakjes gooien of jongleren. De andere keer creëer je er een autobaan mee, gebruik je ze als bedje voor de poppetjes of is het een leuke manier om de kleuren te leren. Kortom: aan spelopties nooit een gebrek met pittenzakjes. Op zoek naar nog meer inspiratie? Met deze 15 leuke spelideeën met pittenzakjes hoeft je kind zich nooit te vervelen.

Waarom je alle kanten op kunt met sensorische pittenzakjes?

Sensorische pittenzakjes zijn heel leuk open-einde-speelgoed. Oftewel: je kunt ze voor allerlei doelen en spelletjes gebruiken. Het doel staat niet vooraf vast. Daardoor prikkelen sensorische pittenzakjes de fantasie van je kind. Kinderen kunnen zelf met allerlei spelideeën komen en ook jij kunt natuurlijk een leuke spelopzet voor ze klaarzetten. 


Vanwege die veelzijdigheid is het niet gek dat pittenzakjes vaak vanaf de babyleeftijd tot zeker 8 jaar leuk blijven. Met zó veel spelmogelijkheden is je kind er niet snel mee uitgespeeld.


Verder is het leuk speelgoed om samen of alleen mee te spelen. Is er een vriendje over de vloer of speel jij mee? Dan kunnen jullie bijvoorbeeld met pittenzakjes gooien of er een ander leuk werpspel mee bedenken. Maar ook zonder gezelschap kan je kind zich goed met dit speelgoed vermaken. 


Wat je kunt doen met pittenzakjes? Wij geven je 15 leuke ideeën.

1. Grote favoriet bij veel kinderen: pittenzakjes gooien

Met pittenzakjes gooien is voor kinderen een goede oefening in de oog-handcoördinatie. Ze leren er zowel gericht door te gooien als te vangen. Het leuke aan pittenzakjes is dat ze wat zwaarder zijn en daardoor niet zo makkelijk gooien als een bal. Dat maakt het extra uitdagend. Ook fijn: daarmee voorkom je dat je kind de bal tegen dingen aangooit. Hoef je niet bang te zijn dat je favoriete vaas sneuvelt!


Tip: gooit je kind soms met harde voorwerpen, zoals blokken, terwijl je dat liever niet hebt? Geef je kind dan in plaats daarvan een sensorisch zakje en geef op een liefdevolle manier aan dat je kind niet met blokken mag gooien, maar wel met dit zakje.

Pittenzakjes gooien

2. ‘De vloer is lava’

Ken je het spel ‘de vloer is lava’ nog van vroeger? Oftewel: je mag de vloer niet raken met je voeten. Een heel leuk, uitdagend spel voor kleintjes en ook om gezellig zelf aan mee te doen! Gebruik de pittenzakjes als stapstenen. Doordat de pittenzakjes heerlijk zacht zijn en verschillende structuren hebben, voelen ze ook aan de voeten fijn aan.

3. Veelzijdige meubels voor het poppenhuis

Omdat pittenzakjes van alles kunnen zijn en worden, kun je ze zelfs als leuke poppenhuismeubels gebruiken. Onze favoriet? Maak er een heerlijk zacht bedje van voor bijvoorbeeld de Maileg-muizen. Op zo’n zacht zakje zullen de poppetjes vast heerlijk slapen.


Zo hoef je ook minder losse poppenhuismeubels te kopen. Het pittenzakje is de ene keer een bedje, dan een speelkleed voor de poppetjes en vervolgens weer iets anders.

4. Kleuren leren

Pittenzakjes zijn er in allerlei kleuren. Wij hebben bijvoorbeeld een set met pastelkleurige pittenzakjes, maar ook pittenzakken in regenboogkleuren. Daardoor kun je er heel goed jonge kinderen de kleuren mee leren! Zeg bijvoorbeeld de naam van een kleur en vraag je kind om het juiste zakje aan te wijzen. Of zet andere voorwerpen in gelijke kleuren neer en vraag je kind om de zakjes met die voorwerpen te matchen.

Met pittenzakjes kleuren leren en sorteren

5. Stapelen maar!

Blokkentorens van houten blokken kennen we allemaal wel. Maar ook met sensorische pittenzakjes kun je een mooie toren bouwen. Dat is makkelijker dan met blokken bouwen, omdat de zakjes een groter oppervlak hebben. Ideaal voor jongere kinderen dus!


Zeker als je twee of meer setjes pittenzakjes hebt, is dit een leuke uitdaging. Na een tijdje zullen de bovenste zakjes wat gaan wankelen. Aan jouw kind de taak om de toren toch rechtop te laten staan. Dat is meteen een goede manier om het ruimtelijk inzicht te vergroten.

Een toren van pittenzakjes

6. Niet pittenzakjes gooien, maar jongleren

Een leuke variant op pittenzakjes gooien is dat je je kind ermee laat jongleren. Dat vraagt wat oefening en handigheid natuurlijk. Maar begin gewoon eens met twee zakjes en kijk of je er later drie van kunt maken. Als dat eenmaal lukt, zal je kind apetrots zijn en waarschijnlijk niets anders meer willen doen dan aan iedereen laten zien hoe goed het kan jongleren.

