940 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Een veel gestelde vraag over loose parts is ‘Wat doen kinderen er dan mee?’ Je kunt je beter afvragen wat doen kinderen er niet mee? Je hoeft bij loose parts niet voor een kind te bedenken wat ze ermee kunnen doen. Zet een bakje, mandje of sorteerbak met loose parts neer en laat je verrassen door de creativiteit van je kind! Je zult je verbazen over de vindingrijkheid. Om toch een indruk te geven van de mogelijkheden van loose parts, geven we in dit blog 12 leuke spelideeën.

Waarom zijn loose parts goed voor kinderen?

Het spelen met loose parts van o.a. Grapat en Bauspiel  is niet alleen leuk, maar ook nog eens hartstikke goed voor de ontwikkeling van je kind. Hierbij een aantal voordelen op een rij:

 • Kinderen worden gestimuleerd in hun rekenontwikkeling. Loose parts helpen bij het herkennen van patronen en het oefenen met tellen.
 • Loose parts stimuleren de creativiteit en fantasie van het kind.
 • Kinderen krijgen meer zelfvertrouwen door te spelen met de loose parts. Er is geen ‘goed’ of ‘fout’, waardoor je kind gewoon lekker zijn gang kan gaan. Dit vergroot het zelfvertrouwen.
 • Het oppakken en plaatsen van de kleine objecten stimuleert de fijne motoriek.
 • Als kinderen iets willen maken met loose parts moeten ze nadenken hoe ze dit kunnen doen. Wat hebben ze ervoor nodig? Dit stimuleert het probleemoplossend vermogen.

Waarom je alle kanten op kunt met loose parts?

Loose parts is heel leuk open einde speelgoed. Oftewel: het doel staat niet vooraf vast. Loose parts kunnen alles zijn en worden. Daardoor prikkelen ze de fantasie van je kind. Zet een mandje met loose parts neer en kinderen kunnen zelf met allerlei spelideeën komen. Ook kun je met een invitation to play een leuke spelopzet voor je kind klaarzetten en je kind uitnodigen tot spel.

Wat je kunt doen met loose parts? Wij geven je 12 leuke ideeën.

 1. Sorteren je loose parts. Jongen kinderen vinden het fantastisch om figuren te sorteren op kleur, vorm of grootte. Sorteren en categoriseren helpt kinderen begrijpen wat iets is en hoe het verschilt van iets anders. Bovendien is het oppakken en plaatsen van de loose parts ook een goede oefening voor de fijne motoriek. Match de kleuren van de loose parts bijvoorbeeld met de juiste kleur van de pittenzakjes.
 1. Maak een mooie mandala. Een mandala is een cirkelvormig figuur met symmetrische elementen. Dit stimuleert het leggen van patronen, sorteren van vormen en leren kennen van kleuren. 
 1. Eet smakelijk! Je peuter kookt natuurlijk net zo graag als jou. Met loose parts in de speelkeuken stimuleer je het speelplezier, de fantasie, sociale interactie en fijne motoriek van je kind. Loose parts zijn heerlijk voor in de salade, soep of om de grote taart te versieren.
 1. Bouw torens. Loose parts, zoals houten ringen, poppetjes en munten, kun je perfect stapelen. Helemaal leuk om dit vervolgens om te gooien. Goede uitdaging voor de fijne motoriek en hand-oogcoördinatie.
 1. Oefen met rijgen. Combineer speelzijde met de houten ringen of kokers uit LA, LO of LOLA Je kind kan de ringen of kokers zelf aan de speelzijde rijgen. Is dit nog wat moeilijk? Rijg dan zelf de ringen of kokers aan de speelzijde en laat je kind dit eraf trekken. Hiermee stimuleer je de fijne motoriek en pincetgreep. In onze blogs ‘Hoe leer je je peuter de pincetgreep te oefenen?’ delen we nog meer tips om deze belangrijke greep te verfijnen.
 2. Gebruik loose parts tijden rollenspellen. Loose parts, zoals houten munten en ringen, zijn perfect te gebruiken als muntgeld in je restaurant of winkel. Dat is dan 5 euro! Zo oefenen kinderen gelijk met tellen.
 1. Hello spring! Maak van loose parts een groot bloemenfestijn. Je kunt de loose parts namelijk in mooie bloemvormen sorteren. Zo creëer je een prachtig kunstwerk.
 2. Volg de lijn. Teken een lijn of figuur op papier en laat je kind de lijn of figuur versieren met loose parts. Een leuke activiteit voor de concentratie en fijne motoriek.
 1. Leer emoties kennen. Maak met de loose parts collages van gezichten. Zo kun je spelenderwijs verschillende emoties uitdrukken en daarover praten met je kind. Hoe voel jij je vandaag?
 2. Versier een taart. Met de glitterstenen van Bauspiel maak je de mooiste taarten. Dat wordt smullen! 
 1. Oefen met rekenen. Gebruik de loose parts om de rekenvaardigheden te stimuleren. Je kan er eenvoudig optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen mee illustreren. Zo wordt leren rekenen echt leuk!
 1. Ontdek verschillende structuren. Wat is het een fijn gevoel om met één of twee handen door een bak loose parts te woelen en de verschillende structuren te ontdekken. Zo neemt een kind allemaal verschillende tactiele prikkels waar.

Koop leuk en antroposofisch speelgoed bij Studio Bambacht

Bij Studio Bambacht vinden we het belangrijk dat speelgoed niet alleen leuk is, maar ook leerzaam! We verkopen dan ook veel open einde speelgoed, waarmee je kind alle kanten op kan en de fantasie de vrije loop kan laten. Zoals je ziet, kun je alle kanten op met loose parts.

Bekijk onze collectie loose parts en kies jouw favoriete items! Als je je bestelling op een werkdag vóór 16.00 uur plaatst, gaat jouw bestelling vandaag nog met de post mee.