940 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Is bepaald houten speelgoed erg in trek bij je kind? Dan is het belangrijk om het regelmatig goed schoon te maken. Houten speelgoed kun je niet in de vaatwasser stoppen of in een sopje leggen. Maar houten speelgoed schoonmaken is gelukkig alsnog hartstikke simpel. Een licht vochtig doekje is alles wat je nodig hebt voor deze tien seconden durende schoonmaakklus! Easy peasy. We leggen je graag uit hoe je het schoonmaken het beste doet én wat je beter niet kunt doen als je houten speelgoed gaat schoonmaken.

Waarom is het belangrijk om houten speelgoed schoon te maken?

Houten speelgoed schoonmaken is belangrijk omdat kinderen de wereld graag met hun handen ontdekken. Kinderen (zeker de allerkleinsten) steken hun handen regelmatig in hun mond, eten met hun handen, voelen aan van alles of zitten misschien in de aarde te wroeten. Daardoor wordt houten speelgoed vies. En als ze er met hun plakkerige of natte handjes aan zitten, trekt het speelgoed viezigheid daarna aan als een magneet.

Bovendien stoppen de allerkleinsten houten speelgoed nog weleens in hun mond én valt het regelmatig op de grond. Dat in de mond stoppen geldt zeker voor houten bijtringen, rammelaars of ander houten babyspeelgoed. Je kent vast wel de uitspraak “Daar bouwen ze weerstand van op!”. En ja, dat is zo. Toch is het wel zo fris om het speelgoed af en toe schoon te maken. Dan weet je zeker dat je kind de stofjes en viezigheid die op de grond liggen, niet steeds in zijn of haar mond stopt.

Verder gaat het houten speelgoed langer mee als je het goed verzorgt. Een schoonmaakbeurt is ook meteen een goed moment om te checken of het speelgoed nog heel is. Hout is een natuurproduct, dus er kunnen barsten of scheuren in ontstaan. Als dat het geval is, moet je het speelgoed direct wegdoen of vervangen. Zo blijft het veilig om ermee te spelen! 

Hoe maak je houten speelgoed schoon?

Houten speelgoed schoonmaken doe je met een licht vochtig doekje. Stof het speelgoed eerst even af met een droge doek, zodat de ergste viezigheid weg is en je kleurvlekken kunt voorkomen. Het is belangrijk dat het hout niet te nat wordt. Daar kan het materiaal niet zo goed tegen, omdat het meeste houten speelgoed ongelakt is. Gebruik daarom bij het schoonmaken zo min mogelijk vocht. 

In plaats van met een licht vochtig doekje kun je ook babydoekjes gebruiken om houten speelgoed schoon te maken. Tja, waar zijn ze niet goed voor, die magische doekjes?! Babydoekjes zijn van zichzelf licht vochtig en er zit een mild reinigingsmiddel in. Daarom zijn ze veilig om voor je speelgoed-schoonmaakbeurt te gebruiken.

Maak houten speelgoed niet schoon met veel sop, in de vaatwasser, met allesreinigingsdoekjes of met veel water. Een licht vochtig doekje (eventueel met een heel klein beetje allesreiniger of groene zeep) werkt het best.

Na het schoonmaken kun je houten speelgoed het beste afdrogen met een handdoek of in de schaduw laten drogen. Leg houten speelgoed liever niet in de zon te drogen. Dan gaat het drogen te snel voor het hout en kan het gaan barsten. Gebruik ook geen föhn om het speelgoed mee te drogen. Dan kan het hout kromtrekken. Ook niet wat je wilt met de lievelingsrammelaar of het favoriete autootje van je kind!

Kun je er schoonmaakmiddel bij gebruiken?

Eventueel kun je een heel klein beetje (niet te veel!) allesreiniger of groene zeep gebruiken bij het schoonmaken met een licht vochtig doekje. Beperk het gebruik van schoonmaakmiddel wel zoveel mogelijk. Alles wat je op het speelgoed gebruikt, komt ook weer in de mond van je kindje terecht.

Als je schoonmaakmiddel wilt gebruiken, kies dan voor heel mild schoonmaakmiddel. Bij voorkeur iets natuurlijks. Denk aan soda, azijn of groene zeep. Verdun het schoonmaakmiddel altijd met water.

Hoe kun je houten speelgoed ontsmetten?

Is het houten speelgoed erg vies of wil je het om een andere reden ontsmetten? Dan kun je het beste kijken naar azijn. Dit natuurlijke desinfectiemiddel doodt zeker 80% van de schimmels en ziektekiemen. Meng altijd 1/3 azijn met 2/3 water. Gebruik het daarna heel zuinig op het speelgoed om het te ontsmetten. Let op: gebruik nooit onverdund azijn op hout.

Test het schoonmaakmiddel met azijn altijd eerst even op een heel klein stukje van het speelgoed, bijvoorbeeld de onderkant. Het is namelijk een vrij heftig reagerend natuurproduct, dus het is belangrijk om er voorzichtig mee om te gaan.

Hoe vaak maak je speelgoed schoon?

Hoe vaak je speelgoed het beste kunt schoonmaken, hangt ervan af hoe intensief je kind het speelgoed gebruikt. Als je kind het speelgoed vrij intensief gebruikt, kun je het bijvoorbeeld eens per week een keer schoonmaken. Daarnaast is het handig om het speelgoed schoon te maken wanneer het speelgoed mee naar buiten is geweest.

Kun je houten speelgoed in de vaatwasser stoppen?

Nee, hout kan niet goed tegen veel water en ook niet tegen de hoge temperaturen van de vaatwasser. Stop houten speelgoed daarom nooit in de vaatwasser. Je kunt het speelgoed ook niet in bad of in de wasmachine stoppen.