7. Leren tellen

Naast kleuren leren, kan je kind met pittenzakjes ook leren tellen. Spreid alle pittenzakjes uit over de grond en vraag je kind bijvoorbeeld om er vijf te pakken. Of maak er rekensommen van: “Er liggen nu vijf pittenzakjes. Ik pak er twee weg. Hoeveel liggen er dan nog?”.

8. Texturen en geluiden ontdekken

Zelfs voor de allerkleinsten zijn pittenzakjes al heel leuk speelgoed. Je baby zal het magisch vinden om te voelen aan de pittenzakjes, te luisteren naar het knispergeluid of de zakjes met de mond te voelen. Wist je dat zelfs dat al goed is voor de ontwikkeling van je kleintje?


Goed om te weten: alle pittenzakjes van Little Botanic Label zijn volledig veilig babyspeelgoed. Het kan dus geen kwaad als je kindje aan de pittenzakjes sabbelt.

9. Verstoppertje met pittenzakjes

Verstop de pittenzakjes op allerlei plekken in huis en vraag je kind om ze te zoeken. Een soort eierenzoektocht, maar dan met pittenzakjes!

10. Pittenzakjes en Stapelstein als leuke speelcombinatie

Sensorische pittenzakjes zijn heel leuk te combineren met de stapstenen van Stapelstein. Ook qua kleur matchen de pastel- en regenboog-pittenzakjes perfect met Stapelstein trouwens. Je kunt die twee op allerlei manieren samen gebruiken. Denk aan:

  • Daag je kind uit om de pittenzakjes te gooien in de Stapelstein-steen met dezelfde kleur. Heeft je kind door hoe het werk? Leg de steen dan iets verder weg. Dat maakt de opdracht nog iets uitdagender.
  • Houd een Stapelstein-steen vast en vraag je kind om het zakje daarin te gooien. Of draai de rollen om en laat je kind de vanger zijn.
  • Laat je kind de kleuren bij elkaar zoeken. Verspreid de Stapelstein-stenen door de kamer en vraag je kind om de pittenzakjes zo snel mogelijk naar de juiste kleur stenen te brengen.
Pittenzakjes met Stapelstein

11. Kruipen stimuleren

Ook dit is een leuke speloptie met de pittenzakjes voor baby’s: leg de zakjes een stuk bij je kindje vandaan of gooi het zakje een beetje vooruit. Denk aan een meter of twee. Je zal zien dat je baby snel naar de zakjes toe wilt gaan. Een goede manier om je kindje zover te krijgen dat je baby (vaker) kruipt!

12. Een autoweg van pittenzakjes

Leg alle pittenzakjes achter elkaar, zodat er auto’s overheen kunnen rijden. Je kunt hier een prachtige, kleurrijke weg mee bouwen met je kindje. Heel leuk om te combineren met de Candylab-auto’s!

Een autoweg van pittenzakjes met Candylab auto

13. Pittenzakjes als eten in de speelgoedkeuken

In een speelgoedkeuken kan je kind de lekkerste dingen bereiden. Zo ook pittenzakjes. Met een beetje fantasie kunnen de pittenzakjes van alles worden. De ene keer zijn ze soep in een pannetje, dan weer een boterham of een heerlijke pannenkoek.

14. Bowlen in huis

Stal een paar lege flessen uit en daag je kind uit om die met een pittenzakje om te gooien. Bowlen maar dan thuis! Ook dit is een goede oefening voor je kind om de coördinatie te oefenen.

In plaats van bowling is jeu de boules ook een leuk spel. Leg daarvoor een klein balletje ergens bij jullie vandaan en daag je kind uit om het pittenzakje zo dicht mogelijk bij het balletje te krijgen.

Bowlen met pittenzakjes

15. Gericht met pittenzakjes gooien

In plaats van overgooien met pittenzakjes, kun je ook een leuk pittenzakjes-werpspel bedenken. Laat je kind de pittenzakjes gooien naar een gerichte plek. Leg bijvoorbeeld een cirkel van houten regenbogen of de Stapelstein stenen op de grond als “doelwit” om de zakjes op te gooien. Of bouw een toren van blokken en laat je kind die omgooien. 


Dingen omgooien is voor jonge kinderen vaak fantastisch op zich. Hoe leuk als dat voor dit spel ook precies de bedoeling is!

Pittenzakjes gooien met Stapelstein stenen als doelwit

Bestel jouw sensorische pittenzakjes bij Studio Bambacht

Met sensorische pittenzakjes gooien is voor kinderen tot latere leeftijd superleuk. Maar zoals je ziet, kun je nog veel meer kanten op met de pittenzakjes. Kijk jij er al naar uit om samen de leukste spellen te bedenken? Bestel dan jouw favoriete sensorische pittenzakjes in onze webshop. We hebben ze in de leukste kleuren en prints.


Bestel je sensorische pittenzakjes vandaag nog. Als je je bestelling op een werkdag vóór 16.00 uur plaatst, gaan jouw pittenzakjes vandaag nog met de post mee.

Shop open einde-speelgoed bij Studio Bambacht

Gratis verzending vanaf €39 (NL)

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden

Ruim assortiment uit voorraad leverbaar

Veilig betalen, ook achteraf 

Ook interessant