940 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Vanaf welke leeftijd mag een baby in een slaapzak?

Het advies is om vanaf 3 maanden een slaapzak te gebruiken. Vanaf die leeftijd is een slaapzak volgens experts de veiligste manier om je baby te laten slapen. Hoe zit dat precies? Waarom is een slaapzak vanaf 3 maanden aan te raden? Wat gebruik je voor die tijd? En tot welke leeftijd gebruik je een slaapzak voor je kind? We helpen je met het antwoord op al die vragen.

Vanaf welke leeftijd gebruik je een slaapzak voor je baby?

Volgens experts kun je het beste vanaf 3 maanden een babyslaapzak gebruiken. Zo rond de 3 maanden worden kinderen namelijk beweeglijker en rollen ze eerder om. In een babyslaapzak kan je kindje minder snel omrollen of verstrikt raken. Dat maakt een babyslaapzak veiliger voor kleintjes dan bijvoorbeeld een dekentje.

Tot 3 maanden gebruiken veel ouders een inbakerslaapzak of -doek voor hun kind. Een slaapzak is dan vaak nog wat groot (tenzij je een newborn-slaapzak gebruikt). Ook geeft een inbakerdoek je kindje tot die leeftijd een geborgen gevoel. Maar als kinderen zo rond de 3 maanden meer gaan bewegen, is een inbakerslaapzak geen goed idee meer. Als je kindje dan op de buik rolt, heeft het de handen niet vrij om terug te rollen. Dat levert gevaarlijke situaties op. Met een slaapzak heb je dat niet. Je kind kan dan terugrollen.

Waarom een slaapzak en niet een deken?

Er zijn verschillende redenen waarom vanaf 3 maanden altijd een slaapzak wordt aangeraden en niet een deken of laken:

  • Een slaapzak geeft een geborgen gevoel, net als een inbakerdoek in de eerste maanden. Daardoor slaapt je kind fijner en rustiger.
  • Je baby kan in een slaapzak niet met het hoofd onder de dekens komen.
  • Omrollen gaat moeilijker in een slaapzak. Dat maakt een slaapzak veiliger tijdens het slapen (en voorkomt wiegendood).
  • Je baby of dreumes kan in een slaapzak minder makkelijk uit het bedje klimmen.
  • Je loopt niet het risico dat je kind per ongeluk alle laagjes van zich af schudt en dus kou vat.

Kun je een slaapzak vóór 3 maanden gebruiken?

Ja, je kunt voor kinderen jonger dan 3 maanden een newborn-slaapzak gebruiken. Dit zijn speciale slaapzakken in de kleinste maat. Wij hebben ze in maat 60. Die slaapzakken zijn geschikt voor pasgeboren kindjes. Dubbelcheck wel of de slaapzak goed zit bij je baby. De hals mag niet te ruim en ook niet te strak zitten. Voor kindjes die klein geboren worden, is een newborn-slaapzak soms nog iets te groot.  

In de webshop hebben we meerdere leuke newborn-slaapzakken. Van Jollein hebben we een leuke newbornslaapzak in beige of karamel. Ben je dol op printjes? Dan hebben we ook een newborn-slaapzak met teddybeer-print. Hoe leuk! 

Kies je nog niet voor een slaapzak? Dan kun je ook een laken en dekentje gebruiken voor een kind tot 3 maanden. Het is dan wel belangrijk dat je het bed kort opmaakt. Dit betekent dat je kind met de voetjes tegen de achterkant van het bedje ligt en dat je kindje niet te ver onder de dekens ligt. 

Tot welke leeftijd gebruik je een slaapzak voor je baby?

Meestal gebruik je een babyslaapzak totdat je kind 2 jaar oud is. Vanaf die leeftijd kun je je kind instoppen onder een dekbed. Je kunt ook een slaapzak blijven gebruiken. Kies dan wel voor een grotere maat. De meeste kinderen passen dan niet meer in babyslaapzakjes. Er bestaan slaapzakken die geschikt zijn tot een leeftijd van 5 jaar. Maar je kunt ook je kind met een laken of deken instoppen.

