994 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Met een kersvers kleintje erbij, moet je opeens aan van alles denken. Zo ook hoe je je baby tijdens de slaapjes instopt. Gebruik je voor baby’s bijvoorbeeld een slaapzak of toch een dekentje? Hoeveel reserve-lakens heb je nodig? En moet je het lakentje strak instoppen of juist niet? Wij geven je antwoord op al je vragen. Zo kun jij vol zelfvertrouwen het babybedje opmaken. 

Hoe maak je een babybedje op?

Als je een babybedje gaat opmaken, is het vooral belangrijk dat je het bed strak en kort opmaakt. De voeten van je kind moeten dus zo dicht mogelijk bij het voeteneind liggen. Ook moeten het laken en de deken ruim onder het hoofdje van je kind liggen. Zo voorkom je verstikking en laat je je kind veilig slapen. Verder is het belangrijk dat je het beddengoed strak instopt bij het voeteneinde en aan de zijkanten. Dan kan je baby niet per ongeluk omdraaien en daarmee in een gevaarlijke houding terechtkomen..

Voor het opmaken van een ledikant of wieg heb je in ieder geval het volgende nodig:

 • een hoeslaken
 • een molton
 • een lakentje
 • een deken van wol of katoen
 • een hydrofiele doek

Daarnaast slapen baby’s vaak in de eerste twee maanden ingebakerd en vanaf die tijd in een babyslaapzak. Ook die twee zijn dus een must.

Bij Studio Bambacht hebben we het leukste beddengoed voor je kleintje. Denk aan dekens , hoeslakens , hydrofiele doeken en de fijnste babyslaapzakken van o.a. Jollein.


Babybedje opmaken met hoeslaken, laken en dekentje

Stap voor stap het babybedje opmaken

Je pakt een babybedje opmaken als volgt aan:

 1. Doe de molton om het matras. Deze beschermt het matras tegen zweet of nachtelijke ongelukjes.
 2. Span dan een hoeslaken om het matras.
 3. Leg een hydrofiele doek (het liefst een kleinere maat) onder het hoofdje van je kind. Dat is fijn voor als je kind kwijlt of overgeeft. Dat scheelt een paar wasjes. Stop deze hydrofiele doek aan de zijkanten onder het matrasje in.
 4. Spreid het laken over het bed uit. Leg de deken (20 centimeter van de bovenkant van het ledikant) gespreid op het laken. Vouw de rand van het laken over de deken.
 5. Leg je baby in het ledikant. Zorg ervoor dat je baby net niet met de voetjes tegen de rand ligt. Stop dan het laken en de deken onderaan en aan de zijkanten van het bedje in. Doe dit allemaal zo strak mogelijk.

Tip: strijk je hydrofiele doeken liever niet. Dan nemen ze namelijk het vocht minder goed op. Lees ook onze blog met alles wat je over hydrofiele doeken wilt weten.

Babybedje opmaken in de zomer en winter

Hoe je het babybedje opmaakt, verschilt ook per seizoen. Is jouw kindje geboren in de herfst of winter? Dan is een dekentje met zachte, dikkere voering fijn. Als je kind wordt geboren in de lente of zomer, kun je beter een ongevoerd dekentje gebruiken.

Gebruik je slaapzakken voor je baby? Let dan op de TOG-waarde. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de slaapzak is. In de zomer heb je dan ook een zomerslaapzak met een lagere TOG-waarde nodig. In de winter gebruik je een winterslaapzak met een hogere TOG-waarde.

Wat heb je nodig voor het bedje van je baby?

Met een baby in huis draai je nogal wat wasjes. Daarom is het handig om meerdere sets lakens, moltons en dekens te hebben. Dan heb je er altijd één of twee reserve. Ga uit van het volgende:

 • 3 moltons
 • 3 hoeslakens
 • 2 dekens
 • 2 lakens
 • 5 hydrofiele doeken (van 70 x 70 centimeter)

Tip: bekijk onze hydrofiele doeken en dekens met naam

Een hydrofiele doek en wiegdeken zijn niet alleen onmisbaar als je een kleintje hebt. Ze kunnen er ook nog eens superleuk uitzien. Wist je dat wij mooie hydrofiele doeken met naam en dekens met naam hebben? In allerlei prachtige kleuren!

We borduren er graag de naam van jouw kind op. Zo wordt het nog leuker om je kindje in te stoppen.

Onmisbaar vanaf 3 maanden: een baby-slaapzak

Vanaf 3 maanden tot 2 jaar is het advies om altijd een babyslaapzak te gebruiken. Dit is volgens experts de meest veilige manier om je kindje te laten slapen. Kinderen worden vanaf deze leeftijd namelijk beweeglijker en gaan sneller omrollen. Onder dekens kunnen ze dan verstrikt raken. Met een baby-slaapzak loopt je kind dat risico niet. Ook geeft een slaapzak je kind een geborgen gevoel. 


Ook newborns kunnen trouwens al in een slaapzak slapen. Koop dan wel een speciale newborn-slaapzak. Die hebben een kleinere maat, waardoor je kind er niet in kan wegzakken. Wij hebben de newborn-slaapzakken in beige, karamel en teddybeer-print.


Wil je weten hoe je de juiste slaapzak kiest en hoe je een slaapzak op een veilige manier gebruikt? Daar helpen deze blogs je bij:

Ook belangrijk als je een babybed gaat opmaken

Ga je het bed opmaken van je baby? Dan zijn dit ook nog een paar belangrijke dingen om op te letten:

 • Zet nooit grote knuffels in het bed. Als je baby er met het gezichtje tegenaan rolt, geven knuffels namelijk verstikkingsgevaar.
 • Gebruik geen hoofdbeschermer. Dat lijkt misschien een slim idee om te gebruiken, maar ze kunnen net als knuffels een risico op verstikking geven.
 • Kies een passend matras. Het is belangrijk dat het matras exact in het ledikant past. Zorg dat er hooguit één vinger past tussen de bedrand en het matras. Dan weet je zeker dat je baby niet tussen de rand en het matras terecht kan komen.
 • Gebruik geen waterdichte molton. Een waterdichte molton klinkt misschien handig, net als een zeiltje. Maar een waterdichte molton laat ook geen lucht door. Dat is niet fijn voor je kind en maakt het bed ook onnodig warm. Als je het matras beter wilt beschermen tegen vocht, kun je het beste een hydrofiele luier over het hoeslaken leggen.
 • Leg een kruik nooit tegen je kindje aan. Stop de kruik altijd in een kruikzak. Anders geeft de kruik te veel warmte af en kan het zelfs brandplekken veroorzaken. Tip: een warmtekussen is een veiliger alternatief voor een kruik én helpt vaak goed tegen darmkrampjes

Koop bij Studio Bambacht het leukste baby-beddengoed

Bijna alles wat je nodig hebt om een babybedje op te maken, vind je bij Studio Bambacht. Wij hebben de leukste slaapproducten voor je verzameld. Denk aan zachte hydrofiele doeken, fijne dekens, mooie hoeslakens, babyslaapzakken en ook de leukste dekens met naam. Koop vandaag nog jouw favoriete beddengoed. Dan kan jouw kindje straks prins(es)heerlijk slapen.


Plaats je je bestelling op een werkdag vóór 16.00 uur? Dan sturen we hem vandaag nog naar je op. Voor producten met naam is de levertijd iets langer: 1 tot 5 werkdagen.