Gratis verzending vanaf 3 spenen

Verzending 1 - 3 werkdagen

Gratis verzending vanaf E 49,- (NL)

Gratis inpakservice

Houten speelgoed, wie kent het niet? Een blokkendoos, een blokkentrein, een houten puzzel, een houten telraam, noem het maar op. Je bent er waarschijnlijk mee opgegroeid en laat jouw kinderen of kleinkinderen er op hun beurt weer mee opgroeien. Heel goed! Als je rondkijkt op Studio Bambacht, zie je veel houten speelgoed. Waarom eigenlijk? Hieronder lees je de grote voordelen van houten speelgoed.

  1.  Houten speelgoed is 100% vrij van schadelijke stoffen

Bij het produceren van houten speelgoed komen geen schadelijke of giftige stoffen vrij, wat wél gebeurt bij veel plastic speelgoed. Recentelijk vonden Almroth en collega’s (2022) dat ruim 80 procent van het door hen geteste plastic speelgoed giftige stoffen bevatte, die van negatieve invloed zijn op de groei en ontwikkeling van kindjes.1

De productie van houten speelgoed staat hier lijnrecht tegenover, aangezien deze juist heel ecologisch verantwoord is. Neem de rubberboom. Na 15 jaar is zijn rubberproductie op. Dan wordt de boom gekapt en vervolgens gebruikt voor de productie van houten speelgoed. Pintoy is hier een goed voorbeeld van. Dit merk maakt prachtige houten voertuigen van het hout van de rubberboom. Een tweede leven voor de rubberboom, waar wij aan kunnen bijdragen! Hoe mooi is dat? En de kindjes genieten er ook nog van. Dat is dubbel goud waard!

  1. Houten speelgoed stimuleert creativiteit en fantasie

Een stapel blokken? Nee, een boom?! Of toch een vliegtuig? Of een prins? Ja… Kindjes hebben zo’n grote fantasie dat ze er van alles van kunnen maken. Veel houten speelgoed heeft een open einde. Is de houten auto de ene dag een brandweer, de volgende keer kan diezelfde auto een ambulance, raceauto, vliegtuig of politiewagen zijn.

In principe is hout simpel, waardoor er geen afleiding is. Deze simpelheid stimuleert kinderen om er zo fantasierijk mee om te gaan. Houten speelgoed daagt kinderen uit. In tegendeel tot de toeters, bellen en felle kleuren van plastic speelgoed die niets meer aan de fantasie overlaten. Daarnaast helpt het om op vroege leeftijd de creativiteit de loop te laten. Hoe vermaakt jouw kleintje zich met hout? Dat is morgen waarschijnlijk weer anders dan vandaag. Niets staat namelijk vast.

  1. Houten speelgoed is tijdloos

De kans is groot dat er thuis speelgoed ligt waar jij als kind uren zoet mee was. Een houten telraam bijvoorbeeld. Of houten bouwblokken. Jij hebt vroeger vast ook wel met een vormenstoof gespeeld en je kindje vind dat nu ook fantastisch. Dit maakt houten speelgoed zo mooi. Het kan van generatie op generatie worden doorgegeven. Hier wil je natuurlijk mee doorgaan! Hoe leuk als je nu iets koopt, wat je over jaren in de handen ziet van je kleinkinderen, of hun kinderen, of hun kinderen… Je snapt het mooie ervan! En het fijne van dit allemaal is dat het houten speelgoed ook niet verveelt. Vroeger niet, nu niet en in de toekomst ook niet.

  1. Houten speelgoed is duurzaam in meerdere opzichten

Omdat houten speelgoed nooit verveelt, lang meegaat en veel duurzamer geproduceerd wordt dan met name plastic speelgoed, is houten speelgoed in meerdere opzichten een duurzame keuze. Hout is stevig materiaal van goede kwaliteit. Bijna onverwoestbaar kunnen we wel zeggen. Het gaat daarom jaren mee en ondertussen blijft het gewoon mooi. Houten speelgoed zal dan ook zeker meerdere generaties meegaan. Door het ecologische productieproces wordt onze wereld overigens weer een stukje mooier achtergelaten. Kies je voor houten speelgoed, dan kies je dus voor duurzaam. Fijn voor jou, je kleintje, de wereld, ofwel: ons allemaal!

  1. Houten speelgoed is simpelweg heel mooi!

Naast alle bovengenoemde praktische voordelen van houten speelgoed, moeten we niet vergeten dat het oog simpelweg ook wat wil. Dan zit je met houten speelgoed aan het juiste adres, want de vormen en de kleuren maken dat het speelgoed er zacht, strak en sierlijk uitziet. Niet gek dat je houten speelgoed ook in veel interieurs ziet. Zo kan het speelgoed ook een mooie accessoire zijn voor in de kinderkamer of maakt het de speelhoek een stukje hipper. De fijne en zachte kleuren maken het houten speelgoed daarnaast letterlijk fijn om naar te kijken, waardoor kinderen zonder veel te veel prikkels er uren zoet mee zijn.

Kortom, bij Studio Bambacht zijn we helemaal weg van houten speelgoed! Houten speelgoed gaat generaties mee, is niet gevoelig voor trends en stimuleert de fantasie en ontwikkeling van kinderen. Ook overtuigd? Hier vind je het mooiste houten speelgoed. 

1 https://www.gu.se/en/news/a-health-risk-to-reuse-old-toys