Wat kun je doen als er stift op houten speelgoed zit?

Oh jee, kinderen kunnen helaas nogal eens hun houten speelgoed voor een kleurboek aanzien… Gelukkig zijn de meeste stiften op waterbasis (en zo niet, koop ze! #life-saver). Als dat het geval is, kun je een licht vochtig doekje gebruiken om de stiftvlekken weg te krijgen.

Als het geen stiften op waterbasis zijn, is het helaas vaak lastig om de vlekken weg te krijgen. Je kunt dan babydoekjes proberen of (bij onbehandeld hout) het hout héél licht en met fijn schuurpapier opschuren om de vlek weg te krijgen. Dat laatste is wel met risico op krasjes in het hout… Anders moet je het stiftkunstwerk misschien maar zien als een persoonlijke touch van je kind aan het houten speelgoed.

Andere tips voor houten speelgoed schoonmaken

Verder zijn dit nog een paar belangrijke tips voor als je houten speelgoed gaat schoonmaken:

 • Gebruik altijd een zacht doekje. Een schuursponsje op hout gebruiken is geen goed idee, tenzij het echt je laatste redmiddel is en je eventuele schuurkrasjes voor lief neemt.
 • Gebruik nooit schadelijke stoffen. Kinderen doen van alles met het speelgoed en stoppen het vaak ook in hun mond. Dat maakt het extra belangrijk dat je geen schoonmaakmiddel met schadelijke stoffen gebruikt. Dubbelcheck dit op het etiket.
 • Let op met geverfd hout. Houten speelgoed is meestal geverfd met verf op waterbasis. Dat is positief! Maar het nadeel ervan is dat je bij agressief schoonmaakmiddel of te hard boenen met water kleurverandering kunt zien. Doe daarom altijd een testpoging op de onderkant voordat je grote plekken op het hout gaat schoonmaken.
 • Wil je de kleur terughalen van vaal geworden hout? Dat hout valer wordt, is het gevolg van veroudering, zonlicht of slijtage. Schoonmaken is hiervoor dus niet dé oplossing. Wel kan het helpen om het speelgoed in bijenwas of lijnolie te zetten. Dan worden de kleuren levendiger.
 • Krijg je kleine plekjes niet goed schoon? Als het gaat om onbewerkt hout (dus hout zonder lak), kun je het eventueel voorzichtig wegschuren. Doe dit met zo fijn mogelijk schuurpapier (korrelgrootte P180 of meer) en schuur heel voorzichtig.
 • Volg de aanwijzingen van de fabrikant. Soms staan in de handleiding bij het speelgoed ook schoonmaakinstructies. Volg in dat geval de instructies uit die handleiding op.
 • Wees extra voorzichtig met ongelakt hout. Allesreiniger is op dit type hout geen goed idee en agressieve schoonmaakmiddelen al helemaal niet.

Hoe kies je het leukste houten speelgoed voor je kind?

Er zijn allerlei redenen om juist voor houten speelgoed te kiezen. Het speelgoed is duurzaam, tijdloos, veilig en laat vaak meer tot de verbeelding over dan plastic speelgoed. Bovendien kun je het perfect combineren met ander speelgoed wat je hebt. En dan is het ook nog zo dat ons assortiment aan houten speelgoed enorm is. Krijg je er haast keuzestress van? Wij helpen je graag het leukste houten speelgoed te kiezen met onze tips.

Een paar van onze beste tips voor houten speelgoed zijn de houten bijtringen (we hebben ook bijtringen met de naam van je kindje!), houten blokken en houten gereedschap. Voor de autoliefhebbers hebben we ook geweldige houten auto’s. Dat varieert van kleine autootjes tot onwijs grote brandweerauto’s. Gaaf toch? Bekijk ook zeker ons houten speelgoed met naam. Iris kan veel van ons speelgoed voor jou personaliseren met de naam van je kindje. Hoe leuk voor jezelf of om cadeau te geven!

Weet je niet precies welk speelgoed bij welke leeftijd past? Bekijk dan onze categorieën met houten speelgoed per leeftijd. Daarmee helpen we je graag op weg:

 • Houten speelgoed 1 jaar
 • Houten speelgoed 2 jaar
 • Houten speelgoed 3 jaar
 • Houten speelgoed 4 jaar

Dus: welk houten speelgoed kies jij?

Wil jij je kindje trakteren op mooi houten speelgoed waar hij of zij heel lang plezier van heeft? Of zoek je leuk houten speelgoed als cadeau? Je kunt bij Studio Bambacht onwijs veel houten speelgoed kopen. Met of zonder naam! Bekijk al het speelgoed en kies jouw favoriete items.

Plaats je je bestelling vandaag nog op een werkdag vóór 16.00 uur? Dan gaat je bestelling ook vandaag nog met de post mee. Voor gepersonaliseerde items geldt een iets langere levertijd van 1-3 werkdagen.

Veelgestelde vragen over houten speelgoed

Hoe kun je houten speelgoed wassen?

Houten speelgoed wassen kun je het beste doen met een licht vochtig doekje of met een babydoekje. Gebruik niet te veel water en probeer zo min mogelijk schoonmaakmiddel te gebruiken. Hooguit een heel klein scheutje (natuurlijk) schoonmaakmiddel bij het water is meer dan voldoende.

Waar maak je houten speelgoed mee schoon?

Houten speelgoed maak je schoon met een licht vochtig doekje met een heel klein beetje allesreiniger of groene zeep. Ook een babydoekje is uitermate geschikt om houten speelgoed mee schoon te maken.