Hoe kies je de juiste maat slaapzak voor je baby?

Hier helpen we je graag bij met ons artikel over de juiste maat slaapzak kiezen voor je kind. Over het algemeen zijn er 3 maten slaapzakken voor baby’s: 70, 90 en 110 centimeter. Deze aantallen zeggen iets over de afstand in centimeters van de schouders van je kindje tot de onderkant van de slaapzak.  

Voor welke leeftijd is een slaapzak van 70 cm geschikt?

Een slaapzak van 70 centimeter is meestal geschikt vanaf zo’n 3 maanden tot 6 maanden. Meet voor de zekerheid hoe lang je kindje is en check of je kind nog genoeg trappelruimte heeft in de slaapzak. Anders heb je een groter exemplaar nodig.

Voor welke leeftijd is een slaapzak van 90 cm geschikt?

Een slaapzak van 90 centimeter gebruik je meestal voor kinderen vanaf 6 maanden oud tot 18 maanden oud. Ook hier geldt: check wel of de slaapzak goed zit bij je kleintje. Het is belangrijk dat je baby genoeg trappelruimte heeft en dat de nek niet te strak zit en de armgaten niet te groot zijn. Soms zal je kindje nog iets langer maat 70 centimeter nodig hebben of juist al eerder toe zijn aan een grotere maat. 

Vanaf welke leeftijd is een slaapzak van 110 cm geschikt?

Meestal gebruik je een slaapzak van 110 cm voor kinderen vanaf 18 maanden. Deze slaapzak is dus bedoeld voor dreumesen en peuters. Sommige kinderen zullen al eerder of juist pas later aan deze maat toe zijn. Dat hangt af van de lengte van je kind. Een slaapzak van 110 cm houdt in dat de afstand tussen de schouders van je kind en de onderkant van de trappelzak maximaal 110 centimeter is. 

Hoe zit het met de TOG-waarde van een babyslaapzak?

Elke slaapzak heeft een bepaalde TOG-waarde. Dit zegt iets over de temperatuur van de slaapzak. In combinatie met de kamertemperatuur en de onderkleding mag een slaapzak niet te warm of te koud zijn. De TOG-waarde helpt je om hierin de juiste keuzes te maken.

In de winter heb je een winterslaapzak nodig: die heeft een hogere TOG-waarde en is dus warmer. In de zomer gebruik je een zomerslaapzak met een lagere TOG-waarde. Ook handig: er bestaan slaapzakken met afritsbare mouwen. Die kun je het hele jaar door gebruiken: in de winter rits je de mouwen eraf, in de zomer laat je ze eraan zitten. 

Wil je meer lezen over de TOG-waarde? Wij hebben er een handig artikel over gemaakt, inclusief tabellen. Lees alles over de TOG-waarde voor slaapzakken.

Een leuke en comfortabele slaapzak voor je baby kopen?

Een slaapzak is een must-have voor ouders van een kindje van 3 maanden tot minimaal 2 jaar. Een goede reden om jezelf en je kleintje een mooi slaapzak cadeau te doen! In onze webshop vind je allerlei leuke babyslaapzakken van Jollein met de vrolijkste prints en mooiste kleuren.

Benieuwd? Bestel jouw favoriete slaapzak via onze site. Plaats je je bestelling op een werkdag vóór 16.00 uur? Dan doen wij de slaapzak vandaag nog voor je op de post.

Bekijk de fijnste slaapzakjes van Jollein

Veelgestelde vragen

Kan een newborn in een slaapzak?

Ja, je kunt een newborn in een slaapzak laten slapen. Gebruik dan wel altijd een speciale newborn-slaapzak. Gewone babyslaapzakken zijn na de geboorte nog te groot voor je kleintje. 

Vanaf welke leeftijd deken in plaats van slaapzak?

Het advies is om pas vanaf 2 jaar een deken in plaats van een slaapzak te gebruiken. Vanaf die leeftijd kan een kind al veel meer: zichzelf opdrukken, omrollen of een deken verleggen. Daardoor is een deken vanaf die leeftijd niet meer gevaarlijk.