940 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Van 3 maanden tot 2 jaar kunnen kinderen het beste in een slaapzak slapen. Maar slaapzakken zijn er in allerlei maten: 60, 70, 90 en 100 centimeter en zelfs nog groter. Hoe weet je welke maat slaapzak je voor jouw baby moet kopen? En hoe kun je bepalen of je kind een slaapzak nog past of dat je toch voor een groter exemplaar moet gaan? Wij helpen je bij je maatkeuze!

Waarom is de maat van een slaapzak zo belangrijk?

Het is heel belangrijk dat je de juiste maat babyslaapzak koopt. Een te kleine slaapzak ligt niet comfortabel, omdat je kind daarin nauwelijks met de voeten kan trappelen. Een te grote slaapzak is daarnaast onveilig, omdat je kind dan uit de slaapzak kan glijden of met het hoofdje verstrikt kan raken in het halsboord. Check daarom altijd goed welke maat slaapzak jij nodig hebt voor je baby.

Hoe kies je de maat slaapzak voor je baby?

Om te bepalen welke maat slaapzak je nodig hebt, kijk je naar de afstand van de schouders van je kindje tot aan de onderkant van de slaapzak. Meet de afstand van de schouders tot aan de teentjes van je kind en tel daar 15 centimeter bij op. Dit totale aantal centimeter bepaalt welke maat slaapzak je moet kopen. Kies de maat slaapzak die het dichtst bij de gemeten afstand in de buurt komt.

Wij verkopen 4 maten slaapzakken voor baby’s en dreumesen: 60 centimeter voor newborns en 70, 90 en 110 centimeter voor kinderen van 3 maanden tot 2 jaar.

Voorbeeld-berekening

Stel: de afstand van de schouders tot de tenen van je kindje is 50 centimeter. Als je daar 15 centimeter bij optelt, kom je uit op 65 centimeter. Dat komt het dichtst in de buurt van 70 centimeter, dus heb je een slaapzak in de maat 70 centimeter nodig. 

Let ook hierop voor de maat slaapzak

Naast de afstand van de schouders tot de tenen, zijn nog 2 dingen belangrijk om de juiste maat babyslaapzak te kiezen:

  1. Check de grootte van de armsgaten. Doe je baby de slaapzak aan en kijk of het lukt om de armpjes door het gat terug te duwen. Als dat lukt, dan zijn de armsgaten te groot voor je kind. Je kunt dan beter een kleinere maat slaapzak kiezen.
  2. Controleer het halsboord van de slaapzak. Kun je het halsboord van de slaapzak over het hoofdje van je kind trekken als je kind de slaapzak aan heeft? Als dat lukt, dan is de slaapzak te groot en moet je voor een maat kleiner gaan. 

Welke maat slaapzak bij welke leeftijd?

De tabel hieronder laat zien welke maat slaapzak je bij welke leeftijd nodig hebt. Let op: het ene kindje is het andere niet. Dus check altijd de lengte van je kind en bekijk ook hoe strak of losjes de slaapzak zit als je kind hem aan heeft. De tabel is een richtlijn en zal niet voor ieder kind kloppen.

Gemiddelde leeftijd kind

Maat slaapzak

0-3 maanden

60 cm of maat 50/62

3-6 maanden

70 cm of maat 68/80

6-12 maanden

80 cm of maat 68/80

12-18 maanden

90 cm of maat 86/104

18-24 maanden

110 cm of maat 86/104

Houd er rekening mee dat de ene slaapzak groter uitvalt dan de andere. Dus dubbelcheck altijd of de armsgaten en het halsboord bij jouw kind goed zitten. Meten is weten!

Slaapzak maat 60 cm: voor welke leeftijd?

Een slaapzak in de maat 60 cm is geschikt voor newborns tot ongeveer 3 maanden. Deze slaapzak is geschikt om in plaats van een inbakerdoek te gebruiken. In onze webshop vind je meerdere leuke newborn-slaapzakken in maat 60. Ze zijn er in een mooie biscuitkleur, in beige en met een print van teddyberen.

Lees ook: Vanaf welke leeftijd gebruik je een slaapzak?

Slaapzak maat 70 cm: voor welke leeftijd?

Een slaapzak in de maat 70 cm kun je meestal vanaf 3 maanden tot 6 maanden gebruiken. Kinderen die wat groter van stuk zijn, zijn misschien al eerder aan deze maat toe of zijn er sneller uitgegroeid.

Slaapzak maat 90 cm: voor welke leeftijd?

Een slaapzak in de maat 90 cm is vaak geschikt vanaf 6 maanden totdat je kind zo’n 1,5 jaar oud is. Ook hier geldt dat ieder kind zich anders ontwikkeld. Als jouw kindje minder snel groeit, is het misschien pas na 7 of 8 maanden aan deze maat slaapzak toe. Meet dus goed de lengte van je kind op.

Slaapzak maat 110 cm: voor welke leeftijd?

Meestal gebruik je een slaapzak van 110 cm voor kinderen van 18-24 maanden. Na 24 maanden mag je kindje in principe onder een gewoon dekbed slapen en is een slaapzak dus niet meer nodig. 

Lees ook: De beste trappelzak kiezen voor je baby? Dé keuzegids!

Zijn er ook grotere maten slaapzakken?

In principe kan je kind vanaf 2 jaar onder een deken of laken slapen en is een slaapzak dan geen must meer. Sommige kinderen vinden het alsnog fijn om op die leeftijd in een slaapzak te liggen. Dat geeft hen een geborgen gevoel, wat ook fijn kan zijn om de overgang van een ledikant naar een echt bed makkelijker te maken. Ook als je kindje veel woelt tijdens het slapen, kan het fijn zijn om tot op latere leeftijd een slaapzak te gebruiken. 

Daarvoor heb je vaak een grotere maat slaapzak nodig. In onze webshop zijn slaapzakken in maat 110 de grootste optie. Van sommige merken zijn kinderslaapzakken te koop tot 160 cm.

Hoe kies je de juiste TOG-waarde voor een slaapzak?

Naast de maat van de slaapzak is er nog iets belangrijks om op te letten: de TOG-waarde. Oftewel: hoe warm is de slaapzak? Door te letten op de TOG-waarde, weet je zeker dat de slaapzak niet te koud én niet te warm is voor je kind.

Een winterslaapzak heeft een hogere TOG-waarde en is dus geschikt voor koelere dagen. ’s Zomers kies je voor een zomerslaapzak. Die heeft een lagere TOG-waarde. Daarnaast bestaan er slaapzakken met afritsbare mouwen. Doordat je de mouwen eraf kunt ritsen, kan je kindje deze slaapzakjes in principe in het najaar, de winter en de lente door dragen.

Wil je meer weten over de TOG-waarde? We hebben hier een handig overzichtsartikel over geschreven. Lees alles over de TOG-waarde voor slaapzakken.

Koop de leukste babyslaapzakken bij Studio Bambacht

Of je nu een babyslaapzak in maat 60 zoekt of dat je kindje al toe is aan een veel grotere maat – bij Studio Bambacht vind je in alle maten de leukste babyslaapzakken van het merk Jollein. Bekijk de vele kleuren en prints en shop jouw favoriet.

Bestel je je babyslaapzak op een werkdag vóór 16.00 uur? Dan sturen wij de bestelling vandaag nog naar je op.