1195 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Kwijlen, vuurrode wangetjes, meer huilen dan gewoonlijk - merk je deze symptomen bij je baby? Grote kans dat dan de eerste tandjes doorkomen bij je kindje. Een mijlpaal, maar wel eentje die gepaard kan gaan met flink wat ongemakken. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kan doen om de pijn voor je kindje te verzachten.

De eerste tandjes

Vroeg of laat krijgt elke baby te maken met doorkomende tandjes. De eerste tandjes komen rond de leeftijd van zes maanden door. Sommige baby’s krijgen al een eerste tandje met vier maanden, terwijl een anderen deze pas rond hun eerste verjaardag krijgen. De onderste twee snijtandjes zijn vaak de eersten die te zien zijn, dan de rest van de snijtanden en na een jaar volgen de kiezen. Rond het derde levensjaar heeft je kind meestal een volgroeid melkgebit met twaalf tanden en acht kiezen.

Zo herken je doorkomende tandjes

Er zijn verschillende symptomen waar je doorkomende tandjes aan kunt herkennen. Het kan best wat pijn doen voor de kleintjes, dus vaak zijn ze hangerig en huilerig, kwijlen ze veel, hebben ze rode wangetjes, zitten ze veel aan hun gezicht, slapen ze slecht, hebben ze weinig eetlust en proberen ze op alles te bijten wat ze te pakken kunnen krijgen. Het tandvlees is rood en soms gezwollen en op het moment dat het tandje doorkomt zie je een wit puntje verschijnen.

De symptomen kunnen bij elke baby net even anders zijn. De ene baby heeft veel last van doorkomende tandjes, terwijl de ander er nauwelijks iets van merkt. Heeft je kindje er veel last van? Dan is dat onwijs vervelend. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de pijn te verzachten. We zetten een paar tips voor je op een rij.

Tip 1 - Voorzie in je kleintjes bijtbehoefte

Ergens op bijten geeft tegendruk voor je baby, wat ervoor zorgt dat de pijnlijke druk van de doorkomende tandjes vermindert. Hiervoor kun je leuke bijtspeeltjes in huis halen, of bijvoorbeeld een speciale bijtring kopen. In de webshop vind je ze niet alleen in mooie kleuren, maar ook een bijtring met naam voor een persoonlijk tintje.

Merk je dat je kleintje juist veel gaat kwijlen? Dan kun je eventueel een kwijlslabbetje omdoen. Of ben erop voorbereid dat je je baby elk uur een andere trui aan moet doen ;).

Tip 2 - Keep it cool

Kou zorgt ervoor dat je kleintje minder last heeft van pijn. De bijtring van Sophie de Giraf is van natuurlijk rubber en kan voor gebruik even in de koelkast worden gelegd. De kou verdooft het pijnlijke tandvlees. Let op: vanwege mogelijke vrieswonden mag je bijtringen en -speeltjes nooit in de vriezer leggen!

Ook kan het fijn zijn om met een koude vinger het tandvlees te masseren in de mond van je baby. Of geef iets kouds om op te sabbelen en zuigen, zoals een komkommer uit de koelkast of een koud, nat washandje. Maak de maaltijden ook zeker niet te warm, omdat warmte de pijn alleen maar in de hand werkt.

Tip 3 - Zeg eens aaa!

Zodra het allereerste tandje (deels) is doorgekomen, kun je starten met tandenpoetsen. De eerste tanden zijn namelijk kwetsbaar en je kindje zal moeten wennen aan het tandenpoetsen. Tot het tweede jaar hoef je maar één keer per dag te poetsen, het liefste na de laatste maaltijd. Gebruik tot het vijfde jaar speciale peuterpasta - hier zit minder fluoride in, zodat het geen kwaad kan als je kindje wat tandpasta doorslikt. Je kunt ook tandpasta’s zonder fluoride vinden.

De siliconen tandenborstels van Mushie zijn de ideale babytandenborstels om mee te beginnen. Deze tandenborstel is namelijk extra zacht voor het tandvlees en zorgt ervoor dat je kleintje de borstel niet te ver in de mond kan steken. Als het tandenpoetsen niet gelijk vloeiend gaat, biedt een siliconen vingertandenborstel uitkomst. Het is zeker het proberen waard, want tandenpoetsen is onwijs belangrijk.

Tip 4 - Extra liefde en aandacht

Een extra knuffel of kus, je baby op schoot nemen, samen een boekje voorlezen: wat extra liefde en aandacht kan een heus wondermiddel zijn. Hier vind je leuke leestips voor jullie samen. En vergeet zeker jezelf niet: gun jezelf een extra dutje door de dag heen als je kindje ‘s nachts minder goed geslapen heeft, of neem een lekker warm bad.

Extra aandacht kan ook helpen ter afleiding van de pijn. Ga samen de deur uit naar de speeltuin of de kinderboerderij, of ga bij een leeftijdsgenootje op bezoek.

Bonus tip: wissel thuis je speelgoed af door de helft te verstoppen. Zo kun je altijd iets ‘nieuws’ tevoorschijn toveren, waar je kind zich op kan richten.


Je hebt nu een heleboel tips om de pijn te verlichten bij doorkomende tandjes. Heb je zelf nog meer fijne tips? Of wil je juist delen wat voor jouw baby het effectiefst heeft gewerkt? Laat het mij en alle andere ouders weten in de comments, zodat we elkaar kunnen inspireren.